Renaste halterofilia la Iasi?

miercuri, 21 decembrie 2011, 23:47
3 MIN
 Renaste halterofilia la Iasi?

Cu aproape un deceniu in urma, Clubul Sportiv Nicolina avea o puternica sectie de haltere, condusa de antrenorul Danut Fron, cea mai buna sportiva a sectiei fiind chiar fiica sa, Elisabeta, care a obtinut pentru gruparea ieseana nu mai putin de 85 de medalii nationale si internationale, la cadeti, juniori si seniori, la loc de cinste stind un bronz european la cadete. Din 2007 nu s-a mai auzit nimic de familia Fron, nici de valorosul antrenor, nici de fiica sa, ultima informatie de pe atunci fiind o intentie a tehnicianului de a efectua turul Romaniei pe jos. Pe neasteptate, insa, Danut Fron ne-a vizitat ieri la redactie si ne-a spus ce a facut in ultima vreme. Dupa ce sectia de haltere de la Nicolina n-a putut fi salvata nici prin parteneriatul cu Politehnica, Danut Fron si-a luat lumea in cap si a plecat in Spania. Acolo, insa, n-a stat cu miinile in sin, pregatind o echipa din apropierea Madridului, formata din halterofili de diferite nationalitati, printre care si doi romani, Gabriel Ignat si Sebastian Craciun, ultimul devenind chiar vicecampion al Spaniei la juniori. Dorul de tara nu l-a lasat in pace si a revenit dupa opt luni. Nu la Iasi, ci la Piatra Neamt, unde a incercat sa puna pe roate o sectie in cadrul Liceului cu Program Sportiv. Desi afilierea la gruparea scolara nu s-a realizat,din motive financiare, sectia de haltere a participat la competitii un timp, printr-o intelegere cu presedintele Federatiei de Haltere, Nicu Vlad. Un foarte mare talent descoperit de Fron sub Pietricica este Ana-Maria Miron, care, dupa spusele antrenorului, arunca la 15 ani 90 kilograme, la categoria 63 kg, sportiva care se pregateste la Centrul Olimpic de la Bistrita. Pina la urma, proiectul nu s-a realizat, iar gruparea nemteana nu a mai putut concura in competitii, nefiind afiliata. Asa ca antrenorul si-a luat din nou lumea in cap, poposind in Nordul Africii, in posesiunea spaniola Melilla, de pe coasta marocana a Mediteranei, unde a condus o grupare destul de bine vazuta in zona.

Dar iata ca a venit si momentul reintoarcerii la Iasi, regasind sectia de haltere pe linie moarta, desi, scriptic, nu s-a desfiintat. "Am discutat cu oficialii de la Nicolina, cu presedintele Vasile Tiganasu si, in principiu sintem de acord cu revigorarea halterelor iesene. Nu este suficient, insa, este nevoie de sprijinul  autoritatilor locale, prin Fundatia Sportului Iesean. Practic, daca sintem sprijiniti, in luna ianuarie putem relua antrenamentele. Am o sportiva de valoare la Piatra Neamt, care a concurat si sub culorile Iasului, Teodora Danila, la 75 kg, care este foarte amatoare sa vina", ne-a marturisit antrenorul.

Dar Elisabeta Fron? Fosta campioana a Iasului a terminat deja Facultatea de Educatie Sportiva, are diploma de profesor si arde de nerabdare sa reia activitatea, atit ca sportiva, cit si ca antrenoare. "Eliza este plecata in acest moment in Italia, insa imediat cum ii spun ca totul s-a rezolvat la Iasi, vine intr-un suflet si se apuca de treaba", spune tatal sportivei, care spera ca, dupa sapte ani de seceta, sportul ridicarii barelor de otel din Iasi va capata dimensiuni noi. Mingea se afla pe teritoriul oficialitatilor locale. 

Comentarii