Grupa B: Marea Germanie si mica Austrie

Subtitlu

miercuri, 21 mai 2008, 23:59
8 MIN
 Grupa B: Marea Germanie si mica Austrie

Austria sperantelor microscopice

Reprezentativa Austriei are toate nesansele sa fie a doua tara gazda (dupa Belgia 2000) care paraseste competitia inca din prima faza. Diferenta intre austriecii de astazi si celelalte echipe pare atit de mare incit s-a facut propunerea retragerii nationalei din competitii, propunere insotita de o lunga serie de adeziuni. Toate se petrec in tara unde s-a nascut "marele Wunderteam" din 1934 si "micul Wunderteam" din 1954. Cu citeva reactivari pasagere (1978, 1990), elegantul fotbal vienez a inregistrat un declin accentuat, pe care numai Ungaria l-a putut depasi. Insa "acasa te ajuta si zidurile", spun englezii, iar un neamt cu har fotbalistic spune ca "starurile de la EURO 2008" nu sint cunoscute inca" (Matthias Sammer).

De ce n-ar spera Austria, macar la iesirea dintr-o grupa ce nu pare chiar foarte complicata? De aceea, selectionerul Josef Hickersberger, care a condus Austria la CM 1990, dupa ce a jucat la CM 1978, da credit total tinerilor, pentru a acumula experienta in vederea altor tentative de calificare, cu mai multi sorti de reusita. In ultimele saptamini, selectionerul austriac a surprins prin chemarea la lotul largit de 31 de jucatori, a veteranului Ivica Vastic (39 de ani), ca un posibil inlocuitor al lui Ivanschitz in linia de mijloc, starea medicala a mijlocasului de la Panathinaikos fiind incerta.

Formatia standard: Manninger – Dober, Stranzl, Prödl, Pogatetz – Fuchs, Standfest, Ivanschitz, Aufhauser, Weissenberger  – Linz. Din lotul mare mai fac parte Gratzei, Macho, Payer (portari), Garics, Gercaliu, Hien, Ibertsberger, Katzer, Patocka, Schiemer, Fuchs, Harnik, Korkmaz, Leitgeb, Säumer, Hoffer, Janko, Kienast, Kuljic, Maierhoffer.

Antrenor: Josef Hickersberger (60 de ani)  a avut o cariera stralucita ca international austriac, jucind la Austria Viena, dar si in Bundesliga, la Kickers Offenbach si Fortuna Düsseldorf, inainte de a se intoarce in tara, la Salzburg si Rapid Viena. Ca selectioner (dupa ce si-a facut stagiul la tineret), a dus umbra Wunderteam-urilor de altadata, la Coppa del Mondo. Nu participarea fada la CM 1990 (o victorie din trei meciuri), ci o rusinoasa infringere in preliminariile EURO1992, 0-1 cu Färoe (!!!) i-a incheiat lui Hickersberger acel mandat. A urmat apoi fosta sa echipa Fortuna, Rapid Viena si o serie de teamuri din Orientul Apropiat. Cistigarea titlului national cu Rapid Viena in 2004 si calificarea in grupele Cupei UEFA, l-au readus pe "Hicky" in functia de selectioner.

Prezente la EURO: debutanta.

Prezente la Cupa Mondiala: 1934 (locul IV), 1954 (locul III), 1958, 1978, 1982, 1990, 1998.

Calificare: directa in calitate de tara gazda.

Croatia rock and roll

Echipa in carouri a obtinut o calificare pur si simplu entuziasmanta la EURO 2008: doua egaluri (ambele cu Rusia) si o infringere in FRI Macedonia, in rest, noua victorii mari si late, totul incheiat cu rapunerea si (implicit) eliminarea Angliei, pe noul "Wembley", in conditiile in care Croatia s-ar fi clasat indiferent de rezultat. Englezii au revenit de la 0-2 dar Mladen Petric a adus golul unei victorii istorice, razbunindu-l pe golgeterul Eduardo, accidentat grav intr-un meci din Premier League.

Brazilianul naturalizat, al doilea marcator din toate grupele preliminarii, este o pierdere neinchipuit de grea pentru antrenorul Slaven Bilic, Igor Budan (Parma) si ceva mai experimentatul Ivan Klasnic fiind cei vizati a fi, alaturi de Petric in linia de atac. Jocul Croatiei, in alcatuirea 3-5-2 pe vremurile lui Blazevic sau Zlatko Krankcar, a devenit mult mai ofensiv in modului 4-4-2, cele 29 de goluri marcate in preliminarii fiind argumente solide.

Formatia standard: Runje – Corluka, R. Kovac, Simic, Simunic – Vukojevic, Srna, Kranjcar, Pranjic – Petric, Klasnic. Din lot mai fac parte Pletikosa, Galinovic (portari), Knezevic, Vejic, Leko, Modric, Rakitic, Pokrivac, Olic, Budan, Kalinic. Rezerve: Pamic, Sharbini.

Antrenor: Slaven Bilic (40 de ani) a fost un fundas central cinic si tare ca stinca, facind parte din nationala medaliata cu bronz la "Coupe du Monde" din 1998 (va mai amintiti cum a provocat eliminarea lui Laurent Blanc in semifinale?). A jucat la Hajduk Split, iar in Vest la Karlsruhe, West Ham si Everton, acolo unde nu a avut viata buna cu antrenorul Walter Smith din cauza numeroaselor accidentari si suspendari.

Ca jucator, Slaven s-a retras la clubul de la care s-a lansat, Hajduk, apoi a imbratisat cariera de selectioner, impreuna cu colegul sau, Asanovic, la lotul de tineret, inlocuindu-l la nationala mare pe Zlatko Kranjcar, dupa Cupa Mondiala din Germania. Non-conformist (face chitara solo intr-un grup de hard-rock, Rawbaw!) , dusman de moarte al "pensionarilor" din nationala, Bilic  a schimbat totul din temelii. Pina acum, i-a mers!

Prezente la EURO: 1996, 2004.

Prezente la CM: 1998 (locul III), 2002, 2006

Calificare: 0-0 (d) cu Rusia, 7-0 (a) cu Andorra (Petric 4, Klasnic, Balaban, Modric), 2-0 (a) cu Anglia (Eduardo, G. Neville – autogol), 4-3 (d) cu Israel (Eduardo 3, Srna), 2-1 (a) cu FRI Macedonia (Srna, Eduardo), 1-0 (d) cu Estonia (Eduardo), 0-0 (a) cu Rusia, 2-0 (a) cu Estonia (Eduardo 2), 6-0 (d) cu Andorra (Petric 2, Srna, Eduardo, Kranjcar, Rakitic), 1-0 (a) cu Israel (Eduardo), 0-2 (d) cu FRI Macedonia, 3-2 (d) cu Anglia (Kranjcar, Olic, Petric). Locul I in grupa E, cu 29 p.

Germania mereu redutabila

Chiar si din parcurgerea palmaresului se poate trage concluzia ca, intotdeauna, Germania a fost printre favoritele la titlu. Dupa locul III, usor dezamagitor, obtinut de teutoni la Cupa Mondiala disputata pe teren propriu, antrenorul Jürgen Klinsmann a renuntat la pregatirea echipei, in locul lui "Klinsi" fiind adus fostul sau asistent Joachim Low, dar trupa germana nu s-a resimtit, adjudecind la pas calificarea, dupa ce au invins principala contracandidata, Cehia, chiar pe terenul acesteia.

Multa lume explica infringerea din meciul retur de la München (0-3) prin motive strategice, germanii preferind sa abordeze tragerea la sorti de pe locul II din grupa. Lucru, totusi, greu de crezut, ca pentru rezolvarea "problemei" nu era nevoie chiar de o infringere umilitoare, chiar pe "Allianz Arena". Probabil ca tabara ceha a simtit ceva si n-a ratat ocazia de a mai trage un perdaf rivalilor nemti.

Germania 2008 este foarte putin diferita ca aceea din 2006, singura absenta care sare in ochi fiind cea a portarului Oliver Kahn, retras chiar in ultima etapa a Bundesligii. Postul de portar in echipa lui Löw este destul de nesigur, in conditiile in care nici Jens Lehmann nu mai prinde poarta Arsenalului. In schimb, selectionerul a uimit pe toata lumea incluzind in lot trei jucatori din esalonul secund, doi dintre ei binecunoscuti, Marin si Neuville (ambii, de la recent repromovata Borussia Mönchengladbach), adaugindu-se Patrik Helmes, de la FC Köln. In privinta tacticii, Löw este adeptul sistemului 4-4-2, care poate fi modificat pe parcurs, in functie de situatia de pe teren.

Formatia standard: Lehmann – Lahm, Metzelder, Mertesäcker, Jansen – Frings, Ballack, Hitzlsperger, Schweinsteiger – Gomez, Klose. Din lot mai fac parte: Enke, Adler (portari), Frierdich, Frit, Westermann, Rolfes, Trochowski, Borowski, Jones, Odonkor, Marin, Podolski, Kuranyi, Neuville, Helmes.

Antrenor: Joachim Löw (48 de ani). Ca jucator, n-a rupt gura Germaniei si Elvetiei, adunind patru tricouri in nationala de tineret teutona. Ca antrenor, a inceput cu secundariatul la clubul in care si-a incheiat cariera (Winterthur), apoi la Stuttgart, unde a lucrat in umbra lui Rolf Fringer. Cum acesta a acceptat postul de selectioner al Elvetiei in 1995, "Jogi" a avut sansa de a deveni principal si nu a ratat-o. In primul sezon a cucerit Cupa Germaniei, iar in 1998 a condus pe Stuttgart in finala Cupei Cupelor la Stockholm, pierduta cu 0-1 contra englezilor de la Chelsea. A urmat un periplu, pe la Fenerbahçe, Karlsruhe, Adanaspor, Tirol Innsbruck (club cu care Löw a cucerit titlu, inainte de a da faliment) si Austria Viena, inainte de a deveni asistentul lui Klinsmann la nationala.

Prezente la EURO: 1972 (campioana), 1976 (finalista), 1980 (campioana), 1984, 1988 (semifinalista), 1992 (finalista), 1996 (campioana), 2000, 2004.

Prezente la CM: 1934 (III), 1938, 1954 (campioana), 1958 (IV), 1962, 1966 (II), 1970 (III), 1974 (campioana), 1978, 1982 (II), 1986 (II), 1990 (campioana), 1994, 1998, 2002 (II), 2006 (IV).

Calificare: 1-0 (a) cu Irlanda (Podolski), 13-0 (d) cu San Marino (Podolski 4, Klose 2, Scwheinsteiger 2, Hitzlsperger 2, Ballack, Friedrich, Schneider), 4-1 (d) cu Slovacia (Podolski 2, Ballack, Schweinsteiger), 1-1 (d) cu Cipru (Ballack), 2-1 (d) cu Cehia (Kuranyi 2), 6-0 (a) cu San Marino (Gomez 2, Kuranyi, Jansen, Frings, Fritz), 2-1 (a) cu Slovacia (Hitzlsperger, Durica – autogol), 2-0 (d) cu Tara Galilor (Klose 2), 0-0 (d) cu Irlanda, 0-3 (a) cu Cehia, 4-0 (a) cu Cipru (Fritz, Klose, Podolski, Hitzlsperger), 0-0 (a) cu Tara Galilor. Locul II in grupa D cu 27 de puncte

Polonia in varianta olandeza

Ce dezastruos au inceput lesii campania de calificare: din doua meciuri pe teren propriu, o infringere rusinoasa cu Finlanda si un egal cu Serbia. Si totusi, Polonia a terminat en-fanfare, calificindu-se printre primele la turneul final, chiar daca a avut si sansa in unele momente, cum ar fi uriasa gafa a portarului lusitan Ricardo in meciul de poveste de la Porto. Cei care supradimensioneaza, din aceste motive sansele Poloniei, pot sa-si aminteasca evolutiile modeste de la ultimele Mondiale, mai ales din 2006, atunci cind, fiind prima echipa calificata la Weltmeisterschaft, a ajuns sa fie umilita de Ecuador. Paradoxal, lesii n-au fost niciodata la un turneu final european, echipa lor de aur din 1974 fiind eliminata apoi intr-o grupa infernala, cu Olanda si Italia.

Antrenorul olandez Leo Beenhakker, care a preluat echipa imediat dupa CM 2006 de la Pawel Janas, a renuntat, recent, la portarul Kowalewski (care a dus aproape tot greul preliminariilor), la mijlocasul Radomski, accidentat, si la atacantul Wichinarek, cu vechi state de serviciu in Bundesliga. In schimb, in lotul Poloniei exista o pata de culoare, mijlocasul brazilian al Legiei Varsovia, Roger Guerreiro, care a primit recent cetatenia locala. Steaua echipei poloneze este atacantul Eusebiusz Smolarek (Santander), care a inscris noua goluri in cele 14 meciuri preliminarii.

Formatia standard: Boruc – Bak, Wasilewski, Jop, Michal Zewlakow – Blaszczykowski, Lewandowski, Marcin Zewlakow, Krzynowek – Smolarek, Zurawski. Din lotul provizoriu mai fac parte Kuszczak, Fabianski (portari), Golanski, Kokoszka, Wawrzyniak, Bronowicki, Dudka, Lobodzinski, Murawski, Gargula, Majewski, Pazdan, Guerreiro, Zahorski, Matusiak si Saganowski.

Antrenor: Leo Beenhakker (66 de ani), un tehnician olandez cu o vasta experienta internationala, al carui prim succes dateaza din 1980, titlul national cu Ajax. A mai antrenat in Olanda pe Feyenoord si Go Ahead, dar si in Spania (Real Madrid, Zaragoza) sau Mexic. A condus echipa Olandei la Cupa Mondiala din 1990, iar in 2006 a antrenat echipa Trinidad-Tobago. Supranumit "Don Leo", mare amator de tigari de foi si bancuri seci, Beenhakker considera marea sa realizare, calificarea Poloniei la Euro 2008, succes pentru care a fost decorat de presedintele Poloniei cu ordinul "Polonia restituta".

Prezente la EURO: debutanta

Prezente la CM: 1938, 1974 (III), 1982 (IV), 1986, 2002, 2006.

Calificare: 1-3 (a) cu Finlanda (Gargula), 1-1 (a) cu Serbia (Matusiak), 1-0 (d) cu Kazahstan (Smolarek), 2-1 (a) cu Portugalia (Smolarek 2), 1-0 (d) cu Belgia (Matusiak), 5-0 (a) cu Azerbaidjan (Bak, Duda, Lobodzinski, Krzynowek, Kazmierczak), 1-0 (a) cu Armenia (Zurawski), 3-1 (d) cu Azerbaidjan (Krzynowek 2, Smolarek), 0-1 (d) cu Armenia, 2-2 (d) cu Portugalia (Lewandowski, Krzynowek), 0-0 (d) cu Finlanda, 3-1 (a) cu Kazahstan (Smolarek 3), 2-0 (a) cu Belgia (Smolarek 2), 2-2 (d) cu Serbia (Murawski, Matusiak). Locul I in grupa A, cu 28 puncte.

Programul grupei B

Ziua  Ora    Oras  Meci

8 iunie             19,00  Viena              Austria – Croatia

8 iunie             21,45  Klagenfurt      Germania – Polonia

12 iunie          19,00  Klagenfurt      Croatia – Germania

12 iunie          21,45  Viena              Austria – Polonia

16 iunie          21,45  Klagenfurt      Polonia – Croatia

16 iunie          21,45  Viena              Austria – Germania

Comentarii