10 octombrie- Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Românii și riscurile sănătății psihice

marți, 10 octombrie 2023, 10:08
3 MIN
 10 octombrie- Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Românii și riscurile sănătății psihice

OMS (Organizația Mondială a Sănătății) descrie sănătatea mintală ca fiind: „o stare de bine în care fiecare persoană își realizează propriul potențial, poate face față tensiunilor normale ale vieții, poate lucra cu folos și productiv și este capabilă să contribuie la rândul ei la dezvoltarea comunității din care face parte“.

Conform OMS, sănătatea mintală este o componentă esențială a sănătății generale, împreună cu sănătatea fizică și cea socială. O bună sănătate psihică implică mai mult decât absența tulburărilor pshice pentru că ea influențează starea emoțională și sănătatea fizică. Acestea sunt corelate și nu pot funcționa separat. Prin urmare, sănătatea psihică implică o activitatea continuă pentru menținerea stării de bine zilnice.

Sănătatea mintală este un aspect important în toate etapele dezvoltării noastre încă din copilărie și până la vârsta adultă. Aceasta ne influențează viața prin modul în care recepționăm stresul, cum gestionăm relațiile sociale și cum ne trasăm deciziile prin cursorul vieții.

Beneficiile menținerii unei sănătăți mintale

A avea un psihic funcțional și armonios este esențial mai ales în vremurile noastre. Afirm asta în discuțiile cu pacienții mei, de faptul că în România te descurci doar atunci când ești sănătos psihic și fizic. În condițiile în care una dintre aceste calități dispare sau poate chiar amândouă, situația individului nu este una tocmai strălucită. România nu este o țară care să ofere un sprijin pe măsura dedicării în muncă. Odată pensionați medical, pacienților li se schimbă viața radical atât din punct de vedere psihic, fizic dar mai ales financiar. Concluzia pe care eu o împărtățesc cu pacienții mei este aceea că sănătatea psihică este cea mai importantă și este cazul să și-o prețuiască. De aceea este recomandat să ne prioritizăm și să ne menajăm sănătatea mintală în tot tumultul secolului XXI. Grija pentru propriul psihic este cea mai importantă. Atunci când vă stresați inutil și când sarcinile de serviciu vă depășesc capacitatea psiho-emoțională, luați-vă o pauză și faceți o introspecție. Se merită să vă dați cu totul peste cap? Și răspunsul este un NU categoric de fiecare dată. Printr-un mod autobarbar de a-ți trăi viața, cu stres zilnic, somn insuficient și decalarea meselor; nu faci decât să iți grăbești drumul spre boală.

Declinul sănătății psihice- semne de alarmă

Un stil de viață haotic, fără pauze și fără respectarea meselor, lipsa unui orar strict de somn (7-8 ore/noapte), izolarea de prieteni, cunoștințe și focusarea în exces pe telefonul mobil agravează starea psihică. În plus, o lipsă de energie, o stare de apatie cu incapacitatea de a te mai bucura de activitățile care odinioară îți produceau plăcere, reprezintă tot semnale de afectare psihică. Pe lângă toate acestea, un stil de viață cu exces de tutun, cofeină și consum de stupefiante; afectează starea psihică.

Situația de mai sus pot fi complicată cu stări depresive și anxioase în cazul în care se neglijează stările inițiale. Un semnal pe care mulți dintre ,,agitații vieții cotidiene” îl prezintă și îl ignoră de la o zi la alta este incapacitatea de a performa în sarcinile zilnice ca de exemplu îngrijirea personală, a familiei sau a profesiei. Când toate acestea sunt date peste cap, este cazul să faci o pauză și să îți reconfigurezi traseul vieții.

Hrana sănătății mintale

Condimentează-ți viața cu socializare, sport, activități relaxante și nu uita de hobby-urile tale. Ieși periodic în natură și evită zonele poluate. Roagă-te, fă acte de binefacere pentru semenii tăi, dormi suficient, mănâncă sănătos și prioritizează-și activitățile. Dirijează-ți energia pe ce îți face ție plăcere.

“Din toate lucrurile pe care le-am pierdut, îmi este cel mai mult dor de mintea mea.” -Mark Twain

Cozmin Mihai – Medic psihiatru și medicina muncii

Comentarii