De Business

Punem punctul pe știi

Producţia medie de grâu a urcat cu o treime

joi, 18 august 2016, 01:50
3 MIN
 Producţia medie de grâu a urcat cu o treime

Potrivit datelor oficiale ale Direcţiei Judeţeane de Agricultură anul acesta s-a înregistrat o producţie de 4.150 kg de grâu la hectar faţă de 3.013 kg anul trecut.

 

Producţia medie de grâu la hectar obţinută de fermierii ieşeni în acest an a crescut faţă de datele pe 2015. Potrivit centralizării realizate de Direcţia Judeţeană de Agricultură (DAJ), în acest an s-a realizat o producţie medie de 4.150 kg de grâu la hectar. Anul trecut, producţia totală de grâu pe judeţ a fost de 113.838 tone, media înregistrată la hectar fiind de 3.013 kg, valoare care situează Iaşul la coada clasamentului naţional, abia pe locul 34, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

 
La coada clasamentului
 
Călăraşi a excelat în 2015 la producţia medie de grâu la hectar, clasându-se pe primul loc între judeţele ţării, cu o medie de 5.119 kg, devansând Ialomiţa şi Timiş, celelalte două judeţe care au prins „podiumul”, unde s-au înregistrat valori medii de 5.043, respectiv 4.734 kg. Iaşi depăşeşte în acest top doar judeţele Vrancea (3.011 kg), Botoşani (2.889 kg), Vaslui (2.801 kg), Caraş-Severin (2.797 kg), Dâmboviţa (2.773 kg), Suceava şi Argeş, ocupantele ultimelor două poziţii înregistrând fiecare o medie de 2.670 kg de grâu la hectar. În schimb, după producţia totală de grâu la nivel de judeţ, Iaşul „urcă” până pe poziţia 24, lider naţional fiind Constanţa, cu o cantitate de 670.293 tone în 2015, conform datelor INS. Dacă despre recolta de grâu din acest an oficialii DAJ au numai cuvinte de laudă, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre culturile de porumb sau floarea soarelui. Seceta prelungită din vara acestui an a afectat vaste suprafeţe cultivate de pe raza judeţului, dar conducerea DAJ spune că şi căderile de grindină din luna iunie 2016 au produs pagube însemnate fermierilor. „Până la finele acestei luni vom şti exact pagubele produse de secetă”, spune Manuela Antoniu, şefa DAJ. Potrivit datelor intermediare aflate în posesia instituţiei, până în prezent, circa 4.658 de hectare agricole din judeţ figurează ca fiind afectate de secetă, iar numărătoarea continuă. Până ieri, potrivit statisticii DAJ, agricultorii din comunele Victoria şi Belceşti au raportat cele mai mari pierderi cauzate de secetă, 1.715 hectare calamitate figurând în dreptul comunei Victoria şi 1.117 hectare în cazul celei de-a doua menţionate, cele mai multe dintre acestea fiind cultivate cu porumb şi floarea soarelui. Chiar şi marii fermieri au avut de suferit de pe urma secetei. „Culturile de toamnă mi-au fost afectate de secetă în proporţie de 30-40% până la 80-90%, mai ales cele de soia şi porumb”, spune inginerul Aurel Placinschi, administratorul societăţii Agricola 96 SA Ţigănaşi. În schimb, inginerul Vasile Lungu, patronul Astra Trifeşti, afirmă că grindina şi nu seceta i-a produs pagube însemnate în acest an. „Am fost favorizat de «Doamne Doamne» anul acesta şi a mai plouat pe la noi, dar am apelat şi la irigaţii. Peste 300 de hectare mi-au fost însă afectate de grindină, mai ales livada şi culturile de viţă de vie”, a declarat Lungu.  
 
Investiţii în sistemul de irigaţii
 

Pentru a preîntâmpina efectele secetei, trei amenajări de irigaţii din judeţul Iaşi au fost incluse într-un program naţional de reabilitare. Prefectul Marian Grigoraş a anunţat la finele săptămânii trecute că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a publicat Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii care va fi implementat în perioada 2016-2020, în plan fiind incluse amenajările Trifeşti-Sculeni (17.258 ha), Ţigănaşi-Perieni (3.368 ha) şi Sculeni-Ţuţora-Gorban (21.009 ha). Printre obiectivele propuse pentru reabilitare se numără staţii de pompare şi de repompare, canale de aducţiune, construcţii hidtrotehnice (40 de stăvilare, podeţe şi clapeţi), potrivit informaţiilor publicate anterior de „Ziarul de Iaşi”. 

Comentarii