FOTO: 1 an de la explozia din Copou. Despăgubiri nu s-au dat. Blocul va fi demolat

joi, 03 august 2017, 02:00
3 MIN

Drama ieşenilor din blocul de pe strada Văscăuţeanu continuă şi la un an de la explozia provocată de acumularea de gaz metan, care a făcut inclusiv victime omeneşti. Foştii locatari nu ştiu nici astăzi dacă şi când vor fi despăgubiţi de eventualii vinovaţi. Ce se ştie, însă: concluziile oficiale întârzie, iar clădirea rămasă în picioare, dar pustie, va fi în final demolată.

„Mă consider umilit, mă consider orfan, fără tată, fără mamă“, spune Corneliu Carp, unul dintre locatarii blocului C2, de pe strada Văscăuţeanu din Copou.

O clădire obişnuită, care a devenit brusc celebră anul trecut, pe 1 august, atunci când o explozie de gaz produsă în subsol a curmat două vieţi şi a rănit 11 oameni. Soţii Carp s-au numărat printre cei care au resimţit din plin unda de şoc.

„Eu eram în bucătărie, iar soţia dormea aici, în cameră. Am venit aici, am strigat-o, dar nu putea să-mi răspundă. M-am împiedicat de nişte obiecte, de fapt era uşa de la intrare, care fusese aruncată în celălalt capăt al holului. Fiind întuneric din cauza prafului, nu se vedea nimic“, a povestit Corneliu Carp.

Explozia s-a produs seara, în jurul orei 8, când soarele nu apusese încă.

„Totul era spulberat, aruncat afară, pe fereastră“, a continuat el să rememoreze.

„Îmi amintesc foarte bine momentele prin care am trecut, cum ţipau în balcoane fiinţele care locuiau în acest bloc“

Soţii Carp se numără printre cei care locuiau în bloc încă de la construirea lui, în 1972. Corneliu Carp povesteşte că îşi luase măsuri de prevedere şi întotdeauna era pregătit inclusiv pentru un cutremur.

„Aveam în boxă grup electrogen, aveam scule de dat găuri în beton, un congelator, alimente. Supravieţuiam unui cutremur, ieşeam orice s-a fi întâmplat. Dar nu m-am gândit niciodată că va veni de jos în sus“, a adăugat el, cu voce stinsă.

Despăgubiri? – Subiect tabu

Explozia s-a produs în subsolul clădirii, atunci când unul dintre locatari coborâse acolo şi aprinsese lumina. Omul a plătit cu viaţa, la fel şi soţia lui, aflată în apartamentul de deasupra, de la parter, complet devastat. În al treilea apartament situat la parter nu se afla nimeni în seara tragediei. Gazul s-a acumulat în subsolul blocului, venind prin învelişul ţevii de la o fisură aflată la câţiva metri distanţă, sub asfaltul străzii Văscăuţeanu. 

Despăgubiri?

„La ultima întâlnire, acum două săptămâni, ni s-au promis despăgubiri – ni s-au trimis şi hârtiile pe care trebuie să le semnăm toţi că suntem de acord cu demolarea blocului şi cu reconstruirea lui. Blocul nu se poate consolida, sunt deplasări prea mari în fundaţie. Cei care locuiam la parter suntem primii luaţi în calcul, la fel şi o familie de la etajul 1. Eu nu mai am nimic, niciun lucru“, mai spune Corneliu Carp.

„Există un plan“ de reconstruire a blocului, a confirmat primarul Mihai Chirica, „însă uitaţi-vă că a trecut deja un an. Au murit oameni, s-au distrus bunuri, s-au răvăşit destine – pentru că lumea trăieşte pe unde poate. Dar nici până acum nu s-a tras nicio concluzie: nu ştim de ce au murit oamenii aceia, nu ştim încă cine este răspunzător şi nu ştim ce trebuie făcut mai departe pentru ca oamenii să se întoarcă la casele lor“.

Cel mai probabil, vinovat va fi găsit furnizorul de gaze, Delgaz Grid, fostul E.ON Gaz, dar este necesară concluzia unei anchete oficiale care să constate asta, concluzie care întârzie.

Totodată, primarul a remarcat că, „dacă autorităţile publice, primăriile, sunt considerate cele mai încete mecanisme din această ţară, uitaţi-vă că celelalte mecanisme sunt aproape complet gripate. Trebuie să facem ceva pentru degriparea lor“, a încheiat Mihai Chirica.

Comentarii