De Sănătate

Punem punctul pe știi

Doar Cel de Sus îi mai poate salva pe pacienţii cu arsuri mari care ajung la Iaşi

Rudele pacienţilor îşi fac cruce când văd ce e la Spitalul „Sfântul Spiridon“

miercuri, 20 septembrie 2017, 01:50
5 MIN
 Rudele pacienţilor îşi fac cruce când văd ce e la Spitalul „Sfântul Spiridon“

„Marele Ars“ rămâne o „Mare Lipsă“ pentru Iaşi. Cazul unui botoşănean internat în stare gravă în secţia clinică de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ readuce în discuţie tratamentul deficitar de care au parte pacienţii arşi. Pe de o parte, Iaşul are specialişti pregătiţi pentru astfel de cazuri şi o clinică nouă pentru chirurgia plastică  – nefolosită din lipsă de dotare medicală. Pe de altă parte, spaţiul în care funcţionează clinica în prezent este impropriu îngrijirii pacientului ars – cunoscut pentru sensibilitatea sa. 

Clinica de chirurgie plastică funcţionează în­cropită între clinicile BMF, ORL, Cardiologie şi Oftalmologie. Condiţiile dificile din clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ au fost remarcate inclusiv de Dana Zamfir, fiica pacientului Gheorghe Foceag.

„Diferenţa dintre secţia de reanimare unde a fost internat la Spi­talul Judeţean Botoşani şi secţia ATI a clinicii de chirurgie plastică de la Iaşi este vizibilă. Acolo, secţia ATI este o bijuterie. E drept că este renovată recent, dar cât a stat acolo condiţiile au fost foarte bune. Aici, când am intrat în salonul de ATI pentru chirurgie plastică, nu mi-a venit să cred cât e de îngrămădit totul şi antic. Eu nu am nimic de reproşat echipei medicale care s-a comportat minunat. Medicii fac ce pot, cu ce au la îndemână. Este totuşi o bătaie de joc pentru pa­cienţi să nu poată fi îngrijiţi în condiţii decente. Vreau, dacă nu tatăl meu, măcar alţi bolnavi să aibă alte şase“, a precizat Dana Zamfir. Până ieri la ora 16.00, când am luat legătura cu rudele bolnavului, acestea nu au ştiut că Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU) şi-a dat avizul pentru transferul pacientului în vârstă de 70 de ani la Spitalul „Bagdasar – Arseni“ din Capitală.

„Acum aflu de la dumneavoastă că s-a pus pro­blema transferului. Mie mi s-a spus că nu sunt locuri în altă parte. Am sunat astăzi (marţi – n.r.) inclusiv la minister, de unde mi s-a comunicat acelaşi lucru“, a mai arătat Dana Zamfir. În cursul zilei de marţi, Spitalul „Sfântul Spiridon“ a transmis oficial, în jurul orei 11.00, că COSU şi-a dat avizul pentru transferul pacientului în Capi­tală, dar că medicii curanţi ai pacientului de pe clinica de chirurgie plastică şi de pe ATI nu au fost de acord. „Pacientul cu arsuri din judeţul Bo­toşani, care trebuia transferat azi cu elicopterul SMURD la Spitalul Bagdasar – Arseni, Bucu­reşti, este instabil respirator, cardiac şi metabo­lic. Echipa medicală ATI – chirurgie plastică nu avizează transportul“, a arătat Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“. 

Situaţia clinicii de chirurgie plastică 
 
Clinica de chirurgie plastică şi reparatorie care funcţionează în prezent la Spitalul „Sfântul Spiridon“ a fost transferată aici în urmă cu trei ani, în 2014. Clinica a aparţinut Spitalului de Urgenţe „Sf. Ioan“ din Copou, închis în 2011. În ianuarie 2017, spitalul a terminat lucrările la un nou spaţiu destinat clinicii, printr-o investiţie a Ministerului Sănătăţii. Clădirea nouă nu este încă folosită pentru îngrijirea pacienţilor din lipsă de dotare me­dicală.
 
„Clinica este pregătită este gata, finisată, cu circuit funcţional, climatizare, ventilaţie şi este în aşteptarea dispozitivelor tehnice şi aparaturii medicale. Acestea se vor achiziţiona prin Ministerul Sănătăţii, printr-o licitaţie comună pentru cele trei centre Bucureşti, Iaşi şi Ti­mişoara, printr-un împrumut la Banca Mondială. Procedura este în derulare la nivelul Ministerului Sănătăţii. Stadiul în care se află nu îl cunosc“, a precizat Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“.
 
Întrebat dacă bolnavii arşi pot fi îngrijiţi în clinica actuală de chi­rurgie plastică, Bârliba a precizat vizibil deranjat: „L-am luat pe ăla de la Botoşani, aşa, în con­diţiile astea şi trăieşte“, a precizat directorul. Potrivit unui răspuns pe care „Ziarul de Iaşi“ l-a primit în 2016 de la Ministerul Sănătăţii, amplasamentul actual al clinicii nu respectă mai multe prevederi necesare pentru tratarea bolnavilor din această specialitate: nu are toate spaţiile necesare, în saloane nu se respectă suprafaţa care trebuie să revină fiecărui pat, iar spaţiul destinat bolnavilor arşi este total nepotrivit acestei categorii sensibile.
 
„Compartimentul de arşi este organizat la etajul 1 al clădirii, fiind compus din cameră asistente, 4 boxe – 3 cu un pat şi una cu 2 paturi – din care doar două prezintă sursă de apă, o baie terapeutică fără sursă de apă sterilă, un grup sanitar comun pentru pacienţi şi personal. Boxele nu respectă suprafaţa/pat“, se arată în răspunsul MS. 
 
Reacţia ministrului Sănătăţii
 
Potrivit ministrului Sănătăţii, chirurgul de chi­rurgie plastică Florian Bodog, proiectul de dotare cu aparatură medicală a clinicii ieşene este în faza de elaborare a caietului de sarcini. „Sursa de finanţare pentru dotarea clinicii de la Iaşi este Banca Mondială. Proiectul se află în faza de ela­borare a caietului de sarcini la care lucrează specialişti din toată ţara. Prin acest proiect se cumpără tot echipamentul necesar pentru Iaşi şi parţial pentru centrul de la Timişoara. Până la sfârşitul acestui an, sper să semnez contractele şi să se elibereze o parte din aparate“, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ dr. Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.
 
Întrebat dacă consideră că spaţiul actual al clinicii de chirurgie plastică este adecvat îngrijirii „marilor arşi“, ministrul a precizat că nu a vizitat clinica, dar că, la dosar, aceasta are toate autorizaţiile de funcţionare la zi. „Nu am văzut centrul de la Iaşi şi nici nu pot face consideraţii. Eu pot vorbi pe documente. Clinica de chirurgie plastică are autorizaţie sanitară de la DSP şi autorizaţie de la ISU“, a mai precizat Bodog.
 
La finalul lunii august, o ieşeancă de 52 de ani, internată în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ cu arsuri pe aproximativ 60% din suprafaţa corporală, a murit. Victima a rămas internată în Clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, după ce reprezentanţii spitalelor de profil din Bucureşti nu au acceptat să o preia din lipsă de locuri. 

Comentarii