Sa curga golurile!

Subtitlu

marți, 08 mai 2012, 22:38
3 MIN
 Sa curga golurile!

 

Cel mai important eveniment fotbalistic organizat vreodata de Romania, incepe astazi, pe Arena Nationala, la ora 21:45: finala Ligii Europa, editia 2011-2012. Bucurestenii, care au primit in urma cu doi ani dreptul de a organiza o finala europeana, datorita pozitiei presedintelui Mircea Sandu la UEFA, asteptau o finala britanica, intre protagonistele Premier League, Manchester United si Manchester City. A iesit o finala spaniola, asteptata mai degraba dincolo, in Liga Campionilor. Nu vor fi la Bucuresti Real Madrid si Barcelona, ci Atletico Madrid si Athletic Bilbao, formatii cu denumiri asemanatoare, conduse de tehnicieni argentinieni: Diego Simeone, la Madrid, respectiv, Marcelo Bielsa, la Bilbao. Si mai au ceva comun cele doua formatii iberice: jocul ofensiv: In traseul lor pana la finala, Atletico a inscris 40 de goluri, iar Athletic Bilbao, 28, cu precizarea ca echipa madrilena a jucat 18 meciuri, iar cea basca numai 15. Diferenta provine de la faptul ca Atletico a jucat doua tururi preliminarii, in timp ce Athletic, doar play-off-ul si acela doar intr-o singura mansa. Aceasta pentru ca bascii au avut ca adversar echipa turca Trabzonspor, cu care au remizat alb in tur. Intre tur si retur, s-a luat deciderea excluderii echipei Fenerbahçe din Liga Campionilor (din cauza binecunoscutului scandal de coruptie). Trabzon a promovat pe locul din prima competitie, iar Bilbao s-a calificat, astfel, in grupele Ligii Europa. Daca consideram doar golurile din cele 14 meciuri de la faza grupelor pana la finala, raportul eficacitatii este 30-28 pentru madrileni. Golgeterul echipei Atletico (si al intregii competitii) este columbianul Radamel Falcao, cu zece goluri, un alt realizator de marca al madrilenilor fiind Adrian Lopez, o speranta a fotbalului spaniol, cu opt goluri inscrise. De la Bilbao, cel mai bun realizator este Fernando Llorente, cu sapte reusite, dar Markel Susaeta si Iker Muniain au bifat si ei cinci goluri.  Diferenta importanta este la capitolul aparari, fiindca Bilbao a primit 20 de goluri in grupa, iar Madrid, doar jumatate. In plus, Atletico este mai cinica, ea conducand, conform AGERPRES, in clasamentul faulturilor pe intreaga editie!

Traseul celor doua echipe este impresionat, in special in faza eliminatorie, fiindca in grupe Atletico Madrid a suferit o infrangere, iar Athletic Bilbao, doua. Sa invingi in ambele partide echipe ca Lazio, Valencia, Hannover sau chiar Besiktas, este o carte de vizita impresionanta pentru Atletico, dar si Athletic se poate lauda cu eliminarea categorica a unor formatii ca Manchester United (marea favorita) si Schalke 04.

Toate aceste date si cifre prevestesc o finala foarte spectaculoasa, in care – conform antecedentelor – este greu de crezut ca nu se vor inscrie goluri. Iar pragmatismul mai accentuat al echipei madrilene, poate fi anihilat de experienta superioara a antrenorului echipei basce, Marcelo Bielsa, care a condus nationala Argentinei la Cupa Mondiala din 2002 (ce-i drept, fara prea mari rezultate), iar la Mondialul "vuvuzelelor" din 2010 a stat pe banca reprezentativei Chile.

Formatiile probabile

Atletico Madrid: Courtois – Juanfran, Godin, Miranda, Filipe – Suarez, Gabi – Turan, Adrian, Diego – Falcao.

Athletic Bilbao: Iraizoz – Iraola, Javi Martinez, Amorebieta, Aurtenetxe – de Marcos, Iturraspe, Herrera – Susaeta, Llorente, Muniain.

Arbitru: Wolfgang Stark (Germania).

Athletic Bilbao

* anul infiintarii: 1898

* trofee interne: 8 titluri (ultimul in 1984), 23 de Cupe (ultima, 1984)

* performante externe: finala de Cupa UEFA in 1977 (1-0, 1-2 cu Juventus)

0-0 cu Trabzonspor (returul nu s-a disputat, echipa turca fiind "expediata" in Liga Campionilor) – play-off; 2-1, 2-1 si Slovan Bratislava; 2-0, 2-4 cu Paris St. Germain; 2-2, 1-0 cu Red Bull Salzburg (grupa F); 1-2, 1-0 cu Lokomotiv Moscova – 16 -imi; 3-2, 2-1 cu Manchester United -optimi; 4-2, 2-2 cu Schalke 04 – sferturi; 1-2, 3-1 cu Athletic Bilbao – semifinale;

Atletico Madrid

* anul infiintarii: 1903

* trofee interne: 9 titluri, 9 Cupe (ultimele in 1996, event)

* performante externe: Liga Europa in 2010 (2-1 cu Fulham), Cupa Cupelor in 1962 (1-1, 3-0 cu Fiorentina); finala in CCE (1974, 1-1, 0-4 cu Bayern München), finala in Cupa Cupelor (1963, 1-5 cu Tottenham)

Traseul pana la finala: 2-1, 2-0 cu Strømgodset Drammen (Norvegia) – TP III; 2-0, 4-0 cu Vitoria Guimaraes  -play-off; 2-0, 1-0 cu Celtic Glasgow, 1-1, 3-1 cu Stade Rennais, 0-2, 4-0 cu Udinese (grupa I); 3-1, 1-0 cu Lazio  – 16-imi; 3-1, 3-0 cu Besiktas Istanbul – optimi; 2-1, 2-1 cu Hannover – sferturi;4-2, 1-0 cu CF Valencia – semifinale, sferturi.

Comentarii