Ultimul bal preliminar

luni, 19 noiembrie 2007, 21:55
4 MIN
 Ultimul bal preliminar

Inaintea zilei de miine, ultima a preliminariilor CE 2008 (e drept, mai este un meci aminat pe simbata, care s-ar putea sa nu mai conteze), situatia este inchisa in trei grupe, cunoscindu-se ambele echipe calificate la turneul final: Italia, Franta (B), Cehia, Germania (C), Romania – Olanda (G).

Din celelalte patru grupe, se cunosc cite o echipa calificata, Polonia (A), Grecia (C), Croatia (E) si Spania (F), pentru cel de-al doilea loc la turneul final, existind cite o favorita clara: Portugalia (A), Turcia (C), Anglia (E) si Suedia (F). Cum pot pierde, totusi, acestea din urma turneul final din Austria si Elvetia?

Cele patru necunoscute

Grupa A: Polonia, calificata cu 27 de puncte, este urmata in clasament de Portugalia (26), Finlanda (23) si Serbia (20), ultima avind doua meciuri de disputat, intrucit partida programata simbata, cu Kazahstan, a fost aminata o saptamina din pricina intemperiilor atmosferice.

Echipa Portugaliei are nevoie de un punct in intilnirea de miercuri, pe care o va disputa pe teren propriu, cu Finlanda si este greu de presupus ca o sa-l rateze, chiar daca a invins Armenia doar cu 1-0. Scorul in meciul tur a fost 1-1 si nordicii ar putea cistiga avantajul meciurilor directe in fata lusitanilor, insa n-ar fi exclus ca Finlanda sa se bata, involuntar, pentru… Serbia. Aceasta pentru ca avantajul cistigat in fata Portugaliei nu mai are valoare in cazul in care sirbii cistiga meciurile pe teren propriu cu Polonia (deja calificata) si Kazahstan. S-ar ajunge la egalitate in trei, rezultatele directe fiind Serbia – Portugalia 1-1, 1-1, Finlanda – Serbia 0-2, 0-0.

In cazul unei victorii finlandeze in meciul de miercuri, clasamentul in trei ar arata astfel: 1. Serbia – 6 p; 2. Finlanda- 5 p; 3. Finlanda – 2 p. Serbia ar insoti Polonia la turneul final, pentru finlandezi sansa fiind reprezentata nu numai de victoria lor, ci si de cel putin un semiesec al Serbiei in cele doua meciuri de jucat pe teren propriu. Sanse: Portugalia – 90%; Finlanda – 5 %; Serbia – 5 %.  

Grupa C: In urma Greciei, Turcia devanseaza Norvegia cu un punct, iar sansa nordicilor este conditionata in primul rind de victoria din Malta. Chiar si in cazul acestui rezultat perfect posibil, Norvegia se poate califica doar daca turcii nu cistiga meciul de pe teren propriu cu Bosnia. Chiar si cu o remiza, elevii lui Fatih Terim merg in Austria si Elvetia. Sanse: Turcia – 85%; Norvegia – 15 %.

Grupa D: Croatia este calificata, iar Anglia are doua puncte avans in fata Rusiei. Englezii au nevoie de un singur punct in meciul cu Croatia pentru a se califica, inclusiv in ipoteza aproape sigura in care rusii se impun in Andorra. Rezultatele directe intre Anglia si Rusia sint 3-0, 1-2 in favoarea Angliei. Sanse: Anglia – 85 %; Rusia – 15 %.

Grupa F: Dupa Spania, calificata, Suedia are trei puncte in fata Irlandei de Nord, dar rezultatele directe sint favorabile "verzilor": 2-1 la Belfast, 1-1 in Suedia. S-ar parea ca Suedia tremura mai mult decit altele, insa pentru ca Irlanda nordica sa se califice sint necesare doua conditii simultane aproape imposibil de indeplinit: Suedia sa piarda acasa cu modesta Letonie, iar Irlanda de Nord sa invinga in Spania! Sanse: Suedia – 95 %; Irlanda de Nord – 5%.

Ultimele meciuri din preliminarii

Grupa A: Azerbaidjan – Belgia, Serbia – Polonia, Portugalia – Finlanda, Armenia – Kazahstan. Simbata are loc meciul Serbia – Kazahstan.

Grupa B: Italia – Feroe, Georgia – Lituania, Ucraina – Franta.

Grupa C: Ungaria – Grecia, Malta – Norvegia, Turcia – Bosnia.

Grupa D:  Cipru – Cehia, Germania – Tara Galilor, San Marino – Slovacia.

Grupa E: Anglia – Croatia, Israel – Macedonia, Andorra – Rusia.
 

Grupa F:  Spania – Irlanda de Nord, Suedia – Letonia, Danemarca – Islanda.

Grupa G: Romania – Albania, Belarus – Olanda, Slovenia – Bulgaria.

Problema urnelor valorice

Discutia repartizarii echipelor la viitoarele trageri la sorti se poarta diferit in cazul turneului final al Euro 2008 si a preliminariilor Cupei Mondiale 2010. In primul caz, coeficientii determinati sint calculati in urma rezultatelor din ultimele preliminarii mondiale si europene, respectiv, 2006 si 2008.

Cu alte cuvinte, se impart punctele obtinute in cele doua campanii la numarul de meciuri disputate, ierarhizindu-se coeficientii rezultanti. La preliminariile CM 2010, criteriul fundamental este clasamentul mondial FIFA, care tine cont inclusiv de meciurile amicale sustinute. Nu intram in amanunte prea complicate in privinta acestor calcule, insa pozitia Romaniei in urna a III-a valorica a tragerii la sorti pentru turneul final Euro 2008 pare batuta in cuie, in urma infringerii de la Sofia, conditiile avansarii in urna a doua fiind multe si greu de realizat. Aceasta realitate nu reprezinta o tragedie, din moment ce Austria, Elvetia (in calitate de gazde) sau Grecia (campioana en-titre) vor fi capi de serie, in timp ce echipe ca Franta si Spania vor fi in ultima urna valorica. Nu prezentam aceste urne provizorii, deoarece ele se pot schimba pina la incheierea preliminariilor, atit in domeniul echipelor calificate, cit si in cel al coeficientilor finali.

Insa in cazul preliminariilor CM 2010, in care echipele situate pe locurile secunde sint predispuse la baraj, situatia se schimba, Romania putind urca din urna II in prima urna daca invinge Albania, la Bucuresti. Celelalte conditii sint realizabile: Croatia sa nu invinga in Anglia si chiar Grecia (deja calificata) sa nu cistige la Budapesta, chiar daca ungurii s-au umplut de rusine, pierzind cu 0-3 in fata Republicii Moldova! 

Comentarii