Penicilina – 40

vineri, 11 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Penicilina – 40

Era luna mai a anului 1970. Cu o zi inaintea meciului decisiv pentru titlul national la volei feminin, dintre Dinamo si Penicilina Iasi, ziarul de specialitate "Sportul" punea intrebarea daca iesencele vor reusi, pentru prima data in istoria voleiului romanesc, sa duca titlul in provincie. Echipa condusa de tinarul antrenor Nicu Roibescu – recomandata de palmares, prin plasarea constanta intre fruntasele campionatului, dupa ce in 1965 promovase in prima divizie – a tinut sa raspunda afirmativ, iar Ana Chiritescu, Aurelia Ichim si colegele lor au cistigat titlul de o maniera impresionanta. La intoarcerea acasa, intreaga echipa a Penicilinei a fost primita cu entuziasm de suporterii ieseni, care au lasat pe planul doi al importantei celelalte pasiuni sportive. Iar fideliltatea lor fata de echipa de volei a fost rasplatita cum se cuvine, in anul urmator, cind Penicilina – demna urmasa a echipelor Flamura Rosie, Tesatura ori CSMS – a reusit sa cistige un nou titlu national, tot dupa o finala pasionanta cu Dinamo.
Se poate spune ca aceea a fost perioada de glorie a Penicilinei si a voleiului iesean, dar in nici un caz ca sirul performantelor echipei antrenate de Nicu Roibescu s-a oprit acolo. Pentru ca, de-a lungul anilor, Penicilina a ramas mereu printre echipele fanion ale sportului cu mingea la fileu, reusind in decursul timpului performanta de a se clasa de nu mai putin de 14 ori pe podiumul Diviziei A (de doua roi pe locul intii, de trei ori vicecampioane si de noua ori medaliate cu bronz). La aceasta panoplie de medalii nationale trebuie adaugate performantele deosebite obtinute in Cupa Cupelor in 1973 (locul 3), 1978 si 1979 (locul 4) si mai ales recenta victorie din Cupa Romaniei, in care Penicilina a intrecut in finala pe Universitatea Bacau, asigurindu-si o noua participare in Cupa Cupelor.
Acest ultim succes a venit ca o incununare a celor 40 de ani de la infiintarea echipei iesene de volei si a celor trei decenii scurse de la cistigarea titlurilor nationale. Momentul nu putea trece neobservat si conducerea clubului, impreuna cu fidelul ei sprijinitor dintotdeauna, SC Antibiotice SA, a decis sa-l marcheze printr-o festivitate care sa adune la un loc "generatia de aur" a anilor ’70 si pe cea de acum, care a reusit in premiera cistigarea Cupei Romaniei. In acest scop, antrenorul Nicu Roibescu, numitorul comun al tuturor performantelor Penicilinei, a trimis invitatii la aceasta aniversare jucatoarelor care aduceau in 1970 primul titlu national la Iasi: Aurelia Ichim, Florentina Itu, Carolina Hatura, Ana Chiritescu, Viorica Bincheci, Lucia Dobrescu, Ana Zabara, Adriana Albis, Doina Dobrescu, Nadia Bruma, Marilena Cirtan si Catinca Farima. Ele se vor putea reintilni cu alte jucatoare care au evoluat de-a lungul anilor in formatia ieseana, aducindu-si aportul la performantele obtinute si cu componentele de astazi ale lotului iesean, ale caror nume sint deja foarte cunoscute microbistilor ieseni: Tatiana Popa, Mihaela Formagiu, Cezara Ruxandoiu, Cristina Androhovici, Laura Dulcianu, Amalia Popa, Dana Dochia, Adriana Giurgea, Elena Cozma, Delia Marian, Alina Bordianu si Mihaela Cantoreanu.
La festivitatile prilejuite de implinirea a patru decenii de la infiintarea echipei si de recenta victorie din Cupa Romaniei au fost invitate numeroase personalitati locale, conducatorii Federatiei Romane de Volei, reprezentanti ai Ministerului Tineretului si Sportului si ai Fabricii de Antibiotice, unicul sponsor al Penicilinei de la infiintare si pina in momentul de fata. (Ion TEODOR)

Comentarii