Şoc în lumea medicală!

Banii i-au distrus cariera. Ortopedul Paul Botez nu are voie să părăsească ţara

vineri, 12 iulie 2013, 01:50
5 MIN
 Banii i-au distrus cariera. Ortopedul Paul Botez nu are voie să părăsească ţara

Premieră neagră în sistemul medical din Iaşi după ce un celebru medic a fost reţinut ieri pentru luare de mită. Şeful Clinicii de Ortopedie a Spitalului de Recuperare, medicul Paul Botez, este acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi de luare de mită după ce ar fi condiţionat actul medical în cazul unui pensionar bolnav care avea nevoie de o operaţie la un picior. Pacientului i s-ar fi cerut 5.000 de lei pentru operaţie, însă acesta nu ar fi respectat cerinţa doctorului Botez, după cum spun anchetatorii, şi a mers la Parchet pentru a-l denunţa, pe 9 iulie. Ulterior, procurorii ieşeni, împreună cu poliţiştii, i-au înmânat denunţătorului suma solicitată de medic, banii fiind marcaţi. Alaltăieri-seară, anchetatorii au descins în biroul doctorului Botez de la Spitalul de Recuperare, acolo unde au găsit plicul cu banii marcaţi, dar au avut parte şi de o surpriză de proporţii. În mai multe locuri din biroul său, în diferite plicuri, doctorul Botez avea o adevărată avere. În total, au fost găsite sumele de 44.000 de euro, 65.000 de lei şi 2.500 de dolari. Marţi noaptea, medicul Paul Botez a fost reţinut pentru 24 de ore.

Aseară târziu, după o şedinţă de circa 4 ore, judecătorii au decis să respingă propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. Paul Botez a primit însă interdicţie de a părăsi ţara, urmând a fi judecat în stare de libertate. Avocaţii medicului au invocat lipsa probelor directe care să impună măsura arestării, dar şi reputaţia clientului lor. Aseară, înaintea şedinţei de judecată, au avut loc percheziţii domiciliare atât la Paul Botez cât şi la asistenta şefă a Spitalului de Recuperare, o colaboratoare apropiată a acestuia. Nu s-au găsit însă alte sume de bani. Acuzaţiile rămân aceleaşi: „În cauză se efectuează cercetări pentru infracţiunea de luare de mită“, a precizat Carmina Pascal, procuror-şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. Potrivit anchetatorilor, doctorul Botez a spus că nu ştie cum ar fi ajuns plicul cu bani marcaţi în biroul său.

„Am dat bani. Nu contează cât, dar am dat“

În Spitalul de Recuperare, vestea reţinerii medicului Paul Botez, considerat de mulţi cel mai bun ortoped din Iaşi şi din Moldova, a ajuns de dimineaţă la urechile tuturor cadrelor medicale, dar şi ale pacienţilor din Clinica de Ortopedie. Conducerea unităţii medicale a confirmat reţinerea şefului clinicii, afirmând însă că nu au existat niciodată plângeri oficiale venite din partea bolnavilor. „Din ce am auzit eu, s-a găsit un plic în biroul medicului, iar prof.dr. Botez a spus că nu ştie ce caută acolo. Până acum nu am avut sesizări oficiale venite de la pacienţii nemulţumiţi de un anumit lucru sau care să reclame faptul că li se cer bani pentru operaţii. Se pare că respectivul pacient care a reclamat a făcut totul de unul singur şi nu a venit înainte la direcţie, pentru a spune ceva despre banii ceruţi“, a declarat dr. Doru Baltag, directorul medical al Spitalului de Recuperare. Ieri-dimineaţă, şi managerul spitalului s-a prezentat la unitatea medicală, chiar dacă se afla în concediu. Pe holul Clinicii de Ortopedie, toată lumea vorbea ieri despre reţinerea medicului. În timp ce unii s-au abţinut de la comentarii, alte cadre medicale, dar şi pacienţi internaţi, au afirmat că operaţiile trebuiau întotdeauna urmate de un plic cu bani. „Eu am suferit o protezare la picior şi, recunosc, am dat o sumă de bani. Nu contează cât, dar am dat. Nu ştiu dacă medicul cere personal, fiindcă în cazul meu a fost diferit. Am înmânat singură plicul, auzind de la alte cunoştinţe cam cât este nevoie să dăm. În schimb, nu am fost refuzată“, a afirmat o ieşeancă aflată pe patul de spital. Un pacient în vârstă de 64 de ani a precizat însă că nu se aştepta la aşa ceva, şi că nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat. Nu a spus însă de ce a rămas atât de surprins. Şi infirmierele au vorbit ieri toată dimineaţa despre acest caz. „În spital se aud fel de fel de zvonuri. De fapt, cred că în mai toate spitalele se dau şpăgi medicilor. A devenit deja un tabiet“, a afirmat femeia.

Astărăstoae: Se poate ajunge la excludere

Reporterii „Ziarului de Iaşi“ s-au dat ieri drept pacienţi şi au întrebat unde îl pot găsi pe prof.dr. Botez. Un paznic a spus că nu crede că îl vom mai găsi în spital, pentru că a fost luat de procurori după ce a primit mită. „Nu cred că se mai întoarce, din cauza problemei cu procurorii“, a spus bărbatul. Preşedintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat că acest caz va ajunge în atenţia comisiei după ce va exista o decizie judecătoarească definitivă. „Nu se poate vorbi de malpraxis aici. În orice caz, prin lege, medicilor le este interzis să pretindă bani sau alte bunuri de la pacienţi, înainte sau în timpul unei intervenţii chirurgicale. Există totuşi stipulat în lege faptul că bolnavii pot oferi anumite cadouri şi atenţii cadrelor medicale după operaţie, dacă au fost mulţumiţi de modul în care a decurs totul. Prin cadouri nu vorbim însă de bani oferiţi pe sub mână“, a declarat prof.dr. Astărăstoae. Potrivit acestuia, dacă se va dovedi că prof.dr. Botez a luat mită şi va exista o decizie definitivă în acest sens, sentinţa poate fi urmată de excluderea din Colegiul Medicilor şi retragerea dreptului de liberă practică.

Ionuţ BENEA, Claudia DĂNĂILĂ

Comentarii