Trofeu in familie

luni, 08 decembrie 2003, 00:00
4 MIN
 Trofeu in familie

Dupa experientele nu prea fericite din ultimii doi ani, cind nivelul valoric al competitii a indepartat spectatorii, organizatorii Trofeului Carpati si-au vazut incununate eforturile prin prezenta numeroasa a iesenilor in tribunele Salii Polivalente. Si daca pe parcurs afluenta de public a fost buna, finala turneului a atras aproape 2000 de amatori de handbal care au plecat satisfacuti ca au vazut laolalta cam tot ce are mai bun campionatul intern. „Aceasta este cea mai buna editie organizata de noi, din toate punctele de vedere. Iesenii au fost receptivi si cred ca au avut ocazia sa vada handbal de calitate. Personal, poate ca as fi vrut o finala Romania A – Ucraina dar la fel de bine este meritul selectionatei secunde ca si-a cistigat dreptul sa joace in ultimul act al turneului.” – ne-a declarat Mihai Popescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi, principalul sustinator al organizarii acestei competitii. Si daca numarul spectatorilor din tribune a fost mai mereu un barometru al nivelului valoric al unei competitii, editia din acest an a Trofeului Carpati a fost considerata superioara calitativ celei de anul trecut si de catre specialisti, in conditiile in care doar Bulgaria n-a reusit sa se ridice mai aproape de nivelul celorlalte competitoare. Trofeul a adus in finala cele doua echipe romanesti, prima echipa a Romaniei invingind cu 43-34 pe cea secunda. Locul III a revenit Ucrainei, care a invins Macedonia cu 27-26, in finala mica.
Ce s-a intimplat in ultimele doua zile, la Sala Polivalenta?
Romania B – Ucraina 27-27 (11-16) . Creditati cu sansa a doua, romanii au inceput cu o garnitura de tineret, care n-a dat satisfactie deplina. Odata introdusi jucatorii mai experimentati, situatia s-a schimbat radical. Jocul a prins consistenta, Dragomir a inchis poarta iar interii Preda si Sania au inceput bombardamentul. Romania B a avut avans de patru goluri cu cinci minute inainte de final insa lipsa de experienta s-a simtit pina la ultimul fluier. Principalii realizatori: Ghionea (7, 4 din 7m), Sania (6), Preda (5).
Romania A – Belarus 30-22 (16-14) . O partida in care s-a decis cistigatoarea grupei A si in care romanii s-au desprins decisiv in repriza secunda. Stanescu a prins o zi buna, Piriianu a dovedit constanta si gazdele s-au impus chiar daca in partea a doua au ramas fara Bibirig, care si-a fracturat un deget. Cei mai buni marcatori: Piriianu (6), Voica (5, 4 din 7m), Petrea (4), Timofte (3), Tucanu (3), Toma (3), Cosma (3).
Romania B – Bulgaria 42-19 (24-11) . „Ne propunem doar sa cistigam. Presiunea unui succes la 20 de goluri diferenta ar fi prea mare pentru acesti copii.” – spunea inainte de meci antrenorul Ioan Checiches despre posibilitatea ca echipa lui sa bata la golaveraj Ucraina si sa cistige grupa B. Pina la urma mult prea modesta selectionata bulgara n-a reusit sa faca fata tavalugului roman, intr-o partida in care cite zece minute au bifat iesenii Dediu (folosit extrema stinga) si Dimofte (cu doua goluri de pe inter stinga). Cele mai multe reusite: Ghionea (8, 3 din 7m), Saulescu (7), Sania (7), Purcarea (5), Mamina (5), Giotoiu (5).
Macedonia – Belarus 33-31 . Infringerea grea din prima zi i-a mobilizat serios pe ex-iugoslavi, care au reusit sa obtina o victorie ce i-a propulsat in finala mica a turneului.
Finala 5-6 – Belarus – Bulgaria 45-15 ,b> . Exclusa din lupta pentru podium, selectionata din Belarus n-a ramas decit cu consolarea unui succes care a ingropat definitiv Bulgaria, cea care a incasat 129 de goluri in trei partide la Iasi.
Finala 3-4 – Ucraina – Macedonia 27-26 . Partida echilibrata din toate punctele de vedere, cu Macedonia o buna perioada la conducere, cu Ucraina in revenire si un final in care macedonenii au ratat un contraaac cu doua secunde inainte de final.
Finala 1-2 – Romania A – Romania B 43-34 (23-20) . Ideea de finala in familie n-a fost cea mai agreeata dar cele doua echipe si-au cistigat meritat locurile. Impresia placuta lasata de „tineret” s-a vazut si in finala, unde a reusit sa dea o replica buna seniorilor, mai ales in prima parte a intilnirii. Ieseanul Timofte si Petrea respectiv Preda si Sania au tinut tabela in echilibru insa Romania B s-a „taiat” dupa pauza, datorita apararii avansate a adversarului si implicit a contraatacurilor devastatoare care au urmat. Principalii marcatori: Toma (8), Voica (8, 7 din 7m), Timofte (7), Petrea (6), Fotruneanu (6, 1 din 7m) respectiv Preda (8), Ghionea (7, 3 din 7m), Sania (5).
Dinamo a transferat doi ucraineni
Ionut Stanescu, Eremia Piriianu si Darius Sania au fost cei premiati de organizatori pentru titlurile de cel mai bun portar, cel mai bun jucator si golgeterul turneului. Cu 20 de goluri, junele de 19 ani calca apasat pe urmele fratelui sau Alin (jucator in prima liga slovena), reusind sa impresioneze asistenta prin detenta si forta aruncarilor.
Nationala Ucrainei s-a reintors acasa fara doi jucatori dupa ce Dinamo Bucuresti a obtinut acordul pentru transfer a doi handbalisti de la Sahtior Donetk, centrul de 23 de ani, Roman Ustinov si pivotul de 31 de ani, Mihail Skiba.
Consilierul tehnic al nationalei, Petre Ivanescu, s-a aratat multumit de prestatia elevilor sai la turneu: „Poate ca ar fi fost bine sa avem adversari si mai puternici. Sint multumit de modul cum au raspuns jucatorii la solicitari, de modul cum s-au implicat in joc. Am reusit sa construim o aparare, sa facem bine contraatacul si faza a doua, asa cum se joaca in handbalul modern. Mai e de lucru dar eu cred ca sintem pe drumul bun. Acesta echipa reprezinta un nucleu si multi vor ramine la lot, care va fi completat cu jucatori in forma ce evolueaza in strainatate.”
*** In perspectiva meciurilor din ianuarie de calificare la CM 2005, nationala Romaniei isi va relua pregatirile pe 22 decembrie pentru a participa la turneul Georges Marrane (Franta, 25-31 decembrie). La aceasta actiune sint asteptati si jucatorii din strainatate, „principalul” Lucian Risnita mizind pe aportul pe care-l pot da Laufceag, Birza, Voina, Sania, Muraru, Luca, Vargalui, Iacob si Rosca. (Lucian MINUT)

Comentarii