Stan si-a luat talpasita

marți, 23 august 2005, 23:00
5 MIN
 Stan si-a luat talpasita

Linistea ce parea a se reinstala in Copou dupa succesul de duminica, de la Tirgu Jiu, a fost rupta inca din prima zi lucratoare a saptaminii, lunea fiind libera dupa un drum de circa 12 ore facut, dupa meci, din Gorj spre Iasi.
Ieri, dupa antrenamentul de dimineata, presedintele Politehnicii Iasi, Marius Stan a convocat o conferinta de presa in care a confirmat cu virf si indesat zvonurile aparute inca de saptamina trecuta cu privire la despartirea de clubul pe care l-a condus in ultimii doi ani: „Astazi am incetat colaborarea cu Poli. Decizia este unilaterala si irevocabila”. Marius Stan a accentuat cuvintul „irevocabil” stiut fiind faptul ca anul trecut a revenit asupra unei alte demisii din functia de presedinte, la presiunile primarului Gheorghe Nichita, care, desi se afla in Grecia, in concediu, a incercat si ieri sa-l intoarca din drum pe Stan, intr-o convorbire telefonica de 45 de minute: „Anul trecut a fost o situatie speciala. Acum as da dovada de o mare lipsa de intelepciune sa revin, chiar daca domnul Nichita m-a rugat sa imi schimb hotarirea”.
Motivatia oficiala a gestului lui Stan a fost „pur personala”, insa surse bine informate din cadrul clubului si din anturajul conducatorului ne-au confirmat o alta varianta.
Stan, aflat in relatii de amicitie cu managerul roman al combinatului din Galati, a cochetat inca din vara cu ideea de a se intoarce la Otelul, el ezitind sa faca pasul datorita situatiei incerte de la gruparea dunareana. La ora actuala insa exista varianta conform careia Marius Stan a si batut palma cu Otelul, echipa pe care o va prelua dupa intreruperea campionatului de la finele saptaminii. Fostul sef al lui Poli nu a confirmat, dar nici nu a infirmat varianta: „Saptamina aceasta plec in Delta, in vacanta. Apoi, voi gasi un loc de munca la o echipa de fotbal, pentru ca de oferte nu am dus lipsa”.
Desi neconfirmata oficial, racirea relatiilor cu primarul Iasului, Gheorghe Nichita, seful Consiliului de Administratie al clubului, este al doilea element important in decizia lui Stan. Acesta l-a intepat subtil pe Nichita afirmind ca „gestul meu nu e o demisie, ci o renuntare, deoarece de pe 20 iunie eu nu mai am contract cu Poli, unde am lucrat doar pe baza unei conventii. Reinnoirea contractului mi s-a propus, insa prea tirziu. Daca acest lucru se intimpla in vara, poate nu ajungeam aici”. Apoi, Stan s-a aratat afectat de declaratiile primarului de la finele meciului cu Otelul, cind Nichita a declarat ca astepta mult mai multe de la o echipa in care s-a investit enorm si ca responsabilitatea apartine conducerii clubului. Varianta a fost confirmata indirect de Stan („Decizia de renuntare am luat-o dupa meciul cu Otelul, cind am simtit ca sint pe un teren nesigur”) si direct de antrenorul Ionut Popa: „Marius mi-a spus ca l-au suparat foarte tare criticile primarului”.
„Epitaful” lui Stan la Iasi a sunat astfel: „La Iasi, este foarte greu sa lucrezi atunci cind vii din afara orasului. Totusi, regret pasul pe care l-am facut acum pentru ca las o echipa cu potential fotbalistic bun, de prima parte a clasamentului. Am ramas si la meciul cu Pandurii, pentru a avea satisfactia platonica de a lasa echipa la zero la adevar. Pentru despartiri, niciodata nu e un moment bun, asa ca nu conteaza ca am luat decizia inaintea meciului cu Dinamo. Sorin Boca, Nicu Ciulu sau oricine din club poate sa-mi preia locul, factorii de decizie urmind a lua hotarirea”.
Ionut Popa: „Daca stiam ca pleaca Marius, nu mai ramineam nici eu
Vestea renuntarii lui Stan l-a bulversat pe antrenorul Ionut Popa, care nu a ascuns faptul ca i-a reprosat presedintelui lipsa de continuitate: „Ma simt nemultumit. I-am spus lui Marius in fata ce am avut sa-i spun, atunci cind am inteles ca spusele privind demisia nu sint o gluma. Daca stiam ca pleaca dupa trei etape, nu mai ramineam nici eu in vara pentru ca stiam ca plecam la drum impreuna”. Tehnicianul a mai afirmat ca renuntarea lui Stan poate provoca un taifun. „Am vorbit cu jucatorii si sint cu moralul la pamint, mai ales ca ne asteapta un program infernal. Baietii sint ca niste copii care si-au pierdut tatal sau mama. Si eu ma simt ca si cum cineva din familie ar fi murit” a mentionat Popa, care a adaugat ca va ramine cu siguranta in Copou: „Daca plec si eu, am fi sigur retrogradati. Sper sa nu clachez si astept intelegere de la public in cazul unor probleme ce pot interveni in meciurile urmatoare. Acum, Boca trebuie sa preia friiele si sa mergem mai departe”.
Nichita vrea sa-l aduca inapoi pe Stan
O prima pozitie vizavi de reactia presedintelui CA al clubului, Gheorghe Nichita, in conditiile in care primarul a fost foarte greu de gasit,ne-a fost prezentata de purtatorul de cuvint al Primariei, Andrei Trofor: „Domnul primar a incercat sa-l convinga pe Marius Stan sa renunte la intentia de a parasi Iasul. Chiar daca acesta nu se va razgindi, vom continua eforturile de a sustine echipa de fotbal, care este atit de iubita de ieseni si vom fi alaturi de jucatori si conducere pentru a le oferi in continuare fanilor Politehnicii spectacolele pe care le doresc”. Aseara, tirziu, am reusit sa-l prindem la telefon pe Nichita: „Imi pare rau ca Marius pleaca intr-un moment nepotrivit. Am fi avut sansa sa facem performanta, mai ales ca de la an la an s-au obtinut rezultate tot mai bune. In fotbal, ca si in muzica, conteaza echipa, si la nivelul executantilor, si la nivelul conducerii. Ce s-a mai intimplat dupa ce ABBA si Beatles s-au destramat? Cu Marius eram prieten si ne completam foarte bine. Eu incerc si la aceasta ora sa-l aduc inapoi, insa indiferent de rezultat, mergem inainte, spre binele Politehnicii”, a declarat Nichita.
Boca – presedinte interimar
Vicepresedintele Sorin Boca, ce va conduce clubul pina la luarea unei decizii in privinta viitorului presedinte, a spus ca principala sa preocupare este gasirea unei solutii de depasire a impasului psihic: „Sper sa reusim sa punem baietii pe linia de plutire si sa iasa bine meciul cu Dinamo”. (Ovidiu MINEA)

Comentarii