VIDEO & FOTO: Palatul Primaverii, fosta resedinta a familiei Ceausescu, deschis publicului

sâmbătă, 12 martie 2016, 15:46
3 MIN

Palatul Primaverii, fosta resedinta a familiei Ceausescu, a fost deschis sambata publicului, prilej cu care vicepremierul Vasile Dincu a afirmat ca este un prim experiment de succes de reconstructie a societatii romanesti ca societate transparenta in privinta prezentului si trecutului, transmite Agerpres. 

"Felicit pe cei care au lucrat sa avem deschiderea unui expozitii permanente legate de familia Ceausescu. Nu putem vorbi de muzeu in acest moment. Cred ca, in spiritul transparentei cu care v-a obisnuit deja Guvernul Ciolos, aceasta intra la transparenta trecutului. Foarte multe dintre greselile prezentului vin din trecut si eu cred ca, atunci cand vorbim de perioada neagra a dictaturii ceausiste, atunci cand vorbim de o perioada neagra pentru societatea democratica din Romania, trebuie in primul rand sa cunoastem ce s-a intamplat atunci", a declarat Vasile Dincu, la deschidere.

Potrivit vicepremierului, nivelul de nostalgie fata de perioada comunista va putea sa dispara cu timpul cand oamenii vor incepe sa cunoasca trecutul si sa-l inteleaga.

"Cred ca natiunile trebuie sa faca o gestiune sociala a trecutului, prin programe educationale, de transparenta, pentru ca ascunzand numai, respingand emotional ceea ce s-a intamplat nu rezolvam problema. Cred ca nivelul de nostalgie, pe care il observam in sondajele noastre de opinie, mi se pare destul de mare. Va putea sa dispara cu timpul pe masura ce oamenii vor incepe sa cunoasca, sa inteleaga. Aceasta este o dovada ca trebuie sa ne asumam istoria. Atat timp cat spunem ca Ceausescu a fost tatar, a fost tigan sau altceva, de fapt nu se asumam istoria noastra. Trebuie sa ne asumam istoria noastra cu bune si rele", a adaugat Dincu.

Vicepremierul a spus ca deschiderea acestei case ca "este un prim experiment de succes in privinta reconstructiei societatii ca o societate transparenta atat in ceea ce priveste prezentul, cat si in ceea ce inseamna trecutul".

La randul sau, ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Violeta Alexandru, a subliniat ca aceasta casa trebuie sa fie deschisa publicului larg care "trebuie sa faca pace cu istoria".

"Anticipam ca va fi o prezenta numeroasa, dar este peste asteptari. Este extraordinar. Ma bucur foarte mult sa vad ca nu am gresit cand am estimat ca aceasta casa merita sa fie deschisa publicului larg si nu exclusiv colegilor din Guvern sau din partide. (…)

In opinia noastra acest obiectiv trebuie cunoscut in primul rand de public, trebuie deschis poporului roman care pana in final trebuie sa faca pace cu istoria si sa-si cunoasca trecutul cu toate partile lui. Aceasta initiativa a Ministerului pentru Consultare Publica a venit in contexul in care incepe saptamana Sunshine Week, deschisa accesului la informatii. Dam un semnal international de deschidere catre public a unor obiective care tin de cunoasterea trecutului", a afirmat Alexandru.

Directorul RA APPS, Marius Grajdan, a afirmat ca Palatul Primaverii este foarte greu de intretinut.

"In ultimii ani, (…) am incercat sa conservam, sa intretinem acest imobil. Sa stiti ca nu este usor, este foarte greu de intretinut acest imobil. Este incarcat de o valoare istorica si cand am venit cu ideea de modifica statutul acestui imobil si de a-l pune la dispozitia cetatenilor, noi am considerat ca este o actiune normala, fireasca si care pana la urma ne pune fata in fata cu trecutul nostru, bun sau rau. Un alt obiectiv este sa includem si acest punct in circuitul muzeal al Bucurestiului", a spus Grajdan.

 

 

Va invităm să fiti turisti la Palatul Primăverii, fosta resedinta a cuplului Ceausescu. Imagini din sufrageria familiei.#Dreptultaudeacunoaste, #SunshineWeekinRomania

Posted by Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic on Saturday, March 12, 2016

 

Secretarul general al Guvernului, Sorin Chelmu, a afirmat ca este normal ca, dupa 26 ani, acest imobil sa fie redat societatii civile si redat circuitului muzeal.

Dupa deschiderea oficiala, ministrii Vasile Dincu, Violeta Alexandru, Raluca Pruna, Costin Borc, Adrian Curaj si alti oficiali au vizitat Palatul Primaverii.

Acest eveniment se inscrie in campania "Dreptul tau de a cunoaste", initiatorii acestei actiuni fiind Vasile Dincu, Sorin Chelmu, Violeta Alexandru, Marius Grajdan.

Palatul Primaverii poate fi vizitat gratuit sambata pana la ora 17:00.

Construit in anii ’60, Palatul Primaverii a fost resedinta privata a sotilor Nicolae si Elena Ceausescu si a copiilor acestora, Valentin, Zoe si Nicu.

Sursa FOTO: Palatul Primaverii

Comentarii