Premierul se află azi în prima sa vizită la Iaşi. Se va discuta despre autostradă

luni, 25 aprilie 2016, 01:57
3 MIN
 Premierul se află azi în prima sa vizită la Iaşi. Se va discuta despre autostradă

Aproape 100 de parlamentari din zona Moldovei se vor afla azi la Iaşi la întâlnirea cu Dacian Cioloş. Cu toţii vor un răspuns ferm privind finanţarea autostrăzii dintre Moldova şi Ardeal. Un prim semn neîncurajator: premierul vine la discuţii cu mai mulţi miniştri, dar nu şi cu cel mai important pentru proiect: ministrul Transporturilor. După-amiază, primul ministru va participa la redeschiderea Palatului Culturii.

Ieşenii vor un angajament ferm, dle Cioloş!

Premierul Dacian Cioloş este aşteptat astăzi la Iaşi în prima sa vizită oficială în capitala Moldovei după preluarea mandatului. În prima parte a zilei, premierul va avea o întâlnire cu parlamentari din regiunea Moldovei, cu autorităţi locale şi organizaţii neguvernamentale. Discuţiile cu aproape 80 de senatori şi deputaţi din zona de nord-est a ţării vor avea loc, cel mai probabil, la Universitatea „Al.I. Cuza”, şi vor viza, potrivit biroului de presă al Guvernului, „proiecte de dezvoltare economică a regiunii şi de conectare a regiunilor istorice a României printr-o infrastructură de transport adecvată”. În acest sens, un proiect esenţial în jurul căruia vor fi dezbaterile constă în realizarea autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş. În ultimul an, proiectul a devenit unul dintre subiectele principale de pe agenda publică regională şi chiar naţională.

Cu toate acestea, paşi decisivi pentru realizarea autostrăzii încă nu au fost făcuţi. Guvernul nu are soluţii de finanţare, iar refacerea studiilor de fezabilitate încă nu a fost scoasă la licitaţie. În seara zilei, premierul va lua parte şi la festivitatea de deschidere oficială a Palatului Culturii. Din componenţa delegaţiei guvernamentale vor mai face parte vicepremierul Costin Borc, cancelarul Dragoş Tudorache, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic – Violeta Alexandru, ministrul Culturii – Vlad Alexandrescu, ministrul Fondurilor Europene – Aura Răducu, şi ministrul Agriculturii – Achim Irimescu. de remarcat că, deşi principalul punct al vizitei, cel puţin pentru ieşeni, este discuţia despre proiectul autostrăzii, din delegaţia premierului lipseşte cel mai important ministru în acest sens: cel al Transporturilor, Dan Marian Costescu.

Bodea: vizita lui Cioloş, „praf în ochi”

Candidatul PNL la funcţia de primar, Marius Bodea, a fost singurul politician care a vorbit ieri de vizita premierului. Acesta a susţinut că vizita lui Dacian Cioloş trebuie să se concretizeze prin includerea autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş în integralitatea sa ca proiect prioritar în Master Planul General de Transport (MPGT). „Alte variante sunt praf în ochi, sau chiar contraproductive”, a comentat Bodea. În prezent, MPGT prevede realizarea primului tronson al autostrăzii, Iaşi – Târgu Neamţ, până în 2023, şi asta în cazul în care se va identifica o finanţare, în timp ce tronsonul mai greu, care ar urma să traverseze munţii, Târgu Mureş – Târgu Neamţ, este prognozat a fi finalizat la orizontul anilor 2030.

Bodea a subliniat că autostrada este necesară pentru a scăpa Moldova de izolarea în care se află, precizând că zona de nord-est a ţării este cea mai puţin atractivă pentru investitorii străini (3% din totalul investiţiilor străine). „Fac un apel raţional la actualul Guvern de a înţelege că situaţia este nu doar extrem de critică, ci chiar disperată pentru Moldova. Acum se pregăteşte aprobarea prin MPGT a investiţiilor în infrastructura României pentru următoarea generaţie şi nu doar pentru un ciclu electoral. Acceptarea unor soluţii de compromis ne va afecta în mod direct şi ireversibil viitorul!”, a menţionat Bodea.

Comentarii