De Sănătate

Punem punctul pe știi

La Iaşi: Conferinţă despre Cancerul de Col Uterin dedicată pacientelor!

miercuri, 19 aprilie 2017, 17:00
2 MIN
 La Iaşi: Conferinţă despre Cancerul de Col Uterin dedicată pacientelor!

Intrarea este liberă. Conferinţa va avea loc marţi, 25 aprilie, în Aula Magna ”George Emil Palade” a UMF Iaşi, începând cu ora 18.00. Participantele vor afla cum poate fi depistat şi prevenit acest tip de cancer. In România, cancerul de col uterin este cea mai răspândită formă de cancer printre femeile cu vârstă cuprinsă între 15 şi 44 de ani.

Scopul acestei conferinţe este de a informa populaţia cu privire la riscurile infecţiei cu HPV (Human Papillomavirus), modalităţile de transmitere a infecţiei dar şi de prevenţie a dezvoltării cancerului de col uterin. Sperăm ca pe această cale să atragem atenţia asupra unei boli grave, a căror simptome apar de obicei, prea târziu. Screeningul şi vaccinarea sunt singurele metode de prevenţie eficiente în acest caz, iar proiectul îşi propune încurajarea acestor practici. Bas susţine o prezentare pe aceste teme şi va răspunde întrebărilor din public, doamna doctor Mădălina Ciuhodaru, medic specialist obstetricăşi ginecologie. Invităm la conferinţătoate persoanele interesate să afle date despre această boalăşi să primească răspunsuri de la un specialist legate de depistare şi prevenire. Intrarea la conferinţă este liberă ”, a subliniat  Laura Polixenia, studentră la UMF ”Gr. T. Popa” Iaşi, coordonatoarea proiectului.

Conferinţa Naţională de Prevenţie a Cancerului de Col Uterin care va avea loc marţea viitoare la Iaşşi care este dedicată informării publicului larg , este organizată de Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi. Manifestarea face parte din proiectul „HPV şi Cancerul de Col Uterin”, proiect al Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR). Pentru  mai multe detalii despre conferinţă puteţi accesa https://www.facebook.com/events/436736333339772/.

 De la HPV, la cancer de col uterin:

Cea mai răspândită formă de cancer printre femeile cu vârstă cuprinsăîntre 15 şi 44 de ani din România!

  • în 10-15 ani, infecţiile cu virusul HPV pot evolua către cancer

  • cancerul nu doare dar are o evoluţie rapidăşi severă

  • cancerul de col uterin este singurul tip de cancer ce poate fi prevenit prin vaccin

  • cancerul de col uterin este al II-lea cel mai comun cancer la femei

  • în România, cancerul de col uterin este cea mai răspândită formă de cancer printre femeile cu vârstăcuprinsăîntre 15 şi 44 de ani

  • în România, la fiecare 4 ore, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin

  • dacă este diagnosticat într-un stadiu incipient,cancerul de col uterin poate fi tratat în totalitate

  • împreună, vaccinarea anti HPV  alături de screeningul  citologic regulat  poate reduce riscul de cancer de col uterin cu până la 94%.

 

Comentarii