„Sportul iesean poate muri miine”

miercuri, 06 octombrie 2010, 21:58
3 MIN
 „Sportul iesean poate muri miine”

Miine va fi o zi capitala pentru sportul iesean, "meciul" urmind a se disputa nu pe o arena sportiva ci in salile Tribunalului.

Dupa cum sustine directorul executiv al Fundatiei Sportului Iesean (FSI), Romeo Olteanu, in functie de verdictul instantei se va sti daca Iasul va mai avea sport de performanta. Cel care este si viceprimar al orasului si-a sustinut astfel afirmatiile ultimative: "Fundatia Sportului Iesean a facut o cerere prin care solicita desfiintarea in regim de urgenta a popririi pe conturi, o masura ciudata luata de judecatori in urma unui demers abuziv al Consiliului Judetean Iasi. Tribunalul va analiza aceasta cerere miine. In cazul in care nu se ridica poprirea pe conturi, Primaria nu va mai alimenta conturile Fundatiei cu suma care trebuia alocata in trimestrul IV al acestui an, peste doua milioane lei. Drept urmare, toti sportivii de valoare ai Iasului, toate sporturile locale, de la baschet la rugby ori de la handbal la scrima, care traiesc in principal din alocatiile primite de la Primarie, precum si fotbalul nu vor mai putea fi finantate. Conducatorii cluburilor iesene de virf, Politehnica, CSM si CFR, mi-au spus ca vor fi siliti sa inchida mai multe sectii daca Primaria nu-i va mai putea sustine, prin Fundatie". Olteanu a explicat de ce crede ca poprirea conturilor FSI este o masura ciudata: "Consiliul Judetean s-a indreptat impotriva Fundatiei dupa ce a cerut recuperarea unei sume de circa un milion de lei, plus majorari, de la FC Politehnica Iasi SA, de pe urma unui contract de asociere semnat cu gruparea amintita in 2006. Acest lucru nu este logic de vreme ce Fundatia nu a avut raporturi contractuale cu societatea in cadrul careia a functionat fostul club de fotbal, Fundatia Sportului Iesean nevirind niciodata bani in conturile gruparii din Copou! In plus, demersul CJ s-a bazat pe o ordonanta de guvern referitoare la recuperarea creantelor fiscale, ceea ce nu este cazul aici. Acest lucru nu a fost inteles nici de judecatoarea care a respins cererea noastra de anulare a blocarii conturilor, motivatia acesteia fiind ca Fundatia nu este prejudiciata cu nimic in urma acestei masuri. Chiar daca actiunea CJ impotriva Fundatiei nu are logica, cred ca ridicarea popririi conturilor FSI pina la judecata pe fond a cazului este o masura cit se poate de fireasca".

Conducatorii de cluburi sint disperati

Declaratiile lui Olteanu au fost sustinute de conducatorii cluburilor iesene. Directorul CS Politehnica, Leonida Antohi, a spus ca "daca Fundatia are conturile blocate si nu ne mai poate finanta, trebuie sa retragem echipele din Superliga, afectate fiind si celelalte sectii. Pentru noi, banii de la Fundatie erau gura de aer de care aveam neaparat nevoie in aceasta recesiune cumplita". Fost consilier judetean, Antohi s-a aratat surprins si de pozitia CJ Iasi: "Sint trist cind vad actiunile pe care le intreprinde Consiliul Judetean impotriva sportului local. Ma mir ca alesii judetului nu inteleg ca activitatea sportiva nu este a lui Antohi, Olteanu sau Nichita ci a intregului oras si judet". In ceea ce-l priveste pe directorul CSM Iasi, Nucu Antohi, acesta a apreciat ca Iasul va pierde toti sportivii importanti in cazul in care gruparea pe care o conduce nu va mai primi bani de la FSI: "Toata floarea sportiva a noastra, inclusiv campionii mondiali de la scrima si canotaj, erau tinuti in Iasi datorita indemnizatiilor primite de la Fundatia Sportului Iesean. Daca aceste alocatii vor fi taiate, toti sportivii pe care ne bazam sa reprezinte orasul la viitoarele competitii de anvergura, inclusiv la Olimpiada, vor pleca la alte cluburi, care i-au curtat insistent si pina acum".

Desi e venit de citeva luni in Iasi, presedintele CSMU Politehnica, Grigore Sichitiu, s-a aratat indignat de situatia in care s-a ajuns: "In cele cinci continente in care am lucrat, oficialitatile locale sprijina fotbalul si sportul din toate puterile. La toate competitiile importante apar regi, regine, sefi de stat, care dau semnale pozitive unor activitati care ajuta la prestigiul tarii si chiar la sanatatea poporului respectiv. Daca sprijini financiar 20 de componenti ai unei echipe de fotbal, sprijini si tinerii care vor sa ajunga fotbalisti si renunta astfel la baruri, discoteci ori fel de fel de substante. In ceea ce ne priveste, chiar daca sintem preluati de un om de afaceri potent, am avut sansa de a fi ajutati exact cind am avut nevoie de Fundatia Sportului Iesean, o fundatie care cred ca trebuie sprijinita de toti iesenii care se gindesc la copiii si nepotii lor".

Comentarii