Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sf. Maria: o mare sărbătoare, o şi mai mare dilemă: spunem sau nu astăzi „La mulţi ani!“

GALERIE
Sfanta Maria
  • Sfanta Maria
- +

Spunem sau nu mâine „La mulţi ani!“ celor cu numele Maria sau Marin? Moldovenii zic „Nu“, muntenii zic „Da”. Cine are dreptate? „Ziarul de Iaşi“ vă invită la o incitantă dezbatere teologică.

Peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica pe 15 august, iar dintre aceştia, aproximativ 1.8 milioane sunt femei şi aproximativ 400.000 sunt bărbaţi. Dintre femeile care îşi serbează mâine onomastica, peste 1.3 milioane se numesc Maria, aproximativ 250.000 Mariana, 50.000 poartă numele Marinela, iar peste 30.000 Mioara. În cazul bărbaţilor, în România trăiesc peste 310.000 de Mariani şi aproximativ 100.000 de Marini. De aceea, dilema dacă se urează sau nu „la mulţi ani“ de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este una foarte extinsă. Iar pentru a afla răspunsul trebuie să privim spre primele veacuri creştine. Având în vedere că sărbătoarea se numeşte „Adormirea Maicii Domnului“, mulţi dintre noi avem reţineri atunci când trebuie să le urmăm apropiaţilor şi cunoscuţilor „La mulţi ani!“. Apare întrebarea: „Cum să-i spun «La mulţi ani!» când azi se serbează moartea Fecioarei Maria?“. Iar în Moldova, spre deosebire de alte zone, chiar nu se spune. Puţini dintre noi ştiu însă că, în general, sfinţii creştini sunt sărbătoriţi tocmai de data morţii lor, sau, telogic vorbind, putem da exemplul din Eclesiast, capitolul VII, versetul 2. „Mai bun este numele bun decât untdelemnul bun şi ziua morţii decât ziua naşterii“.

Sfinţii din calendar se serbează de ziua morţii
 
Astfel, în calendarul Bisericii creştine se serbează ziua morţii sfinţilor, adică data „trecerii lor spre cele cereşti“, socotită ca ziua lor de naştere spre viaţa cea veşnică. Numai Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul fac excepţie de la această regulă, iar în cazul lor se serbează atât „zămislirea, pe 23 septembrie şi 9 decembrie, dar şi naşterea, pe 8 septembrie şi 24 iunie. De asemenea, se mai serbează şi alte evenimente din viaţa lor, ca Bunavestire, Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul.
 
Mergând pe acest raţionament, atunci de Adormirea Maicii Domnului, având în vedere că noi urăm cunoscuţilor „La mulţi ani“ de ziua numelui, sau de ziua trecerii în viaţa de apoi a sfinţilor cărora le poartă numele, atunci şi Mariilor şi Marinilor li se poate ura „La mulţi ani“ de această sărbătoare. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă, prin învăţăturile ei, afirmă că această practică nu este una creştinească. Prin sărbătorirea noastră în loc de cea a sfântului şi a vieţii lui ne punem pe noi înainte şi, conform Bisericii, uităm de suferinţa sau viaţa curată dusă de un anumit sfânt. Prin urmare, atât cei care urează „La mulţi ani“ pe 15 august, cât şi cei care fac acest lucru pe 8 septembrie, greşesc. Preotul Eugen Tănăsescu explică asta: „Cinstim sfântul al cărui nume îl purtăm. Iar urarea potrivita este «Să porţi numele sfântului cu dragoste şi demnitate!, La mulţi ani duhovniceşti în împărăţia Cerurilor! şi La mulţi şi binecuvântaţi ani!». Facem o greşeală enormă că dăm sfântul la o parte şi ne serbăm noi, aşezându-ne în locul lui“, menţionează preotul.
 
Tradiţii populare
 

Sfânta Maria Mare, sau Adormirea Maicii Domnului, din motivele menţionate mai sus, este considerată ca fiind cea mai importantă sărbătoare închinată Maicii Domnului. În această zi, Maica Domnului a adormit şi a înviat, simbolizând astfel învierea muritorilor de rând atinşi de către Divinitate. De aceea, în popor, această sărbătoare mai este numită şi „Paştele verii“. Un alt motiv pentru care Adormirea Maicii Domnului a fost numită astfel se datorează, probabil, şi faptului că în ajunul acestei sărbători, seara, creştinii ortodocşi se întâlnesc la biserică pentru a cânta „Prohodul Maicii Domnului“, felul în care acesta se cântă fiind identic cu „Prohodul“ din Săptămâna Mare. De asemenea, în dimineaţa zilei de 15 august, femeile merg la biserică şi împart struguri, prune şi faguri de miere, iar apoi, după slujba religioasă, acestea merg în cimitir şi tămâiază mormintele rudelor.

O altă tradiţie este aceea în care ciobanii coboară oile de la munte, iar în zonele de munte bărbaţii îşi schimbă pălăria cu căciula. De aici şi zicala populară, e drept, cam licenţioasă: „A trecut Sfânta Marie, te-ai c**at în pălărie“. De azi se interzice şi scăldatul în apa râurilor „spurcate“ de cerb, sau dormitul pe prispă. O altă tradiţie de Adormirea Maicii Domnului este şi purtatul plantei numită „năvalnic“ de către fetele nemăritate. Se spune că această plantă ar avea puterea de a aduce peţitori. Tot în această perioadă se poate vedea cum va fi toamna. Dacă în apropierea zilei Sfintei Mării înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă. De pe data de 15 august, în lumea satului tradiţional se deschide sezonul nunţilor, care durează până la intrarea în Postul Crăciunului. Pentru agricultori, de pe 15 august, de la Sfânta Marie Mare, şi până pe 8 septembrie, de Sfânta Marie Mică, era cea mai prielnică perioadă pentru semănăturile de toamnă, iar în această zi, dar şi în perioada următoare, se adună plantele de leac.  

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri