Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cardul de sănătate merge pe lumea cealaltă!

EXCLUSIV: Spitalul din Iași în care se tratează şi morţii. Descoperire surprinzătoare

GALERIE
pneumoftiziologie
  • pneumoftiziologie
- +

Descoperiri uluitoare la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi. Inspectorii CJAS au constatat că unitatea ar fi decontat sume de bani pentru acordarea de îngrijiri medicale unor persoane decedate. Inspectorii au mai descoperit medicamente prescrise pentru pacienţi care erau alergici la acestea, medicamente care existau doar pe hârtie, nu şi în fizic sau internări concomitente pentru aceleaşi persoane, şi în regim de zi şi continuu. În timpul documentării acestui articol, CJAS Iaşi, prin directorul Robert Dâncă a refuzat, inexplicabil, să pună la dispoziţia „Ziarului de Iaşi“ întreg raportul realizat în urma controlului de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Unitatea sanitară a primit o amendă usturătoare, care i s-a reţinut deja din buget. Conducerea spitalului nu a oferit explicaţii.

Un control al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi a scos la iveală nereguli grave ce s-ar fi înregistrat, începând cu anul 2013, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi. Inspectorii au descoperit, printre altele, că în bazele de date ale acestei unităţii sanitare figurează persoane decedate cărora li s-ar fi acordat „îngrijiri medicale“. E doar una dintre posibilele ilegalităţi comise la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Descoperirile inspectorilor de la CJAS scot la iveală practici despre care, în lumea medicală, s-a vorbit numai pe la colţuri. Internări haotice, prescripţii suspecte de medicamente, pentru persoane care nu aveau nevoie de ele, dar şi „găuri“ imense în stocurile de medicamente şi consumabile. Sunt doar câteva dintre constatările care aruncă în aer Spitalul de Pneumoftiziologie şi care ar putea fi sancţionabile chiar şi pe linie penală.

Medicamente pentru pacienţi care erau alergici la ele

Raportul care devoalează posibilele ilegalităţi de la Spitalul de Pneumoftiziologie are numărul 7112/30.06.2016 şi vizează contractele unităţii cu CJAS din anii 2013, 2014 şi 2015. În timpul investigaţiei, inspectorii au verificat mai multe documente întocmite în spital, cum ar fi dosarele de contractare cu CJAS, fişe de spitalizare, condici de medicamente, rapoarte Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) etc.

Potrivit raportului, consultat de „Ziarul de Iaşi“, o primă constatare este cea referitoare la fişele pentru spitalizarea de zi a mai multor pacienţi. În cazul unui număr nespecificat de pacienţi, se arată în raport, ar fi fost făcute internări, prescripţii de medicamente sau recomandări de dispozitive medicale care nu erau justificate.

„S-au identificat internări şi pentru alte coduri de boală în care sunt codificate proceduri medicale pentru servicii medicale, dar nu sunt efectuate rezultatele inves­tigaţiilor. Neconcordanţe între medicaţia recomandată în FCGO (n.r. foaia de observaţie clinică generală) de medicii curanţi şi medicaţia consemnată în foaia de medicaţie“, e o altă decoperire, potrivit raportului.

De pildă, în cazul unui pacient internat în perioada 22 februarie - 2 martie 2016, în fişa medicală se consemna că pacientul este alergic la algolcamin însă pe 29 februarie, pe fişa sa, au fost eliberate din farmacie patru fiole de algolcalmin. 

Deconturi pentru morţi

De altfel, printre cele mai grave nere­guli invocate în raportul CJAS sunt cele referitoare la medicamente. Inspectorii au realizat un sondaj din care au aflat că mulţi pacienţi nu primesc medicamente, deşi acestea scriptic, există.

„În perioada verificată prin sondaj, în cazul spitalizării de zi, deşi s-a fundamentat la contractare cheltuieli cu medicamente, spitalul nu asigura medicaţia pe timpul spitalizării“, au concluzionat inspectorii.

O explicaţie a lipsei de medicamente ar putea fi legată de o altă constatare a reprezentanţilor CJAS, care au descoperit „existenţa unor stocuri scriptice foarte mari de materiale sanitare şi medicamente la nivelul secţiilor, acestea neexistând fizic la nivelul cantităţilor scriptice“.

În traducere liberă, inspectorii au descoperit că multe dintre medicamentele de la Spitalul de Pneumofti­ziologie existau doar pe hârtie. Câte­va zeci de CNP-uri ce aparţineau unor persoane decedate, cum ar fi 2200626224*** sau 2290612221***, adică persoane care ar trebui să aibă 96, respectiv 87 de ani, au fost descoperite de inspectori în rapoartele de servicii medicale.

Concret, inspectorii CJAS cred că s-ar fi folosit CNP-urile unor persoane decedate pentru decontarea unor servicii medicale, fiind prezentate cazurile a aproximativ 15-20 de morţi „trataţi“ la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Doar în privinţa sumelor decontate pentru „îngrijirile medicale“ acordate morţilor, spitalul ar fi obţinut pe nedrept 17.690 de lei. De ase­menea, inspectorii au descoperit o situaţie ilogică: unii pacienţi figurau internaţi atât de zi, cât şi continuu, în aceleaşi perioade. 

Spitalul a dat în judecată CJAS, dar s-a răzgândit

Cumulat, pentru toate aceste nereguli, dar şi altele, CJAS a imputat Spitalului de Pneumoftiziologie suma totală de 139.000 de lei, bani care au şi fost reţinuţi din sumele decontate unităţii sanitare, lunile trecute.

În primă fază, reprezentanţii Spitalului de Pneumoftiziologie au cerut instanţei de judecată să suspende reţinerea acestei sume de bani, însă, subit, în timpul procesului, unitatea sanitară a renunţat la judecată. În argumentaţia din instanţă, reprezentanţii spitalului nu negau existenţa posibilelor fapte ilicite ci invocau doar că reţinerea sumei de bani amintite i-ar putea pune în dificultate.

„Principala sursă de finanţare a spitalului nostru o reprezintă contractul de furnizare servicii medicale încheiat cu CJAS, iar reţinerea sumei de 119.695,27 de lei, plus 1% din luna iunie 2016 (n.r. în total aproximativ 139.000) ar perturba grav activitatea spitalului pu­nându-ne în imposibilitatea de a respecta o altă clauză din contractul cu CJAS Iaşi, respectiv calitatea serviciilor medicale, ducând chiar la imposibilitatea de a mai avea resurse financiare din care să ne plătim utilităţile, să achiziţionăm medicamente, materiale sanitare, salariile, produse alimentare pentru prepararea hranei etc“.

În timpul documentării acestui articol, jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au discutat cu conducerea unităţii sanitare despre raportul CJAS însă ne-am lovit de refuzul acesteia de a comenta în vreun fel concluziile inspectorilor.

De o atitudine ostilă am avut parte şi din partea directorului CJAS, Robert Dâncă. Acesta a refuzat să ne pună la dispoziţie, conform prevederilor Legii 544/2001, raportul integral pe care instituţia pe care o conduce l-a realizat în urma controlului de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Dâncă a invocat confidenţialitatea datelor din acest raport şi când i-am sugerat să ne pună la dispoziţie raportul după ce sunt cenzurate datele cu caracter personal, inexplicabil, şi trecând peste legea privind furnizarea de informaţii pu­blice, a refuzat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri