Ne temem de astia?

miercuri, 10 august 2005, 23:00
2 MIN
 Ne temem de astia?

Dupa ce am savurat performantele clujenilor lui Dorinel Munteanu in Cupa UEFA Intertoto si dupa ce am tremurat alaturi de Steaua in preliminariile Ligii Campionilor, astazi este rindul celor doua echipe romanesti inscrise in Cupa UEFA sa intre la munci. Pentru Dinamo, meciurile cu Omonia Nikosia reprezinta debutul european al stagiunii. Nu insa si pentru Rapid, care s-a incalzit in primul tur preliminar cu andorranii de la Sant Julia, prin doua victorii simetrice cu 5-0. Ambele echipe vor juca pe teren propriu, desi, initial, se programase prin tragere la sorti, ca Rapid sa joace primul meci in deplasare. A fost o intreaga tarasenie la mijloc cu schimbarea datei de disputare, pentru ca macedonenii de la Vardar au invocat faptul ca doua echipe joaca acasa, in aceeasi zi. Adica exact situatia in care s-a ajuns in prezent, in spatiul romanesc, deoarece Vardar, ajunsa in Cupa UEFA prin cistigarea Cupei Nationale, a avut prioritate in fata Rapidului, care vine de pe locul III in campionatul nostru. In sfirsit, asta sa fie singura buba, pentru ca opinam ca echipele romanesti au prima sansa, atit cu Vardar, cit si cu Omonia.
Dintre cele doua echipe, mai puternica se arata formatia din Cipru, tara care are un campionat relativ mai puternic decit cel macedonean. Dovada este performanta echipei Anorthosis Famagusta, care a eliminat, in turul I preliminar al Ligii Campionilor, formatia Trabzonspor, clasata a doua in campionatul turc. Dar, pe planul confruntarilor interne, Dinamo a pornit mai bine campionatul, victoria cu 4-1 de la Galati fiind obtinuta intr-un stil imperial. Omonia a provocat frisoane dinamovistilor acum 17 de ani, cind, dupa 1-4 la Bucuresti, a condus la Nikosia cu 2-0, Lica Movila reusind sa inscrie golul care nu a adus nici macar un egal bucurestenilor, ci numai calificarea. Omonia a mai fost eliminata, de-a lungul anilor de Sportul Studentesc si Steaua, in schimb, Vardar Skopje a reusit, in editia europeana in care Steaua a cistigat CCE, sa elimine din Cupa UEFA, pe Dinamo, cu o echipa care avea, in atac, o viitorare mare vedeta a fotbalului iugoslav: Darko Pancev.
Omonia este antrenata de olandezul Henk Houwaart, care l-a inlocuit, in aceasta vara pe polonezul Smuda si care, a declarat ca „atit Dinamo, cit si Omonia sint doua echipe foarte bune, iar sansele de calificare sint de?egale”.
Acelasi lucru il sustine (probabil, din bun simt) si capitanul dinamovist Florentin Petre, dar sintem siguri ca dinamovistii sint perfect constienti de superioritatea lor.
Acest lucru nu se sfieste sa-l declare deschis tehnicianul rapidist Razvan Lucescu, vizavi de partida cu Vardar Skopje: „Sintem superiori macedonenilor, fotbalul romanesc este peste cel macedonean la aceasta ora, iar Vardar nu este o echipa foarte organizata, dar este periculoasa prin jucatorii pe care ii are”, a spus Lucescu.
Oricum, meciurile se joaca pe teren si nutrim speranta ca cele doua echipe romanesti vor transa calificarea inca din meciurile care se disputa, astazi, unul dupa altul, in Bucuresti. (Nic. GRECU)

Comentarii