Cartea „smart“, inventată la Iaşi! Proiect revoluţionar al cercetătorilor de la „Cuza“

sâmbătă, 10 iunie 2017, 02:02
4 MIN

O echipă de informaticieni ieşeni şi cercetători de alte specialităţi lucrează de patru ani la un proiect ce ar putea schimba radical modul în care ne raportăm la cărţile viitorului. Proiectul acestora, ce ar putea fi denumit generic „Cartea inteligentă“, este unul revoluţionar: va conecta efectiv conţinutul unei cărţi la informaţii disponibile pe internet, dar şi la reţelele sociale. Un exemplu: cei care citesc acelaşi conţinut, oriunde în lume s-ar afla şi indiferent dacă se cunosc sau nu, vor putea relaţiona pe subiect. Alt exemplu: dacă un aspect din carte îţi trezeşte interesul, îl poţi aprofunda ca printr-un fel de „clic“. De asemenea, manualul de geografie, pe care echipa îl are aproape finalizat, te atenţionează când treci pe lângă un reper de care ai citit. Academicianul Dan Cristea, fost decan la „Informatică“, scriitor, specialist în lingvistică computaţională şi coordonator al echipei: Exploatăm pasiunea tinerilor pentru gadget-uri prin adaptarea cărţilor la ele, nu invers. Mai multe amănunte despre echipă şi despre ambiţiosul ei proiect, în rândurile următoare:

Un proiect revoluţionar este pe cale să se nască la Iaşi. O echipă de cercetători de la Universitatea „Al.I. Cuza“, condusă de renumitul profesor ieşean Dan Cristea, fost decan al Facultăţii de Informatică, scriitor şi academician, specialist în lingvistică computaţională, a pus bazele primei cărţi inteligente. Aceasta este rezultatul a patru ani de cercetare şi programare, demarată în urma câştigării finanţării de la Ministerul Educaţiei Naţionale pentru proiectul „MappingBooks – Let’s jump in the book!“, care vrea să creeze tehnologii care să înţeleagă textul unei cărţi şi să ofere cititorilor informaţii de context. Proiectul a avansat deja, fiind aproape de finalizare prima „carte inteligentă“.

Manual de Geografie „smart“

Astfel, prima carte inteligentă va fi un manual de Geografie de clasa a VIII-a, care va consta într-o aplicaţie ce va putea fi descărcată pe telefonul mobil sau tabletă conectate la internet şi cu servicii de localizare. Deschisă pe telefonul mobil, cartea va putea fi citită şi ca un manual obişnuit, dar fiecare menţiune a unei localizări geografice va fi automat recunoscută, şi elevul va putea să afle informaţii suplimentare. Mai mult, când va trece pe lânga unul dintre sutele de locuri menţionate în manual, elevul va fi atenţionat că acel obiectiv se găseşte în manualul său de geografie.

Odată descărcată în telefon sau în tabletă, o carte smart, precum cele la care lucrează acum echipa de la UAIC, va genera automat „scheme“ inteligente ale informaţiei din carte, bazate pe înţelegerea textului de către maşină. Astfel, în funcţie de locul în care se află cititorul şi de momentul în care citeşte, va primi recomandări să viziteze locurile din carte, se vor marca traseele făcute de persoane şi va exista şi o formă de comunicare cu alţi cititori.

Planuri de viitor

„Dorim să creăm aplicaţii mult mai sofisticate. De exemplu, ghiduri turistice care să se actualizeze permanent cu evenimente din oraş şi să propună sugestii de activităţi pe baza locaţiei. Se poate aplica la cărţi de non-ficţiune care te atenţionează atunci când treci pe lângă locaţii geografice, clădiri sau instituţii menţionate în carte. Probabil, însă, că provocarea cea mai mare va fi în înţelegerea textelor de ficţiune, a relaţiilor dintre personaje, a firului narativ. Cum faci o inteligenţă artificială să înţeleagă, într-un roman, că se trece brusc la perspectiva altui personaj, sau la o intrare de jurnal, sau la povestirea unei amintiri? Omul este capabil să le descifreze, la fel de uşor cum respiră. Ei bine, pentru o maşină este foarte dificil“, ne-a mărturisit profesorul Dan Cristea despre provocările viitorului, pentru el şi echipa sa.

Acesta spune că există un scop de reimaginare a întregului concept de carte, pentru a readuce cititul în lumea copiilor. Se lucrează şi la aplicaţii care să analizeze poveştile, cu firuri narative diferite, la momente diferite, şi care să ofere publicului posibilităţi de interacţiune şi de gestionare automată.

„Copiii sunt atât de devoraţi de gadgeturi electronice încât nici nu ştiu câte satisfacţii vor putea afla atunci când ţin o carte în mână şi citesc. Ne-am gândit atunci că, dacă am exploata pasiunea tinerilor pentru aceste dispozitive, prin adaptarea cărţilor la ele, făcând textul interactiv, am putea renaşte interesul tinerilor pentru lectură, un univers care astăzi se pierde încet, încet“, a explicat profesorul Dan Cristea.

Cartea inteligentă ar presupune, într-o variantă finală, inclusiv posibilitatea de a crea legături între cititorii săi. Echipa proiectului Mapping Books este formată din: prof.dr. Dan Cristea, lect.dr. Ionuţ Pistol, Daniela Gîfu şi Lucian Gâdioi – de la Facultatea de Informatică; Dorina Ticu., lect.dr. Mihai Niculiţă de la Facultatea de Geografie şi Geologie.

În imaginea de sus, o schemă simplificată a funcţionalităţii „cărţii smart“, realizată de echipa de cercetători de la „Cuza“.

Comentarii