"Urmatorul scop: nationala!"

joi, 03 septembrie 1998, 23:00
6 MIN
 "Urmatorul scop: nationala!"

O vizita acasa, in Iasi, a vedetei rapidiste Daniel Pancu poate fi tot timpul un subiect de presa…
– Rar te mai prinde omul pe acasa…
– Ce sa fac, programul e asa de incarcat. Meciuri in campionat, lotul de tineret, cantonamente peste cantonamente.
– Esti in "vina" maxima in acest start de sezon.
– Ma pregatesc la singe pentru a elimina inconstanta din sezonul trecut. Toata ziua sint la sala de forta, viata mea extrasportiva este fara cusur. Hai sa-ti povestesc o faza de la un antrenament. Dupa meciul cu Onestiul, care a fost singurul episod ghinionist de pina acum, la o sedinta de pregatire in care, ca de obicei in ultima vreme, trageam din greu, imi spune Lupu in gluma: "Cind nu alergai in pregatiri, parca mai jucai ceva. Stai mai linistit, poate-ti revii in meciuri!" Incurajat si de Rednic, raspunsul l-am dat in urmatoarele meciuri.
– Anul trecut ai inceput ,practic, campionatul in etapa a noua. Care sa fie explicatia faptului ca acum esti pe creasta valului?
– Alta data mai cadeam moral. Acum imi impun sa nu dezarmez niciodata indiferent cit de greu mi-ar fi. Daca ma va tine acest lucru sint sigur ca portile nationalei mi se vor deschide si voi deveni golgeterul Rapidului, depasind astfel locurile doi pe care le-am ocupat in ultimii doi ani.
– Ai ajuns sa joci in aceeasi echipa cu idolul copilariei tale, Sabau.
– Sst! Nelutu nici nu vrea sa auda cuvintul idol, religia lui interzicindu-i acest lucru. Oricum, ma inteleg excelent cu el, este un adevarat model atit in pregatiri cit si in afara stadionului. Pentru a-l defini ca om amintesc doar faptul ca nu vrut nici in ruptul capului sa primeasca bani de la mine atunci cind mi-a dat o pereche de ghete Lotto cu care venise din Italia.
– Cum mai e aerul la Rapid?
– Ne gindim in special la Cupa Cupelor, afirmarea internationala fiind prioritara. Asta nu inseamna ca nu vom incerca sa incurcam socotelile la titlu ale lui Dinamo, de exemplu. Apoi, in ciuda unor speculatii aparute, partea materiala este in continuare foarte solida, bugetul pe tot turul fiind deja asigurat.
– La nationala de tineret ai acontat tricoul cu numarul 10 ceea ce inseamna ca esti vedeta echipei.
– Din pacate avem un culoar infernal cu fosta campioana europeana Portugalia si Ungaria. Oricum, voi incerca sa impresionez pe plan international si prin evolutiile la aceasta echipa.
– Cumatrul tau, Baston a ajuns in Spania. Te tenteaza sa vezi cum e atmosfera pe afara?
– Sigur ca da! Mai am un an de contract cu Rapidul si apoi voi analiza viitorul impreuna cu impresarul Mircea Petescu. Cred ca voi da curs uneia dintre tentantele oferte venite de la unele cluburi mari din Olanda sau Spania, foste cistigatoare de cupe europene.
– Despre Poli?
– Desi de la plecarea mea nu i-am vazut la lucru decit in doua meciuri sint la curent cu ce se intimpla. Am auzit ca s-au mai indreptat lucrurile insa cred ca pentru a fi siguri de primul loc trebuiau adusi trei jucatori foarte valorosi. Totul cred ca va depinde tot de posibilitatile financiare. Oricum, startul slab nu poate fi hotaritor, perioada de acomodare trebuind sa fie mai mare. Si in Giulesti anul trecut, la venirea lui nea Mircea la Rapid, primele 5 etape au fost dezamagitoare.
– Nu te-ai plicitisit de atita fotbal si discutii tot despre fotbal?
– Ce sa-ti mai spun? Mi-am luat un apartament cu trei camere in Iasi aproape de blocul parintilor mei, am inchiriat in Bucuresti un apartament cu doua camere, conduc tot masina mea preferata Opelul Vectra. In timpul liber mai ies in Bucuresti cu prietena mea sau cu Iencsi, Maier sau Lobont pe la un restaurant mexican sau chinezesc.
– Cu fetele cum mai stai?
– Iesencele pot fi linistite, nu ma gindesc la insuratoare!
– Ginduri de viitor?
– Sa fiu sanatos, sa fiu ferit de "ghina" si "amenintarea" care planeaza inca dinainte de Franta ’98 asupra mea, convocarea la nationala, sa se infaptuiasca odata!
– Bafta! (A consemnat Ovidiu MINEA)
Disproportie intre venit si calitatea fotbalului practicat
Romania – Liechtenstein 7-0 (4-0), in preliminariile Campionatului European
Au marcat: Gheorghe Popescu (’18), Catalin Munteanu (’30), Adrian Ilie (’31, ’44, ’51), Viorel Moldovan (’54) si Zech (’59, autogol).
Spectatori: 4.500. Suturi la poarta: 33-1. Suturi pe poarta: 14-0. Cornere: 21-0. Cartonase galbene: Haas (’27), Zech (’84).
Arbitri: S. Prolic – B. Bajrambasici, B. Gordan (Bosnia-Hertegovina).
Romania: Stelea (’80 Lobont) – Petrescu, Batrinu, Gh. Popescu, Contra – Petre, Gilca, C. Munteanu (’71 Sabau), D. Munteanu – Moldovan, Ad. Ilie (’68 Mihalcea).
Liechtenstein: M. Oehry – Ritter, Hanselmann, Zech, Hefti, Haas (’63 Martin Stocklasa) – Beck, Michael Stocklasa, Lingg (’61 Buchel), R. Oehry – Telser (’89 Ender).
Printre tarile cu cel mai ridicat nivel de trai, cu un venit anual de aproximativ 30.000 de dolari pe cap de locuitor, Liechtenstein practica, de departe, cel mai modest fotbal din Europa. Acest lucru a fost evident si pe stadionul Ghencea, unde, in cadrul preliminariilor Campionatului European, selectionata Liechtensteinului a fost zdrobita de echipa Romaniei, mult mai matura si cu jucatori mai experimentati. In conditiile in care nu a reusit sa expedieze nici macar un sut pe spatiul portii si doar unul spre buturile in care a somat Stelea, nu se putea pune decit problema proportiei scorului, romanii profitind de modestia fotbalistica a oaspetilor, carora le-au marcat, ca la antrenament, o caruta de goluri. Paradoxal, prima ocazie a venit destul de tirziu si a avut in prim plan un fundas: Batrinu a sutat violent din careu, dar portarul Oehry, probabil declarat erou national dupa aceasta partida, a respins in corner. Seria golurilor a fost deschisa in min 18, tot de catre un fundas, Gica Popescu reluind cu capul mingea centrata de Adrian Ilie. Au urmat reusitele lui Catalin Munteanu (min.30) si Adrian Ilie (min.32 si 45), golurile superbe semnate de "Cobra" valenciana estompind din evolutia incilcita, individualista, de pina atunci, a acestuia.
Cu doua linii de cite cinci jucatori in fata propriei porti, oaspetii nu au ajuns nici macar odata in preajma careului lui Stelea, concludenta fiind pasa fundasului Hefti catre propriul portar la o lovitura libera din terenul advers, din apropierea liniei de centru.
Astfel ca, la pauza, romanii au intrat cu un avantaj de patru goluri, ceea ce crea premisele repetarii rezultatelor inregistrate intre cele doua combatante in preliminariile Campionatului Mondial: 8-0 la Bucuresti si 8-1 la Eschen. Si dupa cum incepuse repriza secunda, cu un gol magnific inscris de Adrian Ilie, in urma unui sut liftat din coltul careului mare, ce a trimis mingea in vinclu dupa ce mai intii a lovit bara, se parea ca "portia" de goluri cu care se obisnuise selectionata lui Ralf Loose va fi depasita. Mai ales ca portarul Oehry, singurul adversar care pina atunci mai aratase cite ceva, a gafat copilareste in min. 54, preluarea sa cu capul punindu-i mingea pe tava lui Viorel Moldovan, al carui sut nu a lasat loc de replica: 6-0. Multimiti de rezultat, tricolorii au slabit motoarele, fiecare incercind numere personale in urma carora sa-si inscrie numele pe lista marcatorilor. In acest mod se explica prezenta permanenta in careul advders a fundasului Dan Petrescu, sarcinile sale defensive fiind preluate, mai mult fara voie, de Florentin Petre, destul de sters in acest meci. Din aceasta cauza nici tabela de marcaj nu s-a mai modificat decit o singura data, in min.59, la autogolul lui Haas, care, in dorinta de a inlatura pericolul, a lustruit mingea ce l-a depasit pe Oehry. Chiar daca nu poate fi concludent un astfel de meci, imbucuratoare este prezenta in prima garnitura a jucatorilor in forma din campionatul intern. Astfel, Contra a suplinit destul de bine absenta lui Filipescu, in timp ce Batrinu, inca marcat de trac, a ajutat mult ofensiva prin prezenta sa in careul advers la loviturile fixe. Diferenta evidenta de valoare dintre cele doua adversare este reliefata si de caseta tehnica, la cornere tricolorii surclasind pe cei din Liechtenstein cu 21-0! (Leonard CANANAU)

Comentarii