Vin ciclistii!

sâmbătă, 06 iulie 2002, 23:00
2 MIN
 Vin ciclistii!

Ajuns la cea de-a 39-a editie, Turul Ciclist al Romaniei este pe punctul de a-si mai adauga un capitol in istorie, in conditiile in care miine, la Bucuresti, se da startul in prima etapa. Programat sa se desfasoare pe un traseu de opt etape (Bucuresti – Buzau – Bacau – Iasi – Piatra Neamt – Izvorul Muresului – Odorheiu Secuiesc – Sibiu – Curtea de Arges – Craiova, cu transbordare intre Izvorul Muresului si Odorhei), care va insuma 1129 de kilometri, cu sosirea in Banie pe 14 iulie (prima data in istorie cind turul nu se incheie in Capitala si asta pentru ca organizatorii vor sa incheie cursa in noul velodrom construit in Craiova), competitia va aduce la start doisprezece echipe participante, opt din strainatate (Albania, Italia, Bulgaria, Turcia, Ucraina, Republica Moldova, Ungaria si Brisaspor-Turcia) si patru din tara (Dinamo Bucuresti, Compet-Petrolul Ploiesti, Stirom Bucuresti si CS Bilal), adica un total de 104 ciclisti (74 din strainatate si 30 din tara).
Pentru judetul Iasi turul are in acest an o alta perspectiva, in conditiile in care, dupa zece ani, urbea moldava a fost inclusa din nou pe traseu si va gazdui caravana intre etapele a III-a si a IV-a. Desfasurata pe ruta Bacau – Vaslui – Iasi, etapa a III-a se va incheia marti, 9 iulie, in jurul orei 16.30 in fata Palatului Roznovanu, acolo unde vor fi premiati cistigatorii de etapa si a probelor speciale. Fata de traseul stabilit initial, etapa a IV-a (Iasi-Piatra Neamt, cu plecare din fata Primariei miercuri, ora 13.00) si-a schimbat configuratia, ciclistii urmind sa treaca prin Tg. Frumos, Pascani si Tg. Neamt, evitindu-se astfel orasul Roman, unde starea soselelor este necorespunzatoare. In afara celor 104 ciclisti, intreaga caravana va cuprinde 210 persoane (conducatori, delegati, antrenori, medici), care vor fi cazati la hotelul "Unirea".
Conform celor declarate de Alexandru Cisman, inspector de specialitate in cadrul Directiei pentru Tineret si Sport, partea ieseana va contribui alaturi de sponsori (SC Valgab Invest SRL Iasi) la suplimentarea cheltuielilor de masa si cazare pentru intreaga caravana, peste cota de 400.000 de lei de persoana asigurate de Federatia Romana de Ciclism. In afara premiilor pe care cistigatorii de etape sau probe speciale le vor primi din partea sponsorilor locali, federatia va inmina trio-ului fruntas plicuri de 500, 300 si 200 de dolari. Nu vor lipsi nici celebrele tricouri acordate astfel: tricoul galben – cel mai bun ciclist in clasamentul general; tricoul bleu – cel mai tinar ciclist clasat in primii zece; tricoul rosu – liderul la sprinturile intermediare; tricoul verde – liderul cataratorilor; tricoul alb – cistigatorul etapei. Ultimul ciclist roman care a a cistigat turul a fost Florin Privache, in 1997, care a reusit atunci sa mai refaca din gloria anilor ’80, cind suprematia era detinuta de consacratii Mircea Romascanu si Constantin Carutasu. Pentru aceasta editie sperantele romane se leaga de dinamovistul Pavel Lupas, care anul trecut a terminat competitia pe locul secund, in urma ucraineanului Leonid Timcenko. (Lucian MINUT)

Comentarii