Scandal la CS Omega Tehnoton

luni, 13 iunie 2005, 23:00
6 MIN
 Scandal la CS Omega Tehnoton

De citiva ani buni tirul de performanta a luat amploare in Iasi: rezultate dintre cele mai bune si o dominare copioasa la nivel national respectiv doi reprezentanti la Olimpiada de la Atena cu un loc cinci (cel mai bun al unui olimpic roman in 2004) reusit de Iulian Raicea. Toate acestea au insemnat o propaganda de inalt nivel adusa orasului, comunitatii si au venit pe seama investitiilor pe care le-a facut Grupul Omega-Tehnoton, mai ales in perioada in care firma ieseana a figurat ca sponsor al clubului Politehnica. Ambitiile au crescut apoi si pina la crearea unui club privat, in urma cu un an, n-a fost mult. Deja se faceau planuri pentru Olimpiada de la Beijing 2008, la gruparea care a anuntat ca vrea sa trimita patru reprezentanti acolo si sa obtina macar o medalie. Infiintarea unui Centru National de Pregatire pe linga clubul nou creeat pentru juniorii din zona Moldovei, modernizarea si organizarea de concursuri la Poligonul din Copou, baza care intre timp avea sa intre in posesia CS Omega-Tehnoton pe o perioada de 12 ani, din partea Federatiei Romane de Tir, printr-un contract de comodat, acestea reprezentau proiecte la fel de importante care vizau dezvoltarea si mai intensa a tirului iesean. Inclusiv colaborarea dintre Fanel Constantinescu si omul de afaceri Maricel Popa, presedintele executiv al clubului respectiv presedintele onorific si in acelasi timp managerului Grupului Omega-Tehnoton, parea indestructibila. Pina la un punct, atunci cind in rol au intrat banii si, spun unii, interesele.
Modernizare # cosmetizare
Asa se face ca de la 1 iunie Fanel Constantinescu si-a inaintat demisia din postul de conducere la CS Omega-Tehnoton, invocind restante salariale pe ultimele trei luni. „La fel de important este si faptul ca n-am putut sa-mi desfasor activitatea si sa onorez contractele de colaborare cu celelalte cluburi pentru Centrul National de Pregatire al juniorilor, fiind restante din februarie la achitarea indemnizatiilor pentru sportivii cu dubla legitimare. Modernizarile prevazute in contractul de comodat nu s-au facut, doar in ultimele zile efectuindu-se operatiuni de cosmetizare exterioara a pavilionului administrativ, odata cu prezenta la Iasi a conducatorilor federali, proprietarii bazei.” – spune fostul presedinte executiv al clubului iesean de tir, care, vinerea, trecuta a primit in regim de urgenta 80% din restantele salariale, situatie care n-a avut darul sa-l intoarca din drum. Desi contractul de cedare a folosintei bazei, care apartine FRTir, dateaza din septembrie 2004, la poligonul din Copou nu s-au mai organizat competitii iar antrenamente s-au facut sporadic, abia din martie anul curent. Perioada de iarna, faptul ca de obicei in acest timp se trage aer comprimat, au limitat masiv activitatea la poligonul de glont, insa Fanel Constantinescu vorbeste si de alti factori care au impietat la bunul mers al lucrurilor, in discutie fiind si un conflict mocnit cu pistolarii de Politehnica, care au preferat sa accepte o dubla legitimare cu Steaua Bucuresti si nu cu CS Omega Tehnoton. „Mi s-a impus o vreme sa nu primesc in baza sportivii de la Politehnica. Iarna nu s-a putut desfasura activitate pentru ca pe liniile de tragere s-au tinut doua caprioare, care nu stiu ale cui sint (!?! – n.r.). Apoi s-a blocat accesul catre zona de schimbarea a tintelor la glont, lucru esential pentru desfasurarea activitatii, prin constructia unui tarc si a unui garaj, situatie care a atras reclamatii din partea antrenorilor. Contractul de comodat n-a fost practic respectat si in sensul ca o parte din suprafata bazei a fost folosita in interes personal de presedintele Popa.” – a mai declarat Constantinescu, care justifica intirzierea prezentarii situatiei prin faptul ca si-ar fi riscat locul de munca, in conditiile in care, in acelasi timp, a fost angajat in cadrul firmelor Grupului Omega-Tehnoton.
Poligon cu foisor si garaj
Reactiile omului de afaceri Maricel Popa la acest sir de acuze n-au intirziat sa apara in sensul in care acesta vorbeste de faptul ca fostul presedinte executiv a incercat crearea unei crize si obtinerea unor foloase personale. „Fanel Constantinescu dorea sa obtina spre folosinta un autoturism de teren. Salariul de presedinte la club era ca un supliment pe linga salariile pe care le primea ca angajat la doua dintre firmele grupului. Faptul ca n-a primit banii este si pentru ca nu si-a facut treaba si n-a inscris sportivii in competitii. Apoi sint multe alte aspecte pe care nu mi le-a adus la cunostinta, el fiind cel care pastra relatia cu federatia si avea pe mina cheile si administrarea bazei.” – spune omul de afaceri, care a recunoscut ca pentru garaj nu exista o autorizatie de constructie si nici acordul proprietarului, FR Tir. Insa, folosirea in interes personal de Popa a unei parti din baza, situatie pusa pe tapet de Constantinescu, nu se refera numai la aspectele mentionate anterior ci si la o alta constructie de aproximativ 16 metri patrati (fosta magazie de scule) si la o suprafata de teren de aproximativ 1000 metri patrati (din cei 3899 cit are in total baza) situata in lateralul poligonului si in spatele vilei in care locuieste omul de afaceri, acolo unde acum este amenajata o mica livada si a fost ridicat un foisor.
Dupa ce suprafata respectiva a reprezentat ani de-a rindul o parcela folosita doar in scop agricol, din noiembrie 2002 ea a fost atribuita prin contract de inchiriere de Directia de Sport Judeteana (DSJ) firmei Omega Comunications, patronata de Popa, in scopul construirii acolo, pe structura usoara, a unui poligon de viteza. „Am perceput la vremea aceea o chirie de 5520 de euro pentru inchirierea suprafetei in conditiile in care firma respectiva s-a angajat sa construiasca un poligon si sa scoata bani din aceasta activitate, lucru pe care noi nu-l puteam face. Cind s-a pus problema ca DSJ sa predea baza catre FR Tir, Agentia Nationala pentru Sport ne-a cerut parerea despre oportunitatea cedarii mai departe a dreptului catre CS Omega-Tehnoton. N-am considerat oportun transferul tocmai pentru ca nu s-a respectat nici fostul contract de inchiriere.” – ne-a declarat directorul DSJ, Grigore Ursanu, care spune ca a avut deja o discutie cu presedintele ANS, Florian Gheorghe, vizavi de situatia poligonului iesean.
Balcaniada la Tehnoton?
Desi conducatorii FR Tir (adica proprietarii bazei) au fost prezenti la Iasi la sfirsitul saptaminii trecute, acestia au vorbit, prin vocea presedintelui Gheorghe Stan, de „cancanuri” fata de situatia existenta la poligon, dar au promis ca vor studia cazul la fata locului. Acelasi Stan a precizat ca la Iasi se va organiza in toamna Balcaniada de tir insa pare putin probabil ca locatia aleasa pentru o competitie de asemenea anvergura sa fie tocmai baza de pe str. George Cosbuc, acolo unde tavanele incaperilor stau sa cada dintr-un moment in altul. „Balcaniada se va desfasura la Tehnoton, acolo unde am demarat lucrarile pentru amenajarea uneia dintre hale. Sint apoi demersuri avansate pentru achizitionarea unui teren de 15.000 metri patrati pentru construirea unui poligon in afara orasului. Situatia recent creeata ma indeamna ca in perioada urmatoare sa numesc la club un director executiv care sa se ocupe numai cu aceste probleme. Tratam in acelasi timp cu antrenori din Republica Moldova pentru a veni la Iasi si va asigur ca la Beijing vom avea reprezentanti din tara sau din strainatate respectiv Moldova si Ucraina. Cred ca n-ar trebui ignorat faptul ca ceea ce am facut si facem noi in tirul iesean nu s-a intimplat de foarte multi ani. Am cheltuit opt miliarde cu aceasta disciplina pentru ca eu am facut atletism si am avut ambitia sa ridic o ramura de sport individuala. Si n-am facut din asta o afacere sau pentru imagine.” – a mai adaugat Maricel Popa, presedintele onorific al clubului, care l-a pierdut din iarna pe Iulian Raicea iar in acest moment mai are duble legitimari cu consacratul Sorin Babii si cu citiva juniori de la Radauti, Focsani si Politehnica Iasi, de o luna de zile fiind coptati ca incepatori alti 30 de copii din Iasi.
In conditiile in care Fanel Constantinescu a precizat ca a facut toate aceste demersuri tocmai pentru buna functionare a tirului iesean si dupa informarea conducatorilor federatiei intentioneaza sa faca o adresa si la Agentia Nationala pentru Sport, ramine de vazut in ce masura contractul de comodat dintre FR Tir si CS Omega-Tehnoton privind dreptul de folosinta gratuita a bazei pentru urmatorii 11 ani va continua sa fie in vigoare. In acelasi timp ramine de vazut in ce masura investitiile in tir vor continua pentru ca, fara tagada, performantele pe care le-a atins aceasta disciplina, au ajuns la un nivel greu de imaginat pentru sportul iesean, in urma cu citiva ani. (Lucian MINUT)

Comentarii