Scoateti-le fotbalul din cap!

vineri, 16 noiembrie 2007, 23:00
5 MIN
 Scoateti-le fotbalul din cap!

Pentru orgoliu si coeficienti

Astazi, tricolorii ar fi putut sustine meciul decisiv pentru calificarea la Euro 2008, la Sofia, pe terenul Bulgariei, care ne-au facut zile amare in meciul tur, disputat toamna trecuta la Constanta. Atunci, Romania a controlat tot meciul, a condus cu 2-0, dar a fost egalata in doua minute, datorita lui Martin Petrov, pe fondul ezitarilor portarului Lobont si a unei schimbari neinspirate a selectionerului Victor Piturca. Ce mai meci ar fi fost si ce tragedie nationala ar fi reprezentat absenta lui Adrian Mutu, accidentat in campionatul italian.

Din fericire, calificarea tricolorilor s-a rezolvat dupa victoriile in fata Olandei si Luxemburgului, iar tricolorii au de sustinut doar un meci de orgolii, serios zgindarite de suporterii si ziaristii de pe ambele maluri ale Dunarii, un meci de pregatire pentru turneul final din Austria si Elvetia, de experimentare a unei formule de joc chiar si fara Mutu si, in fine, un joc pentru pozitia la tragerile la sorti care vor avea in curind, atit pentru turneul final al Euro 2008, cit si pentru grupele preliminarii ale Cupei Mondiale din Africa de Sud (2010).

In privinta primei operatiuni, tricolorii sint tentati sa cistige atit la Sofia, cit si in ultimul meci cu Bulgaria, pentru a intra in urna a doua valorica, pentru ca prima este ocupata deja pe trei sferturi, cu echipe gen Grecia (campioana Europei), Austria si Elvetia, semnificativ fiind faptul ca pina si nemtii au evitat o asemenea "onorare" pierzind meciul cu cehii. Tragerea la sorti pentru grupele mondiale este, insa, mult mai importanta, intrucit la viitoarea competitie vor fi mai multe grupe, cu calificari direct de pe locul I si baraje intre echipele secunde. Asa ca Romania are tot interesul sa incerce (tot prin doua victorii) intrarea in urna capilor de serie, pentru a evita adversari neplacuti.

Pe de alta parte, bulgarii isi doresc nespus victoria, ca un paleativ pentru ratarea calificarii. Se poate spune ca vecinii sud-dunareni mai au sanse teoretice de a prinde turneul final, dar avind in vedere ca acestea se leaga de doua esecuri consecutive ale Olandei (in meciurile cu Luxemburg si Belarus), ipoteza este o fantasmagorie de neluat in seama. In fond, Bulgaria nu a pierdut calificarea in fata Romaniei, nici a Olandei, ci in fata Albaniei, cu care a realizat doua remize. Noul selectioner, Dimitar Penev (tehnicianul generatiei de aur de la World Cup 2004) considera ca meciul cu Romania este foarte important pentru viitorul nationalei bulgare, care trebuie reincarcata pentru viitoarele preliminarii.

In privinta tricolorilor, Victor Piturca nu poate beneficia de serviciile lui Adrian Mutu si Stefan Radu, accidentati in ultima perioada si mizeaza pe revenirea lui Razvan Cocis, dar si pe cei doi jucatori care cunosc foarte bine fotbalul bulgar, Eugen Trica si Florentin Petre.

Fiti cuminti, domnilor ultras!

Un fenomen care provoaca temeri este acela al cresterii animozitatilor dintre suporterii bulgari si romani. Conform presei sofiote, fanii celor mai importante grupari bulgare si-au unit fortele pentru a le administra corectii celor romani, furiosi de ratarea calificarii, de declaratiile lui Adrian Mutu.

Pe de alta parte, din cei 250 de suporteri romani care fac deplasarea la Sofia, se afla si un important cotigent de fani dinamovisti, care au avut serioase probleme in timpul deplasarii cu prilejul meciului Levski – Dinamo, disputat acum doi ani, in Cupa UEFA.

Din fericire, insa, jucatorii celor doua echipe nu manifesta asemenea aprehensiuni, iar jandarmii romani si bulgari promit sa colaboreze pentru a evita aparitia unor incidente regretabile.

Partida va incepe la ora 18,00 si va fi transmisa in direct de TVR 1.

Formatiile probabile

Bulgaria: Ivankov – Todorov, Tomasic, Tuncev, Zanev – Gheorghiev, S. Petrov, Iankov, M. Petrov – Dimitrov, Berbatov.

Romania: Lobont – Ogararu, Tamas, Goian, Rat – Codrea, Chivu – Fl. Petre, Cocis, Trica – Marica.

Arbitri: Konrad Plautz – Egon Bereuter, Markus Mayr (Austria).

Clasamentul grupei G

1. Romania    10    8    2    0     20-5    26 (A11)

2. Olanda    10    7    2    1     13-3    23 (A8)

3. Bulgaria    10    5    4    1     15-7    19 (A4)

4. Albania    10    2    5    3     9-8    11 (-4)

5. Slovenia    11    3    2    6     9-14    11 (-4)

6. Belarus    10    2    1    7     11-20    7 (-8)

7. Luxemburg    11    1    0    10     2-22    3 (-15)

Astazi se mai joaca partidele Olanda – Luxemburg (21,30, pe Sport.ro) si Albania – Belarus, iar miercuri, meciurile Romania – Albania, Belarus – Olanda si Slovenia – Bulgaria.

Preliminariile pe micul ecran

Asa cum am mai informat in numarul de ieri, astazi au loc meciurile penultimei etape in toate cele sapte grupe ale preliminariile Euro 2008. Am mentionat ca trei sint meciurile fierbinti care se disputa in aceasta zi: Scotia – Italia (grupa B), Norvegia – Turcia (grupa C) si Israel – Rusia (grupa E).

Telespectatorii ieseni au posibilitatea sa urmareasca toate aceste intilniri. Meciul Israel – Rusia, de care se leaga toate sperantele Angliei de a mai participa la turneul final, va fi transmis incepind cu ora 20,00, pe canalul Sport 1.

Reamintim faptul ca, in cazul unei victorii a oaspetilor, Anglia va avea sanse infime de calificare, meciul stirnit o groaza de suspiciuni in Albion. Dimpotriva, sansele englezilor cresc chiar in cazul unui rezultat de egalitate. Partida Norvegia – Turcia, in care gazdelor le este suficienta, practic, si o remiza pentru calificare, va putea fi vazuta tot de la ora 20,00, dar pe Telesport.

Mai dificil este cu meciul Scotia – Italia, care incepe la ora 19,00 (la concurenta cu partida Romaniei), transmis in tara doar de platforma digitala Boom TV. Insa acest meci poate fi urmarit, cu comentariul in limba italiana si pe RAIUNO.

Pentru scotieni, orice rezultat in afara victoriei inseamna eliminarea din cursa, in schimb, victoria Italiei ar califica, automat, si echipa Frantei, care nu joaca astazi. In plus, canalul Sport 1 transmite de la ora 22,00, intilnirea din grupa A, Polonia – Belgia, in care gazdele au nevoie doar de o remiza pentru a se califica.

Daca adaugam partidele din grupa G, Bulgaria – Romania (18,00, TVR 1) si Olanda – Luxemburg (21,30, Sport.ro), tragem concluzia ca va fi o seara plina pentru amatorii de fotbal.

Vinatoare de soimi maltezi

Nationala de tineret a Romaniei a invins, ieri, la Piatra Neamt, reprezentativa Maltei, scor 4-0, intr-un meci contind pentru grupa a X-a a preliminariilor Campionatului European din 2009.

Fara a forta, tricolorii tineri ai lui Emil Sandoi, au inscris patru goluri, prin Cristian Sirghi (’20), Bogdan Stancu (’45, ’51) si Liviu Ganea (’53). Dintre cei trei ieseni convocati la lot, a evoluat unul singur, fundasul Sergiu Homei, schimbat la pauza. 

Romania a jucat cu urmatorii jucatori: Tatarusanu – Homei (’46 – Latovlevici), Sirghi, Scutaru, Sepsi – Torje, Ropotan, Tanase (’60 – Barna), Deac – Keseru (’43 – Ganea), Stancu. Gratie acestei victorii, cit si a scorului, Romania preia sefia grupei a X-a, depasind la golaveraj Franta.

Atit Romania, cit si Franta au cite 11 puncte din 5 meciuri. Primele doua echipe se califica pentru baraj, care se va disputa intre 11 si 15 octombrie 2008.

Comentarii