Hochei cu suspans

marți, 28 aprilie 2009, 23:04
2 MIN
 Hochei cu suspans

In aceste zile se disputa in Elvetia grupa mondiala a Campionatului Mondial de hochei, o competitie care angreneaza cele mai bune 16 echipe din lume in sportul cu crosa si pucul. Echipele participante sint impartite in patru grupe de cite patru, din care primele trei se califica in doua grupe principale (ca la handbal), in care formatiile care au fost colege de grupa in prima faza nu se vor mai reintilni. Primele patru echipe din grupele principale vor sustine intilniri eliminatorii pina la desemnarea campioanei. Codasele celor patru grupe din faza I vor juca o grupa de retrogradare, din care ultimele doua vor lua drumul esalonului inferior. O particularitate a sistemului de desfasurare a turneului este acela ca meciurile incheiate la egalitate chiar si in grupa au prelungiri si (eventual) lovituri de departajare, pina la desemnarea campioanei. Insa in clasamentul grupelor, aceste partide figureaza cu rezultatul egal consemnat dupa 60 de minute (un punct de echipa), rezultatul dupa prelungiri fiind luat in consideratie doar in cazul egalitatii de puncte.

O asemenea situatie s-a produs de trei ori, in primele doua etape ale grupelor. In partida Elvetia – Germania (grupa B), incheiata cu scorul de 2-2, elvetienii au inscris golul de aur in prelungiri. Celelalte doua partide au ajuns la lovituri de departajare si s-au incheiat cu surprize. Daca Slovacia a obtinut doar un punct cu Belarus (1-1), dar a fost mai buna la suturi de penalitate, surpriza si mai mare a realizat-o Letonia, care a remizat, scor 2-2, cu Suedia, una dintre favoritele competitiei si a cistigat departajarea! Oricum, Suedia nu poate scapa calificarea in grupele principale (precum Canada, Slovacia, Rusia, Elvetia, Suedia, SUA, Finlanda si Cehia), in timp ce hocheistii baltici au nevoie sa nu piarda meciul cu Austria pentru a nu ajunge in grupa retrogradarii. De remarcat faptul ca Slovacia, o alta favorita, nu a calcat in strachini doar in fata Belarusului, ci a invins si Ungaria foarte greu, cu 4-3, maghiarii cedind apoi in fata Canadei cu 0-9!

  Iata clasamentele celor patru grupe, dupa doua etape:

Grupa A: 1. Canada – 4 p; 2. Slovacia – 3 p; 3. Belarus – 1 p; 4. Ungaria – 0 p.

Grupa B: 1. Rusia – 4 p; 2. Elvetia – 3 p; 3. Germania – 1 p; 4. Franta – 0 p.

Grupa C: 1. SUA – 4 p; 2. Suedia – 3 p; 3. Letonia -1 p; 4. Austria – 0 p.

Grupa D: 1. Finlanda – 4 p; 2. Cehia – 4 p; 3. Norvegia – 0 p; 4. Danemarca – 0 p.

Aseara s-au disputat ultimele meciuri in grupele A (Canada – Slovacia, Belarus – Ungaria) si B (Rusia – Elvetia, Germania – Franta), iar astazi se va juca etapa finala in grupele C (SUA – Suedia, Letonia – Austria) si D (Finlanda – Cehia, Norvegia – Danemarca). Meciurile intre echipele deja calificate au, totusi, mare importanta deoarece rezultatele conteaza in grupele principale.

 

Comentarii