Viza europeana

joi, 10 mai 2001, 23:00
2 MIN
 Viza europeana

Asa dupa cum se stie deja, cucerirea Cupei Romaniei dupa dramatica finala de simbata trecuta, cu Universitatea Bacau, le da dreptul jucatoarelor de la Penicilina sa participe si in aceasta toamna in cupele europene la volei. Nu este un lucru iesit din comun pentru gruparea ieseana, tinind cont de faptul ca in ultimul deceniu formatia antrenata de Nicu Roibescu si Aurelia Ichim a mai jucat de cinci ori in competitiile continentale inter-cluburi. De data aceasta, insa, ele nu vor mai evolua in Cupa Confederatiei Europene, ci intr-o competitie de un nivel mai inalt, "Top Teams Cup" (echivalenta Cupei Cupelor), a doua ca importanta dupa "Champions League".
Trebuie spus ca in Top Teams Cup sistemul de desfasurare este altul decit cel din Cupa CEV, oferind echipelor sansa de a disputa mai multe meciuri, iar suporterilor lor posibilitatea de a vedea la lucru mai multe echipe de valoare. Astfel daca in Cupa CEV, Penicilina a avut mereu ghinionul de a juca intr-o grupa de patru echipe ale carei jocuri s-au disputat intr-un singur oras (si de fiecare data pe teren strain), in aceasta toamna ea va disputa cel putin sase meciuri, dintre care trei pe teren propriu. Echipele participante in Top Teams Cup vor fi impartite in opt grupe preliminare de cite patru echipe, urmind sa joace dupa sistemul "fiecare cu fiecare", tur – retur, pe terenul ambelor combatante. Jocurile primei faze a grupelor se vor disputa in lunile decembrie si ianuarie, iar cistigatoarele celor opt grupe se vor califica in sferturile de finala ale competitiei, faza in care se va juca dupa sistemul eliminatoriu. Cele patru invingatoare ale meciurilor din sferturi se vor califica pentru turneul final al competitiei, din luna martie, unde se va lupta cu trofeul pe masa. In acest an, la turneul final de la Viena s-au calificat echipele Telekom Post Viena (Austria), Infond Branik Maribor (Slovenia), Dinamo Odessa (Ucraina) si Asterix Kieldrecht (Belgia). Trofeul a revenit echipei belgiene, care a dispus in finala cu 3-2 de Telekom Post Viena.
Deocamdata, jucatoarele si antrenorii Penicilinei trebuie sa astepte tragerea la sorti din luna iunie, pentru a afla ce adversari vor avea la iarna in Top Teams Cup. Componentele formatiei iesene isi vor relua pregatirile in jurul datei de 10 iunie, dupa o perioada de odihna binemeritata. Celelalte echipe feminine care vor reprezenta Romania in cupele europene la volei sint Rapid, tot in "Top Teams Cup", Universitatea Bacau si Dinamo in Cupa Confederatiei Europene. In ceea ce priveste editia viitoare a Diviziei A, trebuie spus ca locul echipelor Universitatea Craiova si Braiconf Braila, care au retrogradat in liga secunda, a fost luat de Universitatea Cluj si Oil Terminal Constanta, promovate din Divizia B. (Ion TEODOR)

Comentarii