”Terapie” cu furnici la Infecțioase. Pacienții se plâng de mizerie, spitalul îi contrazice

marți, 12 aprilie 2016, 01:59
3 MIN

Câteva fotografii făcute de un pacient şi postate pe o reţea socială au scandalizat atât ieşenii, cât şi cadrele medicale. Furnici, mizerie şi rugină: asta au surprins imaginile într-un salon de la "Infecţioase". "Respingem categoric orice posibilă acuzaţie că nu ar fi curat în spital", spune oficial reprezentantul unităţii 

Imagini deloc onorante surprinse duminică seara în Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi. Cu toate că unitatea medicală ar trebui să asigure un mediu curat, igienizat, cu atât mai mult cu cât pacienţii care ajung aici au boli de natură infecţioasă, duminică după-amiază la parterul pavilionului 3, de exemplu, curăţenia nu era deloc la ea acasă.

Un pacient internat în Clinica I de boli infecţioase a spitalului, la parterul pavilionului 3, a postat pe grupul de pe Facebook „Eşti din Iaşi dacă…” câteva fotografii care surprind cum arăta salonul în momentul în care s-a internat. 

„E bătaie de joc să ai furnici în salon" 

„E bătaie de joc să ai furnici în salon şi rama de la pat jegoasă, mai ales că este vorba de izolare şi ar trebui ca în orice alt spital să fie mediu steril”, a arătat ieşeanul pe reţeaua de socializare. În fotografiile surprinse de acesta se vede că în acel salon, în jurul paturilor, nu a fost dat cu mătura şi nici cu mopul, o colonie de furnici făcându-şi „cărăruie” pe lângă ţevile din salon, spre paturile pacienţilor, încurajate probabil şi de faptul că bolnavilor li se permite accesul cu mâncare în saloane.

Mai mult, atunci când pacientul şi-a şters rampa patului cu un şerveţel alb, acesta s-a înnegrit din cauza mizeriei depuse. Bolnavul internat în vederea tratării unei rujeole a mai explicat că, după ce le-a atras atenţia reprezentanţilor spitalului, în salon s-a făcut „curat lună”. Pacientul a primit şi explicaţii pentru mizeria găsită, fiind informat că, înainte de a fi internat, în acel salon au fost alţi bolnavi care au fost mutaţi în altă secţie fără ca infirmierele să apuce să facă curăţenie aşa cum trebuie. 

Spitalul: Vor să ne discrediteze 

Reprezentanţii spitalului au explicat că astfel de fotografii pot apărea chiar intenţionat, pentru a discredita imaginea unităţii medicale.

Pe de altă parte, în fiecare zi în saloane se face curăţenie temeinică de cel puţin două ori pe zi, chiar şi de mai multe ori, atunci când este nevoie, spun oficialii unităţii. „Noi facem curăţenie zilnic. În spitale nu se face curăţenie din an în Paşte, ci pe fiecare tură se mătură, se dă cu mopul, ca să asigurăm un mediu corespunzător actului medical. Se face acest lucru de două ori pe zi, temeinic, dar şi de fiecare dată când apare o situaţie care impune măsuri de curăţenie. În plus, acum foarte puţin timp, am avut controale încrucişate şi am fost verificaţi drastic. A fost Sanepidul în verificare tocmai pe această temă, a curăţeniei, şi am fost impecabili. Eu resping categoric orice posibilă acuzaţie că nu ar fi curat în spital. Chiar dacă sunt situaţii speciale, se intervine imediat”, a arătat dr. Dănuţ Teodor, medic primar infecţionist, purtător de cuvânt al spitalului.

 

Comentarii