Rectorul TUIAȘI: „Profesia de inginer re­pre­zintă astăzi o şansă“

marți, 26 septembrie 2017, 01:58
3 MIN
 Rectorul TUIAȘI: „Profesia de inginer re­pre­zintă astăzi o şansă“

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI) a marcat deschiderea anului universitar 2017 – 2018 cu o ceremonie la care au participat studenţii şi profesorii Politehnicii, reprezentanţii autorităţilor locale, rectorii celorlalte universităţi din Iaşi, dar şi alţi parteneri ai TUIASI din mediul de afaceri ieşean şi naţional.

Evenimentul a avut loc ieri, de la ora 10.00, în Aula Universităţii Tehnice din Corpul A, din Copou. Rectorul TUIASI, prof.dr. Dan Caş­ca­val, a vorbit, în deschiderea manifestării, despre importanţa învăţământului tehnic în România, dar şi despre dificultăţile cu care acesta se confruntă.

Rectorul a însumat din mai multe surse oficiale faptul că, în România, în momentul de faţă, există un necesar de ingineri de aproximativ 150.000, fiind anumite medii în care se înaintează chiar şi cifra de 200.000, o cifră comparabilă cu cea din Germania, care ar avea nevoie de încă 150.000 de ingineri în contextul în care aceasta absoarbe mulţi specialişti din alte ţări, o parte dintre ei provenind şi din România.

„Se poate observa că acest an reprezintă un record între ultimii şase ani, cifra de candidaţi cu do­sa­re depuse pentru studiile bugetate de licenţă fiind cu circa 20% superioară celei de anul trecut. Profesia de inginer sau de arhitect re­pre­zintă astăzi o şansă. O şansă financiară, o şansă în carieră, o şansă pentru o poziţie socială aparte. O şansă pe termen lung, pentru viaţă. Și ceea ce este foarte important, o şansă să devii ceea ce îţi doreşti, aici, în România. Iar atât timp cât îţi vei respecta profesia, ea te va face respectat“, a mai spus rectorul în discursul său.

„Universitatea nu produce hârtii, ci diplome cu care vă puteţi mândri“

La deschiderea anului universitar au fost prezenţi atât primarul Iaşului, Mihai Chirica, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, şi prefectul Iaşului, Marian Şerbescu.

Prefectul a subliniat în discursul său că are o legătură strânsă cu Universitatea Tehnică, tatăl său fiind prorector al Institutul Politehnic din Iaşi în perioada 1982 – 1990. Acesta a oferit o distincţie universităţii, înmânată rectorului, şi a vorbit despre capacitatea universităţii de a păstra o legătură strânsă şi dinamică cu mediul de afaceri şi de a se adapta mereu la noutăţile apărute în domeniul tehnologiei.

„De-a lungul anilor, TUIASI şi-a demonstrat capacitatea fantastică de adaptare la nou şi la modernizare, într-un etalon de valoare şi verticalitate academică. Port un mare respect corpului profesoral care modelează destinele tinerilor acestei ţări“, a spus Marian Şerbescu.

Continuând tradiţia ultimilor doi ani, când rectorii universităţilor de stat din Iaşi au convenit să transmită, pe rând, un mesaj comun la deschiderea anului universitar la fiecare dintre cele cinci instituţii de învăţământ superior din capitala Moldovei, prof.dr. Mihaela Onofrei, ordonatorul de credite al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, a vorbit despre potenţialul enorm pe care îl are Iaşul, dar care încă nu este valorificat, fiindcă nu există curajul de a lupta „pentru marile idei şi marile proiecte“.

Tot pentru studenţi a fost menit şi mesajul rostit de inspectorul şcolar general, Genoveva Farcaş, care le-a transmis acestora să fie motivaţi pentru a putea studia, pentru a putea deveni profesionişti în domeniul lor şi a culege roadele unei pregătiri care a început încă din primii ani de şcoală.

Prof.dr. Mihail Voicu, preşedintele Filialei Iaşi a Academiei Române, a ţinut un discurs în care a prezentat un istoric al Teoriei sistemelor dinamice, din 1881 în prezent, introducându-i audienţei şi pe matematicienii, fizicienii şi inginerii care au avut cele mai importante contribuţii la dezvoltarea acestei teorii.

Reprezentanţii BRD au premiat 11 dintre cei mai buni studenţi ai TUIASI, câte unul de la fiecare facultate.

Ulterior, în festivităţile de deschidere ale noului an universitar organizate de fiecare facultate în parte, sponsorii şi partenerii universităţii au premiat cei mai buni studenţi, liderii promoţiilor de ingineri.

Comentarii