Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

(HARTĂ) Proiect EXPLOZIV! Şase turnuri în coasta Palasului. Vor avea până la 13 etaje

GALERIE
Zamosteanu complex1Zamosteanu complex2zamosteanu proiect strada zimbrului1zamosteanu proiect strada zimbrului2zamosteanu proiect strada zimbrului3
  • Zamosteanu complex1
  • Zamosteanu complex2
  • zamosteanu proiect strada zimbrului1
  • zamosteanu proiect strada zimbrului2
  • zamosteanu proiect strada zimbrului3
- +

Unul dintre cei mai potenţi dezvoltatori imobiliari ieşeni ai momentului, Cristin Zămoşteanu, a cerut Primăriei aprobarea unui PUZ privind ridicarea a nu mai puţin de 11 tronsoane de bloc, având între 9 şi 13 niveluri, în zona de case cu cel mai mare potenţial de protest al locatarilor: între Palas şi facultăţile Universităţii Tehnice. Cele patru noi blocuri imense, având 11 scări, se vor alătura altora două ridicate deja, pe un teren de 0,7 ha pe care acum sunt uriaşe movile de pământ. Blocurile anterior ridicate în zonă au avut parte de proteste, unele lăsându-se cu sistarea lucrărilor. Noul cartier se află la numai 250 metri de Palas, o zonă în plin avânt urbanistic.

Un uriaş complex de blocuri de locuinţe, clădiri de birouri şi spaţii comerciale se va înghesui pe o suprafaţă de exact 7.222,59 metri pătraţi, delimitată de străzile Me­lodiei, Zimbrului, George Emil Palade şi Adunaţi. Terenul respectiv, viran în cea mai mare parte, ba chiar şi cu imense movile de pământ pe el, se află în spatele Facultăţii de Textile-Pielărie şi a celei de Calculatoare, practic la egală distanţă între zona Podu-Roş şi cea a Complexul studenţesc Tudor Vladimirescu, şi a rezultat din comasarea a opt proprietăţi achiziţionate de SC M.Chim SRL, firma dezvoltatorului imobiliar Cristin Zămoşteanu. Societatea este şi cea care solicită aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal, „în­tocmit în vederea construirii de locuinţe colective, spaţii comerciale şi birouri pe teren proprie­tate“. Pe cealaltă dimensiune, complexul se află la mai puţin de 300 de metri de complexul Palas.

O zonă cu scandal

Pe schiţa care însoţeşte proiectul de hotărâre de Consiliu Local, se disting 11 tronsoane, care au între 8 şi 12 nivele (plus parterul), am­plasate în patru grupuri. Din complex vor face parte alte două blocuri de locuinţe, care există deja - unul lângă Facultatea de Auto­matizări şi Calculatoare, iar celălalt în extremitatea opusă a perimetrului vizat de PUZ, la intersecţia străzilor George Emil Palade, Fericirii şi Adunaţi. Înălţimea ma­ximă menţionată este de 39 de metri. Planul menţionează şi 218 locuri de parcare, care vor fi realizate pe două niveluri, lângă turnurile respective.

Zona propusă pentru construirea complexului imobiliar a fost în trecut scena protestelor locuitorilor din zonă, ce stau la case, care reclamau regimul de înălţime mare al noilor clădiri, în contrast cu nivelul caselor lor, parter sau parter plus un etaj. În ultimii 15 ani, zeci de ieşeni şi-au ridicat vile în baza prevederilor fostului Plan Urba­nistic General. Însă dezvoltarea proiectului Palas a crescut semnificativ potenţialul zonei, iar în ultimii 4-5 ani au apărut blocuri înalte prin derogare de la prevederile fostului plan urbanistic. Mai mulţi locuitori ai zonei au contestat rând pe rând proiectele dezvoltatorilor imobiliari, iar, în unele cazuri, au obţinut inclusiv sistarea lucră­rilor, în contextul în care au acuzat ilegalităţi la emiterea autorizaţiilor de construire.

În cazul noului complex, disensiuni ar putea să apară la intersecţia străzilor Zimbrului şi Adunaţi, unde distanţa blocuri-case e cea mai mică: aproximativ 20 de metri.

Primăria aşteaptă „sugestii“

„În termen de 10 zile calendaristice de la afişarea anunţului (începând cu data de 03.08.2017), cei interesaţi pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare, pe adresa: Primăria Municipiului Iaşi, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 11, Iaşi, 700064. Propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare pot fi remise şi Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni - Biroul de Relaţii cu Publicul - ghişeul 6, luni, marţi, miercuri şi vineri între orele 8.30-16.30 şi joi între orele 8.30-18.30, la telefonul direct 0232 984 sau pe e­mail informatii@primaria-iasi.ro“, se precizează în anunţul proiectului de hotărâre afişat pe pagina de internet a Primăriei ieşene.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri