Liderul si revelatia

Subtitlu

vineri, 27 octombrie 2006, 21:03
5 MIN
 Liderul si revelatia

In aceasta seara, stadionul Dinamo gazduieste o confruntare intre doua din cele mai in forma echipe din Liga I. Gazdele au o serie incredibila in campionat, 12 victorii consecutive, in timp ce Politehnica Iasi nu a mai cunoscut gustul infringerii de 8 jocuri oficiale, incluzind aici si meciul de Cupa de miercuri. Aceste date ofera premisele unui joc interesant, in care moldovenii forteaza surpriza, in ciuda declaratiilor magulitoare la adresa adversarilor. „Speram ca numarul etapei, 13, sa nu fie cu ghinion pentru noi, desi superioritatea echipei dinamoviste e evidenta”, a declarat presedintele Politehnicii, Sorin Boca.
Pe linga valoarea bucurestenilor, unul dintre argumentele uzate in ultimele zile de antrenorul Ionut Popa pentru a creiona dezechilibrul de forte, criza de lot, si-a diminuat sensibil consistenta. Aceasta deoarece dintre cei 7 jucatori anuntati accidentati, trei (Onofras, Saric si Bordeanu) au facut deplasarea la Bucuresti, toti avind sanse de a fi prezenti pe teren, in ciuda faptului ca mai au probleme medicale. In atare conditii, singura absenta importanta din lotul Politehnicii, in conditiile in care Gavatorta pare un capitol inchis, ramine a portarului Branet, ceilalti jucatori indisponibili (Bernard, Miclea, Palimaru si Ciubancan) neavind un statut esential in acest sezon. Vestile amintite au sporit tonusul moldovenilor, mai ales ca ei pot conta, fata de meciul cu Rapidul, pe trei jucatori determinanti, stoperii Onut si Ciobanu si golgeterul Bilba.
Dinamo, in schimb, a avertizat deja, prin vocea lui Ionel Ganea, ca nu va cadea in capcana subestimarii adversarului, „ciinii” afirmind ca pregatesc cu minutiozitate meciul. De atfel, antrenorul Mircea Rednic si-a odihnit citiva titulari in meciul de Cupa cu Farul II, tocmai pentru a evita aparitia unor surprize. De departe, punctul forte al liderului il reprezinta tripleta ofensiva Niculescu – Danciulescu – Ganea, (cu primii doi anuntati titulari astazi), fata de care Popa se gindeste sa ia masuri speciale.
Suporterii ieseni ce vor sa faca deplasarea la Bucuresti pentru a urmari meciul au la dispozitie doua autobuze ce vor pleca astazi spre Capitala, la ora 8, din fata Salii Polivalente.
Stefan de Bucale
Antrenorul echipei Dinamo, Mircea Rednic, a declarat, ieri, ca tehnicianul formatiei Poli Iasi, Ionut Popa, este un bun strateg, „care incearca sa-si adoarma adversarii” prin declaratiile sale, dar sustine ca nu va cadea in cursa acestuia. „Eu am vazut citeva meciuri ale lor si mi-am dat seama ca jucatorii care au intrat pe parcursul acelor partide au jucat mai bine decit titularii. Popa este un bun profesionist, un excelent strateg si incearca sa-si adoarma adversarii”, a mai spus Rednic.
Tehnicianul dinamovist a comentat si gluma lui Ionut Popa, care a spus ca vrea sa il aduca inapoi la Iasi pe Stefan cel Mare, aluzie la denumirea bulevardului unde are adresa clubul bucurestean: „Vom face tot posibilul ca Stefan cel Mare sa ramana aici, mai ales ca a fost desemnat cel mai mare roman din toate timpurile. Vrem sa il facem bucurestean definitiv pe Stefan cel Mare”.
Rednic crede ca meciul de simbata va fi foarte greu, pentru ca Poli Iasi a pus mereu probleme echipelor mari, referindu-se astfel la cele doua rezultate de egalitate pe care moldovenii le-au obtinut in meciurile cu Rapid si Steaua, principalele contracandidate ale echipei Dinamo la titlu. „Noi vom aborda aceasta partida ca si cum ar fi prima din campionat, nu ne vom gindi ca avem 12 puncte avans fata de urmatoarea clasata. In acest moment, meciul cu Poli Iasi e cel mai important pentru noi si nu partida cu Besiktas din Cupa UEFA”, a mai declarat tehincianul dinamovist, care are la dispozitie pentru meciul de simbata intregul lot de jucatori, inclusiv Zé Kalanga, care ar putea juca titular. ” E normal ca la un meci de campionat sa folosim cea mai buna echipa. Imi doresc continuitate si sper sa obtinem si cea de-a XIII-a victorie consecutiva in Liga I”, a incheiat „Puriul”
Addio, don Pietro!
Omul de afaceri italian Pietro Belardelli, care a declarat recent ca doreste preluarea pachetului majoritar al Politehnicii Iasi, a afirmat ieri ca nu mai este interesat de aceasta afacere. Belardelli si-a motivat decizia astfel: „Am vazut ca sint diferente de ordin economic importante. Inainte de sosirea mea mi se spusese ca exista datorii de circa 400 000 euro, cind am ajuns in oras mi s-a adus la cunostinta ca de fapt ele ajung la 1 milion de euro pentru ca, mai apoi, sa mi se zica ca nu am fost instiintat de existenta unui alt milion de euro datorii. Vorbim deci de aproximativ doua milioane de euro datorii. In pofida acestei lovituri de scena m-am pus pe treaba. Pentru a achizitiona actiunile mi s-a spus sa fac o cerere. Imi vine sa rid pentru ca eu, atunci cind vreau sa cumpar ceva, merg la proprietar, il intreb daca vinde si, daca el zice ca da, ne asezam si ajungem la un acord: «uite banii, uite actiunile». La voi, in schimb, mi s-a cerut sa fac eu cererea. Cu toate acestea, ma hotarisem sa prezint societatii (n.r. – Politehnica) scrisoarea de oferta prin intermediul Biroului de Avocatura Cristina Ionita, insa am aflat ca au aparut unele articole lezante pentru persoana mea. Acasa la mine, am reflectat indelung asupra tuturor elementelor aparute si, dezgustat de comportamentul unor persoane, am luat decizia de a-mi retrage intentia de a investi la Politehnica”, a spus Belardelli.
Trei victorii
De trei ori a cistigat Politehnica Iasi, la Bucuresti pe terenul echipei Dinamo, doua dintre aceste evenimente coincizind cu cele mai bune sezoane din istoria echipei iesene.
1965-1966: Dinamo – Poli 0-1. Campioana en-titre a prins un start foarte slab de sezon, in timp ce CSMS Iasi (asa se numea pe atunci) era revelatia campionatului si se afla pe locul III, pierdut in ultima etapa! Golul iesenilor a fost marcat de regretata extrema Constantin Matei.
1970-1971: Dinamo – Poli 1-3. Meci disputat in etapa a III-a a turului, echipa lui „Gil” Mardarascu dominind cu autoritate partida. Au marcat Goleac, Lupulescu si Moldoveanu, dar eroii meciului au fost portarul Iordache si „motoreta” Incze. Ca o consolare, Dinamo a primit un penalty gratuit la 0-3, pe care l-a transformat Dumitrache.
1974-1975. Dinamo – Poli 1-2. Pe final de campionat, Dinamo era cu titlul in buzunar, iar Poli tragea la retrogradare, relatiile dintre cele doua cluburi fiind excelente pe atunci. Golurile au fost marcate de Romila si Costea, respectiv, Dudu Georgescu, cistigatorul „Ghetei de aur”. (GIN)
Formatiile probabile
Dinamo: Gaev – Moss, Moti, Radu, Pulhac – Cristea, Margaritescu, Tames, C. Munteanu – Niculescu, Danciulescu.
Politehnica: Marc – Buta, Onut, Ciobanu, Bordeanu – Onofras, Iurisniti, Saric, Sfirlea – Cernoch, Bilba.
Arbitri: Victor Berbecaru – Marcel Savaniu, Dan Rosu.
Observatori: Florin Gitejan si Gheorghe Moise.

Comentarii