Cea mai mare „alocaţie“ de creştere a copilului o ia un notar

Uluitor! Un proaspăt tătic, notar de meserie, ia o indemnizaţie de 47.000 lei/lună

vineri, 25 noiembrie 2016, 08:17
2 MIN
 Uluitor! Un proaspăt tătic, notar de meserie, ia o indemnizaţie de 47.000 lei/lună

Aceasta corespunde unui venit lunar declarat, în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului, de peste 55.000 lei. Cel care a intrat în acest concediu este tatăl copilului. Sub zece părinţi ieşeni beneficiază de indemnizaţii de creştere a copilului de peste 10.000 de lei.

Un notar încasează cea mai mare indemnizaţie de creştere a copilului din judeţ. Acesta primeşte lunar ca sprijin pentru copil suma de 47.000 lei lunar, ceea ce corespunde unui venit lunar declarat de peste 55.000 lei, cu contribuţiile sociale proporţionale aferente. Beneficiarul indemnizaţiei nu este însă mama copilului, ci tatăl, acesta având, este de presupus, veniturile cele mai mari din familie.

„Este cea mai mare indemnizaţie de creştere a copilului acordată unui singur titular. Legea a fost modificată, fiind eliminată plafonarea indemnizaţiei. A fost stabilit nivelul de 85% din venit, luându-se în calcul cele mai recente 12 luni lucrate din ultimele 24 de luni calendaristice. Oricum, Iaşul nu este în top nici în privinţa celor mai mari indemnizaţii, nici a numărului de beneficiari de sume semnificative. De fapt, suntem chiar sub media naţională. Iaşul este un judeţ sărac“, a declarat directorul Agen­ţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţii Sociale, Costel Grojdea.

Conform precizărilor acestuia, mai puţin de zece părinţi ieşeni beneficiază de indemnizaţii de creştere cu o va­loare lunară de peste 10.000 de lei.

Directorul AJPIS a prezentat ieri Colegiului Prefectural bilanţul activităţii instituţiei în primele 9 luni ale acestui an. Un număr de 276.638 de ieşeni beneficiază de diverse forme de beneficii de asistenţă socială, cifra incluzând însă şi beneficiarii de alocaţii pentru copii. În total, în primele 9 luni ale anului, au fost plătite beneficii de 363,8 milioane de lei, cu aproape 62 milioane de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea cu aproape 17% a plăţilor a fost explicată de Grojdea prin creşterea cu 13.500 a numărului de beneficiari, ca şi prin dublarea alocaţiei pentru copii de la 42 la 84 de lei, sau a celei pentru copiii cu handicap de la 84 de lei la 200 de lei lunar.

Inspectorii AJPIS au identificat, în primele trei trimestre ale anului, 1.167 de ieşeni care primeau ajutoare sociale, deşi aveau în conturi sume mai mari de 3.000 de lei. Un beneficiar de venit minim garantat avea chiar economii de aproximativ 40.000 de euro. Acestora li s-au imputat 326.400 lei, recuperân­du-se însă doar 62.500 lei. Dintre be­neficiarii de ajutoare, au fost ve­rificaţi şi 125 de ieşeni faţă de care exista suspiciunea că ar deţine autoturisme mai noi de 10 ani.

„S-au confirmat doar 5 suspiciuni. În cele mai multe cazuri, persoanele respective îşi vânduseră maşinile, dar nu le mai şi radiaseră din circulaţie. Astfel de situaţii se verifică prin încrucişarea bazelor noastre de date cu cele ale Fiscului, Po­liţiei sau altor instituţii“, a precizat Grojdea.

Comentarii