Un actor de la „Luceafarul”, singurul finalist ieşean la Gala Hop

vineri, 19 iulie 2013, 18:51
3 MIN
 Un actor de la „Luceafarul”, singurul finalist ieşean la Gala Hop

Un artist al Teatrului “Luceafărul” s-a calificat în finala Galei Tânărului Actor – HOP, ce va avea loc în perioada 4-8 septembrie, la Costineşti. Dumitru Georgescu este singurul ieşean selectat pentru confruntarea finală, alături de alţi 19 tineri actori din ţară. Concurenţa pentru calificarea în finală la secţiunea individual a fost dură, peste 200 de tineri actori încercând să demonstreze specialiştilor cât sunt de talentaţi, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.
Dumitru Georgescu a convins juriul – format din regizorul Radu Afrim, actorul Nicu Mihoc şi criticul de teatru Cristina Rusiecki – că merită să intre în cursa pentru premiile oferite de către UNITER cu un monolog scris de el însuşi. “Eu mi-am dorit foarte mult să particip la secţiunea individual. Au trecut 3 ani de la participarea din 2010 (când alături de Ioana Iordache şi Ecaterina Ciofu a câştigat Marele Premiu la secţiunea Grup, cu un spectacol de păpuşi – n.r.), dar până acum nu am găsit un text de care să fiu mulţumit în totalitate. De prin februarie anul acesta am început să lucrez un text. Si uite aşa anul asta am hotărât să particip cu un text scris de mine. Mi-a fost frică până am intrat pe scenă, pentru că vedeam pe hol o mulţime de tineri. Anul asta au fost cei mai mulţi înscrişi – cred că anul ăsta HOP-ul va fi cel mai bun de până acum – şi îmi ziceam că e greu, dar cred că am avut noroc. Textul este despre un băiat care creşte într-o familie cu un tată violent, un supererou, cu ghilimelele de rigoare. Şi monologul prezintă o discuţie între Gabriel, copilul, şi psiholog”, a subliniat Dumitru Georgescu.
Se simte onorat pentru că se regăseşte pe lista celor mai buni tineri actori din ţară, iar în această perioadă pregăteşte intens momentul cu care trebuie să convingă juriul să-l desemneze câştigător. “E clar că eu am pornit la drum cu fruntea sus şi nu m-aş fi înscris acum dacă nu aş fi avut încredere în text şi în momentul prezentat. Nu vreau să mă gândesc ce o să fie acolo. Pur şi simplu o să stau să muncesc şi mai mult acum ca, în finala din septembrie, să nu am niciun regret, să ştiu că am făcut tot ce am putut. Pentru mine, e o onoare să mă aflu în lista aia şi nu vreau să dezamăgesc pe nimeni, inclusiv pe mine”, a mărturisit actorul.
Dumitru Georgescu s-a alăturat trupei de la “Luceafărul” în 2008, când era încă student la Universitatea de Arte în cadrul Departamentului deTeatru, la secţia Arta actorului mânuitor de păpuşi şi marionete, pe care a absolvit-o în 2010. De atunci, a interpretat mai multe roluri, devenind unul dintre actorii de bază ai trupei de la “Luceafărul”, impresionînd atât prin talentul său, cât şi prin seriozitatea profesională cu care a abordat fiecare nou proiect. A jucat, de asemenea, în spectacole ale Naţionalului ieşean, colaborând cu reputaţii regizori Radu Afrim şi Silviu Purcărete.
Gala Tânărului Actor – HOP, ajunsă la a XVI-a ediţie,reprezintă şansa pe care UNITER o oferă tinerilor absolvenţi ai universităţilor de arte să se afirme şi se desfăşoară sub forma unei confruntări între talente din aceeaşi generaţie.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii