Salve, magister!

miercuri, 05 august 2009, 22:35
4 MIN
 Salve, magister!

Timisoara: Pantilimon – Bonfim, Cisovsky, Nibombe, Art. Karamian – Stancu (’82 – Cl. Ionescu), Alexa (’65 – Scutaru), Bourceanu, Arm. Karamian – Parks, Bucur (’88 – Magera). Antrenor: Ovidiu Sabau.

Sahtar: Piatov – Srna, Cihrinski, Kucer, Rat -Hübschmann, Fernandinho – Ilsinho, Jadson (’68 – Gladki), Willian – Adriano (’31 – Aghahowa), Gai (’54 – Willian).  Antrenor: Mircea Lucescu.

Arbitri: Terje Hauge – Steinar Holvik, Kim Hauglund (Norvegia). 

Cartonase galbene: Alexa, Art. Karamian, Bourceanu / Hübschmann, Kucer, Srna

Ceea ce parea o utopie la tragerea la sorti, o iluzie chiar dupa excelentul rezultat de la Donetk, s-a infaptuit la Timisoara. Echipa lui Ovidiu Sabau a eliminat din Liga Campionilor formatia care a cistigat fluierind, in vara, ultima editie a Cupei UEFA. FC Timisoara s-a calificat in ultima faza dinaintea grupelor in cea mai importanta competitie europeana si este a doua echipa romaneasca, dupa Unirea Urziceni, care va juca in grupe, pentru ca, daca pierde infruntarea din play-off, va trece automat in grupele Europa League. O performanta pe care Timisoara, un oras bolnav de fotbal, o merita pe deplin: eliminarea bogatei formatii din bazinul carbonifer al Ucrainei, cu Mircea Lucescu pe banca si sub ochii magnatului Rinat Ahmetov, prezent in tribune.

Ovidiu Sabau, antrenorul banatenilor, si-a invins magistrul pentru ca si-a cunoscut lungul nasului. "Motul" a fost constient de valoarea indubitabil superioara a adversarului, dar si de infatuarea ucrainenilor, indusa in echipa chiar de "Il Luce" ("Trebuia sa le dam sapte goluri la Donetk"). Timisoara a facut fata cu brio presingului mortal al Sahtarului, un presing care anula orice incercare de constructie, a fragmentat jocul adversarului cit a putut si, desi nu s-a laudat de loc cu posesia, nu i-a permis adversarului decit o singura ocazie in prima repriza, "capul" lui Gai peste poarta din min. 41. Gigel Bucur, asul de trefla al gazdelor, a scapat o singura data din clestele ucrainean, dar, intrat in unghi dupa o actiune individuala de toata frumusetea, n-a gasit solutia potrivita (’39).

Sabau n-a fost prea multumit de jocul elevilor sai in prima parte, ceea ce s-a vazut dupa pauza. Echipa timisoreana a tinut mai bine de minge in repriza secunda si ocaziile au inceput sa apara. Kucer a scos in ultima instanta din fata lui Gigel Bucur, din nou la rampa in min. 47, iar stilpul de neclintit al defensivei, Dare Nibombe, a trimis o lovitura de cap periculoasa in min. 57. Dominarea oaspetilor a ramas, totusi, intacta, insa constructia elevilor lui Lucescu a suferit din cauza lipsei de inspiratie a asa-zisilor vrajitori brazilieni, dintre care doar Ilsinho si Willian (introdus pe parcurs) pot primi nota de trecere. Sabau a mutat inteligent atunci cind Alexa (avertizat cu cartonas in repriza secunda si nervos in continuare) a fost inlocuit cu fundasul Scutaru, securizind si mai mult defensiva

Meciul, sarac in mare ocazii, s-a aprins in ultimele zece minute, cind a fost pus la treaba si portarul Pantilimon. Dupa o ratare a lui Cihrinski, care a trimis cu capul pe linga poarta dintr-o pozitie ideala, portarul banatean a scos magistral o lovitura libera executata de Srna, pentru ca in final, timisorenii sa reuseasca nu numai sa tina mingea departe de Pantilimon, dar sa-si creeze doua mari ocazii in min. 90: un sut al lui Artem Karamian si o patrundere a lui Parks, executia sa din lateral fiind blocata in ultima instanta de Piatov.

Galerie lipsita de respect

Din pacate, performanta timisorenilor a fost umbrita de accidentarea lui Adriano, care a fost dus la spital pentru o fractura de piramida nazala si, mai ales, de un banner jignitor la adresa lui Mircea Lucescu afisat de o parte a galeriei timisorene, care n-a uitat manevrele prin care Poli Timisoara a fost retrogradata in 1988, ca urmare a unei victorii dubioase a echipei "U" Cluj pe terenul Corvinului Hunedoara. In acel campionat, Dinamo, cu Lucescu la timona, a pierdut titlul in fata Stelei tocmai datorita unei infringeri la Timisoara. Tot atit de adevarat este faptul ca spiritele au fost inflamate si de Lucescu, care a declarat recent ca "Timisoara trebuia atunci sa retrogradeze, fiindca era a doua echipa a Stelei". Dincolo de niste fapte din trecut, ceea ce a facut Lucescu pentru fotbalul romanesc merita mai multa consideratie chiar si la Timisoara. "Am un profund dispret si compasiune pentru acea parte a suporterilor timisoreni. Daca banerele acelea ajung la UEFA, Timisoara ar putea fi suspendata", a spus Lucescu dupa meci, neuitind sa ureze echipei banatene un drum lung in Europa si apreciind doar prestatia portarului Pantilimon.

Adversari grei in play-off

In turul IV preliminar al Ligii Campionilor, echipele non-campioane din tarile clasate pe locurile VI-XII in ierarhia coeficientilor UEFA (participante in turul III) vor fi puse laolalta la tragerea la sorti cu echipele non-campioane din primele cinci tari. Totusi, cele cinci formatii din Anglia, Germania, Franta, Spania si Italia nu sint automat capi de serie, deoarece se tine cont de coeficientii UEFA de echipa. Astfel ca FC Timisoara, care nu este cap de serie, ar putea intilni, in play-off una dintre echipele Arsenal Londa, Olympique Lyon, Sporting Lisabona, Panathinaikos Atena si VfB Stuttgart. Din pacate, in primul meci din play-off vor lipsi trei piese grele din echipa timisoreana, Alexa, Bourceanu si Art. Karamian. Tragerea la sorti a fazei play-off a ambelor Cupe Europene are loc miine, la Nyon.

Comentarii