Loteria spaniola

Subtitlu

miercuri, 27 iunie 2012, 23:53
3 MIN
 Loteria spaniola

 

Portugalia: 12. Rui Patricio – 21. J. Pereira, 3. Pepe, 2. Br. Alves, 3. Coentrao – 16. Meireles (‘112 – 18. Varela), 4. Veloso (‘106 – 6. Custodio), 8. Moutinho – 17. Nani, 7. Cr. Ronaldo (cpt) – 9. H. Almeida (’81 – 11. N. Oliveira). Antrenor: Paulo Bento.

Spania: 1. Casillas (cpt) – 17. Arbeloa, 3. Piqué, 5. Ramos, 18. Alba – 8. Xavi (’87 – 7. Pedro), 16. Busquets, 14. Xabi Alonso – 21. Silva (’59 – 22. Navas), 11. Negredo (’52 – 10. Fabregas), 6. Iniesta. Antrenor: Vicente del Bosque,

Arbitru: Çüneyt Çakir (Turcia).

Cartonase galbene: Coentrao, Pepe, Pereira, Alves, Veloso  / Ramos, Busquets, Arbeloa, X. Alonso

S-au dus vremurile cand un duel Spania – Portugalia reprezenta o garantie a spectacolului si cei care au urmarit Euro 2012 si-au dat bine seama de asta. Tiki-taka, adica tesatura de pase care a incantat vreme de cativa ani, ochii microbistilor a ajuns in derizoriu si aminteste celor mai inaintati in varsta de temporizarea maestrului Angelo Niculescu, care a calificat nationala Romaniei la Mondialul din 1970 si care a ajuns sa fie hulita de toata lumea. Cand o echipa ca Spania practica un asemenea joc, mai merge, insa cand ambele echipe se bat in posesii ce pustiu de fotbal mai iese? Cu gandul la "capra vecinului", portughezii au dorit sa bata Spania cu propriile arme. Bazandu-se pe numeroasele recuperari ale mijlocasilor defensivi, echipa lui Paulo Bento a furat aurita posesie la inceputul meciului, avand si cateva faze de poarta, cu epicentrul la Cristiano Ronaldo. Starul Realului a luat-o la fuga pe stanga in min. 13, a centrat pentru Nani, mingea era cat pe ce sa se duca la coltul lung, dar Casillas a interceptat. Arbitrul turc Çüneyt Çakir s-a uitat cam… "ceacar" la lusitani, alimentandu-le scenariile in privinta prieteniei cu boss-ul fotbalului spaniol Angel Maria Villar. Si daca in minutul 27, temerile au fost nejustificate vizavi de pretinsul hent al lui Ramos, la alte doua faze, turcul a gresit in defavoarea Lusitaniei. Nani a fost tras de mana de Ramos in min. 20, fara vreo sanctiune, iar tot Nani a fost oprit dintr-o actiune similara, "ceacarul" ignorand legea avantajului. Chiar daca nu au avut vreo lacrima de sut cadrat timp de o repriza, cateva actiuni spaniole se puteau solda cu gol, in special torpilele lui Arbeloa (‘9) si Iniesta (’29). Si chiar daca Spania si-a recapatat posesia pe finalul reprizei, meciul s-a transformat intr-un soi de fotbal-tenis la mijlocul terenului, presarat cu multe faulturi.

In repriza secunda, Spania se arata mai decisa, mai spre poarta, insa aceasta dorinta de gol a generat si serioase contre portugheze. Meciul ar fi putut fi decis de un sut de la 40 de metri al lui Xabi Alonso, care l-a ochit pe portarul Rui Patricio iesit din poarta, sau de primul sut pe poarta al Spaniei, trimis de Xavi si aparat de portar. Insa duritatile s-au accentuat, iar cartonasele s-au inmultit. Cristiano Ronaldo a tras peste poarta o lovitura libera de la 20 de metri. Si dupa ce CR 7 a mai ratat astfel in alte doua faze fixe, apoi a sutat in inaltul cerului pe un contraatac chiar in min. 90 (ocazie imensa!), decizia primei finaliste a fost amanata (cel putin) pentru 30 de minute.

In startul prelungirilor, terenul se inclina in directia portii lui Rui Patricio, lusitanii aparandu-se cu disperare. Marea ocazie a Spaniei s-a inregistrat in min. 104, cand fundasul Jordi Alba s-a jucat in careul portughez a centrat perfect pentru Iniesta, portarul avand o interventie de exceptie, iar in min. 115, Coentrao a scos mingea din piciorul lui Pedro, lansat spre poarta de Fabregas. Dar pe fruntea acestui meci era scris, parca de la inceput: lovituri de departajare.

Si iata ce s-a decis la punctul cu var: 0-0, Xabi Alonso (apara Patricio); 0-0, Moutinho (apara Casillas); 0-1, Iniesta (fara replica); 1-1, Pepe (cu fenta, pe sub Casillas); 1-2, Piqué (la coltul portarului); 2-2, Nani (sub bara); 2-3, Ramos (scarita!); 2-3, Alves (in transversala!), 2-4, Fabregas (bara laterala, ricoseu in gol!).

Comentarii