În Iaşi a mai rămas un singur medic specializat pe medicină sportivă

Sportivii ieșeni pleacă în alte judeţe pentru avizul medical

joi, 13 octombrie 2016, 01:57
4 MIN
 Sportivii ieșeni pleacă în alte judeţe pentru avizul medical

Situaţie anormală în rândul sportivilor din Iaşi care sunt nevoiţi să plece în alte judeţe pentru a-şi obţine avizul medical ce le permite să intre în competiţii sau care atestă că sunt apţi să poată practica un anumit sport. Această situaţie este cauzată de faptul că peste 5.000 de sportivi ieşeni sunt văzuţi de un singur medic care poate da avizul necesar. Policlinica Sportivă care se află în subordinea Spitalului de Recuperare a rămas cu un singur medic după ce ceilalţi au ieşit pe rând la pensie. 

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât şi singurul medic care mai este, dr. Pluşa Ispas, iese la pensie în cinci ani. Sportivii au nevoie de două ori pe an de avizul medical, care se obţine în urma unei vizite medicale. Situaţia nu este una nouă, medicina sportivă fiind o specializare care de ani de zile este pe cale de dispariţie, însă antrenorii echipelor spun că anul acesta problema a fost mai gravă decât de obicei. 

Medicina sportivă, specialitate deficitară

Principala problemă este că, în ultimii ani, la rezidenţiat nu a mai fost scos niciun post la Iaşi pentru medicina sportivă, fiind considerată o specializare deficitară a medicinei. În 2015 au fost scoase două posturi, la Bucureşti şi Cluj, însă niciunul la Iaşi. Dr. Pluşa Ispas spune că în fiecare an a înaintat referate către Direcţia de Sănătate Publică sau către Ministerul Sănătăţii pentru scoaterea la concurs a încă două posturi, însă situaţia nu s-a rezolvat. „În fiecare an am făcut referate şi am solicitat măcar două posturi, deja este al patrulea an în care solicităm acest lucru. Medici interesaţi de această ramură a medicinei există, vor să facă şi o a doua specialitate, chiar dacă o plătesc, însă va mai dura câţiva ani până îşi termină studiile”, a explicat dr. Pluşa Ispas, medic primar Medicină Sportivă. Policlinica Sportivă se află în subordinea Spitalului de Recuperare, iar conducerea unităţii medicale susţine că problema este una de mai mulţi ani de zile, şi că deşi în trecut au fost scoase posturi la concurs în repetate rânduri, nu s-a înscris nimeni din cauza faptului că salariile sunt foarte mici.

„Cabinetele de medicină sportivă se află la noi în subordine, în ceea ce priveşte finanţarea, adică noi primim banii de la Ministerul Sănătăţii şi asigurăm consumabilele sau cheltuielile de personal, fiind o structură distinctă a spitalului. Postul a fost scos la concurs de mai multe ori, însă în afară de demersuri nu avem ce face. Din păcate, această specialitate nu este atractivă pentru medici, salariile sunt mici, iar responsabilitatea este imensă, nu poţi grăbi lucrurile. Nu poţi să dai aviz că un sportiv este apt şi el să aibă probleme de sănătate care să-i pună viaţa în pericol”, a explicat ec. Carmen Cumpăt, managerul unităţii medicale. 

Programări făcute pe ultima sută de metri 

De curând, echipa de handbal a Iaşului a mers la Piatra Neamţ pentru a obţine viza medicală, iar alte echipe s-au dus la Vaslui sau la Suceava. „E anormal ca sportivii din Iaşi să plece în altă parte, situaţia în sine este una care nu este normală. Nu există medici, nu sunt asistente. Anul acesta a fost cel mai grav, anul trecut s-a mai făcut vizita medicală şi în alte părţi”, a precizat Costel Schender, fost antrenor al echipei de handbal de seniori a Iaşului şi actual antrenor al echipei de juniori de la Liceul cu Program Sportiv Iaşi.

O altă problemă este faptul că, deşi medicul îi poate vedea pe sportivi pe bază de programare, mulţi antrenori îşi amintesc cu câteva zile înainte că urmează o competiţie, însă nu au aviz medical. În momentul de faţă programările se fac doar pentru luna în curs. „Sunt antrenori care vin şi spun că echipa lor are meci peste două zile, iar eu nu am timp fizic ca să îi văd. Ei au programul competiţional anunţat dinainte, ar trebui ca înainte cu două săptămâni să sune să facă programare şi astfel nu ar mai fi probleme. Oricum prioritate au sportivii de performanţă sau cei care merg la concursuri, încerc să ţin cont şi de programul lor competiţional”, a precizat dr. Pluşa Ispas.

Aceasta susţine că de exemplu, în cinci zile se strâng peste 150 de consultaţii, şi că deşi existau perioade în care consulta şi câte 60 de sportivi într-o singură zi a renunţat la acest lucru, deoarece în ultima perioadă a găsit probleme grave de sănătate pe care din grabă altădată le-ar fi omis. „După ultimele dăţi când am găsit probleme la sportivi de performanţă, nu mă mai grăbesc, şi stau să mă gândesc de două ori. Până la urmă, sportivul respectiv intră şase luni în diferite competiţii doar pe semnătura mea, iar asta este o responsabilitate imensă”, a completat medicul ieşean. O astfel de situaţie a fost cea a unui sportiv de performanţă din echipa de rugby care, dacă ar fi primit viza, în scurt timp s-ar fi prăbuşit pe teren, din cauza problemelor de sănătate pe care le avea. 

 

Comentarii