"Si beti ii bateam pe unguri!"

duminică, 03 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 "Si beti ii bateam pe unguri!"

Cu aproximativ 90 de minute inaintea inceperi partidei, la una din casele stadionului "Steaua" se mai vindeau bilete. De asemenea, la terasele din jurul arenei s-au vindut bauturi alcoolice cu putin timp inainte de meci. Linga o unitate militara din apropierea stadionului se percepeau taxe ilegale pentru parcarea autoturismelor. La meci au asistat aproximativ 20.000 de spectatori, dintre care circa 150 de suporteri maghiari. Majoritatea suporterilor romani au fost imbracati in galben la initiativa firmei Bergenbier – sponsorul oficial al echipei nationale a Romaniei. In timpul pauzei, aceasta firma a organizat un concurs pentru suporteri.
O mireasa a urmarit meciul la peluza unde a stat galeria stelista. Componenti lotului de tineret al Romaniei au fost prezenti si ei pe stadionul "Steaua".
Antrenorul Ladislau Bölöni a salutat galeria maghiara, atit inaintea meciului, cit si la finalul acestuia, gest care a fost aplaudat de fanii echipei oaspete. Selectionerul roman a spus ca este foarte mindru ca apartine minoritatii ungare din Romania.
Fortele de ordine au confiscat inaintea meciului citeva bannere ale galeriei maghiare. In timpul partidei, jandarmii au confiscat un lant de drujba de la fanii unguri. Pe tricoul unui suporter maghiar, care a fost filmat de catre politie, era inscriptionat "A Hazaert, 1941-1945" ("Pentru Tara", 1941-1945). In galeria ungara a fost afisat un steag negru cu cruci si sageti al dictatorului fascist Szalasi (n.r. Ferenc Szalasi a trait in perioada 1897-1946, fiind liderul fascist al Ungariei in ultimile zile ale celui de-al doilea razboi mondial). Suporterii romani au huiduit si au scandat "Afara, afara, cu ungurii din tara !" in momentul intonarii imnului ungar. "Cine nu sare, cine nu sare, ori este bozgor, ori e prost de moare" a mai scandat galeria romana.
Dupa terminarea partidei, angajati ai Jandarmeriei si VVT (firma privata care asigura securitatea pe stadionul "Steaua") nu au permis, timp de aproximativ 15 minute, accesul la cabine al familiilor citorva jucatori.
Dupa meci, citeva sute de oameni s-au strins in Piata Universitatii, fara a bloca circulatia in aceasta zona. In Piata Constitutiei, unde meciul a putut fi urmarit pe un ecran urias, dupa partida s-au adunat aproximativ 3000 de persoane, care au asistat la un spectacol organizat de Primaria Capitalei. Circulatia in zona Ambasadei Ungariei a fost interzisa si nu s-au inregistrat incidente.
Radoi are 50% sanse sa joace in Lituania
Dupa meci, Ladislau Bölöni a spus "In privinta dorintei de lupta si a tehnicii am dominat formatia Ungariei. Cu aceasta victorie am facut un pas mic, dar, in citeva zile, urmeaza alt examen, cel din Lituania. Am asistat la cel mai dificil meci din viata mea. Sint recunoscator jucatorilor care mi-au raspuns indicatiilor si publicului, care ne-a sustinut".
De cealalta parte, selectionerul maghiar, Bertalan Bicskei, a fost de parere ca "a fost un meci care s-a ridicat la nivelul fotbalului din Europa. Echipa Romaniei a jucat mult mai bine, reprezentativa mea tinind pasul la viteza si la dorinta de lupta, dar nu la cunoasterea jocului. Romania a facut un pas mult mai mare catre calificare, dar noi nu vom renunta la lupta. Echipa Romaniei este mult mai buna decit cea de acum doi ani".
Autorul celor doua goluri, Marius Niculae, a declarat: "Selectionata Ungariei este o echipa buna, dar faptul ca publicul a fost alaturi de noi ca al 12-lea jucator si noi am facut un meci bun s-a vazut pe tabela. Nu ma gindeam ca o sa inscriu doua goluri, nici nu ma gindeam ca o sa joc in aceasta partida, dar ii multumesc antrenorului ca mi-a dat incredere si m-a introdus titular. Mergem si in Lituania sa cistigam".
Cea mai hazlie declaratie a fost cea oferita de Viorel Moldovan: "Veneai si matol de la nunta si tot ii bateai pe unguri! Atita tam-tam, atita Ungaria in sus, Ungaria in jos, ca vine sa ne bata. In acest meci, Stelea nici nu a fost deranjat de adversari. Nu sintem inca calificati. Suntem favoriti la locul doi, sper sa batem in Lituania si sa ne gindim la baraj. La Budapesta, reprezentativa Ungariei o sa joace dur, cum au incercat sa faca si aici in unele momente, dar nu-mi fac probleme prea mari".
Medicul Pompiliu Popescu a spus ca Mirel Radoi este accidentat destul de grav, sansele lui de recuperare pentru meciul din Lituania fiind de 50%. Radoi are o entorsa la glezna, dar s-a hotarit ca el sa mearga in Lituania. Adrian Ilie nu este accidentat, insa acuza o usoara stare de oboseala.
Loturile de tineret si de seniori ale Romaniei au plecat ieri spre Lituania. Toti cei 20 de jucatori ai selectionatei de seniori convocati pentru meciul cu Ungaria au facut deplasarea in Lituania, in timp ce de la tineret nu au efectuat aceasta deplasare antrenorul principal, Ion Moldovan, Florin Cernat, care este accidentat si Cristian Ciubotariu. (Ion C.)

Comentarii