Prin cenusa Imperiului

vineri, 07 septembrie 2007, 22:01
4 MIN
 Prin cenusa Imperiului

 In ciuda faptului ca este vorba de un adversar inferior valoric, meciul Romaniei de la Minsk are o importanta imensa pentru viitorul tricolorilor in actuala campanie de calificare la turneul final al Euro 2008. Intr-o abordare in care partidele cu Olanda si Bulgaria sint considerate drept decisive, intilnirea de la Minsk are darul de a mai bifa inca trei puncte in tasca tricolorilor, insa misiunea nu este de loc usoara. Lasam la o parte faptul ca "rusii albi" mai viseaza, inca, la calificare (si au sanse teoretice!), dar noul antrenor, germanul Bernd Stange, a aratat in mod clar ca obiectivul sau este constructia unei noi echipe nationale, care sa ajunga la nivelul echipei de altadata care invingea Olanda si surclasa Polonia. Meciurile Steaua – BATE Borisov au aratat ca jucatorii din Belarus sint extrem de ambitiosi si pot pune probleme tricolorilor. Intr-o tara care mai pastreaza multe dintre sechelele defunctului imperiu sovietic, si in confruntarea cu un antrenor repudiat in tara sa pentru trecutul sau de colaborator STASI, Victor Piturca si elevii sai sint condamnati sa cistige toate punctele, pentru ca ambele confruntari decisive sint neinchipuit de grele.
In lotul tricolor, domneste o atmosfera super-optimista, dar periculoasa. De la Mutu si Chivu pina la selectioner toata lumea considera ca Romania va cistiga la Minsk, principalul obiectiv fiind detasarea in fruntea clasamentului si obtinerea calificarii inainte de termen. Dilemele lui Piturca dinaintea meciului par a fi rezolvate: Petre Marin va asigura flancul drept al apararii, in lipsa lui Contra si Ogararu, Goian este o solutie verificata pentru inlocuirea suspendatului Tamas, Florentin Petre este preferat lui Nicolita, iar Codrea, veteranului Dorinel Munteanu. O problema aparuta in ultimul minut este situatia virfului de lance Ciprian Marica, acesta suferind o puternica raceala si nefiind disponibil pentru meciul de astazi. In conditiile in care Daniel Niculae si Mazilu nu au fost convocati, Piturca va apela la serviciile lui Sergiu Radu (debutant in aceasta partida), acesta fiind in stare, datorita gabaritului, sa se bata mai bine cu inaltii aparatori ai gazdelor, decit timisoreanul Gigel Bucur.
O problema asemanatoare a avut si selectionerul gazdelor, fiind vorba de cel mai valoros jucator, Aleksandr Hleb, insa acesta pare a-si fi revenit dupa starea gripala si poate juca in partida de la Minsk, care va fi transmisa in direct, pe TVR 1, de la ora 19,00.

Formatiile probabile
Romania: Lobont – P. Marin, Goian, Chivu, Rat – Ov. Petre, Codrea – Fl. Petre, Dica, Mutu – S. Radu.
Belarus: Hamutovski – Koritko, Kalacev, Radzkov, Tigorev – Kovba, Hleb, Romascenko, Stasevici  – Blizniuk, Vasiliuk.
Arbitri: Petter Frojdfeld – Kennett Pettersson, Fredrik Nilsson (Suedia).


Cu ochii pe dusmani

Partida Olanda – Bulgaria va fi transmisa in direct pe Sport.ro, de la ora 21,30
In afara de jocul de la Minsk, in grupa G a preliminariilor Euro 2008 se mai disputa doua partide. Daca meciul Luxemburg – Slovenia nu prezinta nici o importanta in privinta clasamentului, o partida de o importanta extrema se disputa la Amsterdam intre Olanda si Bulgaria, principalele noastre contracandidate la calificarea la turneul final. Echipa Romaniei are de jucat atit cu Olanda, la Constanta, cit si cu Bulgaria, la Sofia, acesta fiind si motivul pentru care partida de pe "Amsterdam ArenA" va fi transmisa si la noi in direct, pe Sport.ro, de la ora 21,30. Pentru echipa Romaniei, cel mai favorabil ar fi un rezultat de egalitate, sau o victorie a Olandei, una dintre dorintele tricolorilor fiind aceea de a juca meciul decisiv cu Bulgaria, cu o diferenta linistitoare de puncte.
Reamintim faptul ca pe 12 octombrie se mai disputa o tura de meciuri in grupa G, ca si in celelalte sase grupe, Olanda si Bulgaria avind meciuri usoare, in timp ce Romania nu va juca.
Meciuri de jucat: Belarus – Romania, Olanda – Bulgaria, Luxemburg – Slovenia (8 septembrie), Slovenia – Belarus, Bulgaria – Luxemburg, Albania – Olanda (12 septembrie), Romania – Olanda, Belarus – Luxemburg, Slovenia – Albania (13 octombrie), Luxemburg – Romania, Olanda – Slovenia, Albania – Bulgaria (17 octombrie), Bulgaria – Romania, Albania – Belarus, Olanda – Luxemburg (17 noiembrie), Belarus – Olanda, Romania – Albania, Slovenia – Bulgaria (21 octombrie).

Clasament

1. Romania    7    5    2    0     14-4    17
2. Bulgaria    7    4    3    0     11-4    15
3. Olanda    6    4    2    0     8-2    14
4. Albania    7    2    3    2     8-6    9
5. Belarus    7    2    1    4     10-15    7
6. Slovenia    7    1    1    5     5-12    4
7. Luxemburg7    0    0    7     1-14    0

Comentarii