Penicilina – in moarte clinica

Subtitlu

duminică, 24 octombrie 2010, 21:42
4 MIN
 Penicilina – in moarte clinica

Simbata dimineata, amatorii de volei care vin mereu la "Sala Penicilina", au avut neplacuta surpriza de a gasi usa incuiata. Meciul cu CSM Sibiu s-a disputat, ca sa imprumutam o expresie din fotbal, "cu portile inchise", numai ca gruparea ieseana nu a fost suspendata de federatia de specialitate. "A fost ideea Tatianei Popa, ca sa jucam fara spectatori aceasta partida, pentru a trage un semnal de alarma in privinta situatiei dezastruoase a echipei care, cu ani in urma, aducea singurele titluri pentru Iasi in sporturile cu mingea. Jucatoarele nu voiau ca publicul sa vada in ce hal a ajuns Penicilina", a explicat Nicu Roibescu, directorul CV Penicilina Iasi. Cu doua saptamini in urma, ar fi fost floare la ureche ca iesencele, chiar in efectiv redus, sa invinga echipa sibiana, care a cistigat in fata Penicilinei, in cadrul Cupei Romaniei de la Baia Mare, la care clubul si-a deplasat echipa, pe speze proprii, cu doar doua titulare de drept, in ziua meciului. Acum, datorita neachitarii salariilor, jucatoare titulare ca Mihaela Ionescu, Anca Nicolau sau Alina Melinte, au declarat, in mod cit se poate de justificat, greva la meciul cu sibiencele, in teren raminind doarTatiana Popa, Lidia Timofte si un grup de junioare talentate, dar lipsite de experienta.

In aceste conditii, scorul de 0-3 inregistrat pe tabela era previzibil, chiar daca pustoaicele pregatite de Rares Puni au facut doua seturi remarcabile. In primul, Penicilina a condus aproape in permanenta, cu exceptia finalului. Chiar si atunci, au reusit sa revina de la 20-24, pe serviciile cu efect ale Tatianei, dar dupa egalare, oaspetele au obtinut cele doua puncte necesare adjudecarii setului. Si in setul secund, Penicilina cea tinara a condus ostilitatile, avind 18-15 si 21-20, dar au cedat in final (22-25). In setul III, demoralizarea a pus stapinire pe echipa ieseana. La 15-3 pentru CSM, setul era jucat, dar iesencele au mai reusit ceva puncte si scorul a fost 25-12. Tatiana

Popa, Gabriela Vasilache, Lidia Timofte, Mara Ciocoiu, Patricia Ardelean, Simona Mocanu, Diana Studineanu (libero) si Gabriela Pascariu sint cele care au asigurat continuitatea Penicilinei.

Ce va fi in continuare? " Tot ce a depins de noi am facut. Am inceput campionatul si ne-am prezentat la jocurile de pina acum. Am cistigat la Bucuresti, cu CSM, si am fi putut cistiga si disputa cu CSM Sibiu, alta contracandidata a noastra la evitarea retrogradarii. Cu cheltuieli minime, Penicilina ar fi rezistat fara probleme in primul esalon. Asa, insa, fara nici o sursa de finantare, nu ne vom putea prezenta la meciul din etapa viitoare, programat la Bucuresti, cu Dinamo, iar Penicilina va fi exclusa din campionat, urmind ca anul viitor sa participe, daca va avea sustinere, in Divizia B. Astept ca macar in ultimul ceas sa primim sprijin din partea Primariei Iasi, asa cum primesc toate echipe de volei din tara, dar se pare ca la Iasi disparitia Penicilinei nu mai intereseaza pe nimeni", a declarat la final Nicu Roibescu.

Desteptarea, alesi ai urbei!

Cum se explica situatia in care a ajuns echipa ieseana de volei feminin, stiut fiind ca in ultimii ani, n-a cerut ajutorul oficialitatilor, avind un sponsor consistent si traditional, in compania producatoare de medicamente? . Din surse demne de incredere, se pare ca "nodul gordian" al neintelegerilor dintre CV Penicilina si ANTIBIOTICE SA, este un proces privind proprietatea salii din strada Teodor Burada, proces care dureaza de un an si, probabil, va mai dura multa vreme. Un proces in care fiecare parte vine cu argumente si nici unul dintre cei doi directori, Nicu Roibescu si Ioan Nani, nu este dispus sa cedeze total. Daca Antibiotice si-a anuntat, in vara, incetarea finantarii, ulterior a mai acceptat sa alimenteze, provizoriu, echipa cu o suma de bani. Acum, razboiul este total si – mai grav decit aceasta discordie dintre doua parti care s-au inteles perfect ani multi de zile – este indiferenta totala a oficialitatilor. Nici un personaj cu rang din administratia ieseana, de nici o culoare politica, nu s-a ostenit sa incerce macar o mediere in acest caz, de parca Penicilina n-ar fi echipa care se descurca onorabil de mutla vreme in elita voleiului feminin romanesc, ci cine stie ce echipa de fotbal de Liga a V-a. Pesemne ca alesii urbei sint prea tineri pentru a sti ce inseamna Penicilina in traditia sportiva ieseana, sau mai degraba pentru ei sportul inseamna numai fotbal. Daca n-ar fi asa, Fundatia Sportului Iesean ar sari ca arsa pentru a scapa de desfiintare o echipa care a adus atita bucurie amatorilor de sport din oras!

Palmaresul Penicilinei

* Evolueaza in prima divizie din 1962

* Are doua titluri de campioana a Romaniei in 1970 si 1971

* de patru ori vicecampioana in 1967, 1968, 1969, 1972

* de 16 ori pe locurile III si IV

* locul III in Cupa Campionilor Europeni in 1973, la Lyon

* cistigatoare in Cupa Romaniei in 2001

Comentarii