Iluzia Copenhaga

joi, 12 iunie 2003, 23:00
3 MIN
 Iluzia Copenhaga

Ipoteza realista: Luxemburg pierde tot
Din capul locului, trebuie spus ca egalul obtinut cu Norvegia diminueaza simtitor sansele de calificare. Totusi, ele ramin in picioare, chiar si in privinta calificarii directe, cu o singura conditie: sa batem Danemarca la Copenhaga. Aceasta estimare se bazeaza pe o ipoteza simplificatoare, aceea ca Luxemburgul, care mai are de jucat trei meciuri, sa le piarda pe toate. Sigur, s-au mai vazut „buturugi
mici” rasturnind care mari chiar si in aceste preliminarii, a se vedea Azerbaidjanul si Islanda. Sigur ca, in indelungata istorie a fotbalului, si Luxemburgul a mai facut minuni si putem tine minte ca echipa Cehiei a ratat o calificare din cauza unei infringeri in Marele Ducat. Evolutia de pina acum a cenusaresei grupei noastre ne facem sa credem ca va fi greu ca aceasta sa provoace vreo surpriza majora.
Acestea fiind zise, sa amintim clasamentul grupei (1. Danemarca – 13 p; 2. Norvegia – 11 p; 3. Romania – 10 p; 4. Bosnia – 6 p; 5. Luxemburg – 0 p) si programul meciurilor viitoare: Bosnia – Norvegia – Romania – Luxemburg (6 septembrie), Luxemburg – Bosnia, Danemarca – Romania (10 septembrie), Norvegia – Luxemburg, Bosnia – Danemarca (11 octombrie).
In ipoteza noastra viitoare, toate echipele cu sanse de calificare (minus Danemarca) au trei puncte asigurate din meciurile cu Luxemburgul, deci le putem adauga intr-un clasament virtual, care arata astfel:
1. Norvegia – 14 p; 2. Danemarca – 13 p; 3. Romania – 13 p; 4. Bosnia – 9 p; Luxemburg – 0 p.
Ceea ce se poate observa, la o prima ochire, este faptul ca un rezultat de egalitate in meciul cu Danemarca, nu ne ajuta cu nimic. In acest caz, Romania ar fi egala, in cel mai fericit caz, cu Norvegia si Danemarca la cota „14 puncte”, iar rezultatele directe cu nordicii nu ne avantajeaza. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca aceasta egalitate in trei ar aparea numai daca Bosnia cistiga cele doua partide cu
Norvegia si Danemarca, caz in care ar ar cistiga grupa! Apropo de Bosnia, echipa lui Blaz Sliskovic are sanse de calificare chiar mai mari decit ale echipei noastre, intrucit joaca partidele decisive pe teren propriu si (lucru mult mai important) depinde intr-o mica masura de jocul rezultatelor. Intr-adevar, daca Bosnia invinge echipele scandinave, are barajul asigurat in doua variante din trei ale meciului Danemarca – Romania (1 sau 2), in caz de egalitate la Copenhaga obtinind, cum am mai mentionat calificarea directa. Deci, bosniacii au motive serioase sa traga la victorie, cel putin in primul meci, cu Norvegia.
Ce se intimpla, daca totusi, tricolorii inving la Copenhaga? Tabelul alaturat ne arata ca in acest caz exista variante, in functie de cele 3X3 rezultate posibile ale intilnirilor de la Sarajevo. Dintre acestea, patru aduc Romania direct la Euro 2004, patru o trimit la baraj.
Romania – pe locul I: Daca Bosnia face 1,X cu Danemarca si Norvegia.
Romania – pe locul II: Daca Bosnia face 1,X cu Danemarca sau Norvegia si una dintre „nordice” cistiga la Sarajevo.
Romania este eliminata: daca Danemarca si Norvegia cistiga la Sarajevo.
EXCEL
Danemarca – Romania 2
Bosnia – Norv. 1 1 1 X X X 2 2 2
Bosnia – Dan. 1 X 2 1 X 2 1 X 2
locul I R R D R R D N N D
locul II B D R N N R R R N

Ipoteza fantezista: Luxemburg savirseste o minune
Minunea ar putea aparea in meciurile cu Bosnia, Romania (Doamne fereste!) sau cu Norvegia. Daca se intimpla in meciul Luxemburg – Bosnia, aceasta nu ar face decit sa-i scoata pe ex-iugoslavi din cursa. Daca se intimpla in meciul cu Romania, nici nu mai merita discutat. Dar daca luxemburghezii scot macar un egal in meciul cu Norvegia? In acest caz, Romania ar putea ajunge la baraj chiar daca pierde meciul cu Danemarca, cu conditia ca Norvegia sa piarda la Sarajevo, iar Danemarca sa scoata cel putin un egal acolo. In cazul in care Luxemburgul cistiga meciul cu Norvegia, este suficient si un egal in meciul cu Bosnia – Norvegia. De asemenea, o asemenea ipoteza ar spori sansele de calificare
directa in cazul unei victorii romanesti la Copenhaga. E greu, insa, de prevazut, o asemenea surpriza, mai ales ca meciul Luxemburg – Norvegia se joaca ultimul, cind Romania si-a terminat treaba. (Nic. G)

Comentarii