S-a stins cel mai cunoscut inventator ieşean, Vitalie Belousov, fost rector la UTI

joi, 06 august 2015, 01:57
3 MIN
 S-a stins cel mai cunoscut inventator ieşean, Vitalie Belousov, fost rector la UTI

Profesorul Vitalie Belousov a murit la 85 de ani. Invenţiile sale au obţinut 71 de medalii de aur.

Vitalie Belousov, fost rector al Univer­si­tăţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, u­nul dintre cei mai cunoscuţi inventatori ro­mâni, s-a stins din viaţă la 85 de ani. Carac­terizat de către cei care l-au cunoscut ca fiind „o legendă a Iaşului“, profesorul Belousov a publicat peste 350 de lucrări ştiinţifice şi a obţinut 71 de medalii de aur, şapte ordine europene şi nouă titluri internaţionale pentru invenţiile sale, printre acestea numărându-se şi Crucea de Cavaler al Ordinului „Meritul Inventiv“, Crucea de Ofiţer al Ordinului „Meritul Belgio-Spaniol“, Ordinul Naţional Steaua României în grad de cavaler şi Crucea de Comandor al Ordinului „Meritul Inventiv“. Este recunoscut ca fiind fondatorul a două şcoli de cercetare româneşti – în domeniul Sculelor aşchietoare şi cea de Inventică.

Într-un interviu acordat în urmă cu zece ani „Ziarului de Iaşi“, profesorul explica că a iubit şcoala, că i s-a dedicat în totalitate şi că a izbutit împotriva tuturor opre­liştilor să lucreze în aceste două domenii, reuşind să se strecoare şi pe sub rigorile comunismului. „Am răzbit în comunism fiind de acord cu anumite laturi ale sale şi trecându-le sub tăcere pe cele care nu-mi conveneau. Eu am condus învăţământul politic la Facultatea de Mecanică. Ţin minte că taică-meu, fără să fie religios excesiv, ţinea foarte mult la Decalog. Dintre cele zece porunci, insista asupra poruncii «să nu minţi», pe care o considera fundamentală. Mai târziu, mi-am dat seama de ce insista asupra acesteia. Pentru că respectând-o pe aceasta, respecţi încă trei: să nu furi, să nu ucizi, să nu prea­curveşti, care sunt forme acute ale minciunii“, spunea profesorul în interviul din „Ziarul de Iaşi“.

Acesta a păstrat mereu o legătură vie cu industria din Iaşi şi spune că aproape toate invenţiile sale, având 116 brevete în ţară şi opt în Europa şi Asia, au fost aplicate. Unul dintre exemple renumite este freza Romascon, inventată în 1965, care a ajuns să fie folosită şi cunoscută de toţi inginerii care lucrau la vremea respectivă în Iaşi, la marile uzine din CUG sau Nicolina. Despre invenţiile sale, profesorul Belousov spunea că sunt concepute pentru „nea Ion“, adică „oricât de prost ar fi exploatate să dea performanţă“. Imediat după Revoluţie, acesta a pus bazele Institutului Naţional de In­ven­tică Iaşi, al cărui director a fost timp de aproape 12 ani, până în 2002, în timp ce rector al Politehnicii a fost între 1990 şi 1996.

„A fost o legendă a Iaşului. Încă de când eram student auzisem de dumnealui, a fost părintele inventivicii. Era foarte cunoscut, a fost un mare profesor, toţi cei care lucrau în timpul comunismului cunoşteau freza Romascon făcută de el. A fost un profesor nemaipomenit, cu o gândire logică foarte bună, un om corect, care a făcut cinste Iaşului. Lucrând alături de tine, te obliga să faci performanţă, iar pentru mine a fost mereu un model“, a declarat profesorul Gheorghe Pleşu, preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Iaşi.

Una dintre invenţiile mai puţin cunoscute ale regretatului profesor a fost un sistem de mărire a eficienţei pedalatului la bicicletă, acesta sus­ţinând că a reuşit să se deplaseze, fără mare efort, cu 40 de kilometri pe oră, făcând „de mii de ori tur-retur distanţa până în Podu Iloaiei, aproape 250.000 de kilometri în total, de şase ori cât Ecuatorul“, a mai spus acesta în interviul acordat „Ziarului de Iaşi“.

Înmormântarea va avea loc vineri, de la ora 11.00, în Roman, oraşul unde a absolvit studiile liceale.
 

Comentarii