Măsuri la „Sfântul Spiridon” împotriva Clostridium difficile: pacienţii infectaţi vor fi izolaţi, iar accesul vizitatorilor va fi limitat

sâmbătă, 09 iulie 2016, 02:00
3 MIN
 Măsuri la „Sfântul Spiridon” împotriva Clostridium difficile: pacienţii infectaţi vor fi izolaţi, iar accesul vizitatorilor va fi limitat

Spitalul „Sfântul Spiridon” a adoptat un plan suplimentar de măsuri pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale, în urma celor trei decese la pacienţi diagnosticaţi cu Clostridium difficile. Cu toate că, în urmă cu două zile, reprezentanţii spitalului subliniau că decesele bolnavilor nu au fost influenţate de infecţia cu Clostridium difficile, ci de complexitatea fiecărui caz medical în parte, ieri, medici epidemiologi de la Spitalul „Sfântul Spiridon” au prezentat şefilor DSP noi măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor intraspitaliceşti. 

Presiunea ultimelor cazuri de infecţii nosocomiale care au apărut la pacienţi operaţi la Spitalul „Sfântul Spiridon” înăspreşte măsurile de prevenire a infecţiilor intraspitaliceşti. Deşi reprezentanţii spitalului arătau miercuri că decesele pacienţilor Petru Horodnicu, Mihai Petrila şi Bibiana Balint nu au legătură cu faptul că în timp internării aceştia au dezvoltat complicaţii determinate de infecţia cu Clostridium difficile, medicii epidemiologi ai unităţii medicale au hotărât adoptarea unor măsuri suplimentare, pe lângă indicaţiile din ghidul de diagnostic şi tratament al infecţiei cu Clostridium difficile.

Astfel, dacă până în prezent spitalul nu a limitat accesul vizitatorilor, începând de zilele acestea, fiecare pacient internat în unitatea medicală nu va putea fi vizitat de mai mult de două persoane, după cum arată DSP într-un comunicat de presă. „Până în prezent, accesul aparţinătorilor în clinici nu a fost limitat pentru că există un ordin de ministru dat acum câţiva ani care nu permitea acest lucru. Acum, în urma controlului DSP, accesul va fi limitat ca o măsură suplimentară pentru ţinerea sub control a infecţiilor nosocomiale. Asta nu înseamnă că aparţinătorii aduc infecţia cu Clostridium în spital. Însă, prin faptul că la fiecare pacient vin şi câte patru-cinci apropiaţi, se impun nişte măsuri suplimentare de curăţenie şi igienă”, a explicat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al spitalului.

Conform DSP, epidemiologii de la Spitalul „Sfântul Spiridon” împreună cu conducerea unităţii medicale intenţionează să izoleze cazurile de infecţii cu Clostridium difficile şi să le îngrijească separat, astfel încât să se evite transmiterea încrucişată între pacienţi. Adoptarea acestei strategii de îngrijire a pacientului infectat cu Clostridium este recomandată şi de Ministerului Sănătăţii, care precizează că, atunci când un bolnav este diagnosticat cu o astfel de infecţie, acesta trebuie mutat singur, într-o rezervă, sau într-un salon în care sunt internaţi şi alţi pacienţi cu aceeaşi problemă de sănătate.

Reprezentanţii DSP au mai arătat că au recomandat conducerii spitalului să evite supraaglomerarea prin internarea prioritară a urgenţelor şi programarea cazurilor non-urgenţe. În plus, potrivit DSP, şefii de secţie vor fi responsabilizaţi conform atribuţiilor pe care le au în ceea ce priveşte îndeplinirea protocoalelor de către personalul sanitar.

De asemenea, DSP a recomandat reevaluarea antibioprofilaxiei şi a antibioterapiei practicate în spital. În plus, spitalul trebuie să informeze în permanenţă pacienţii internaţi asupra riscului de apariţie a infecţiilor nosocomiale şi care sunt măsurile de prevenţie pe care le poate aplica bolnavul. „Ancheta DSP s-a finalizat cu aceste recomadări. După controlul inspectorilor în clinicile chirurgicale s-a recomandat evitarea supraaglomerării. Ieri, în urma discuţiilor dintre medici epidemiologi şi reprezentanţii DSP, primii au precizat că vor adopta o serie de măsuri suplimentare pentru a evita apariţia cazurilor de infecţii nosocomiale”, a arătat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.

Ministerul Sănătăţii, prin intermediul DSP, a cerut săptămâna trecută un punct de vedere din partea celui mai mare spital din Moldova pentru decesul a trei pacienţi operaţi în diferite clinici chirurgicale şi infectaţi cu Clostridium difficile. Ancheta spitalului a arătat că decesul bolnavilor nu a fost determinat de infecţia cu Clostridium difficile, ci de complexitatea medicală a fiecărui caz.

 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii