11 tone de agheasmă nu au ajuns: preoţii au mai făcut o slujbă de sfinţire a apei

luni, 07 ianuarie 2019, 02:50
3 MIN

Mii de ieşeni s-au înghesuit ieri la Mitropolie, de Bobotează, pentru a lua apă sfinţită, cordonul de credincioşi fiind format încă de la ora 10.00. Ca în fiecare an, romii s-au împins şi s-au certat cu jandarmii, în încercarea de a ajunge mai repede la butoaiele cu agheasmă mare.

Ca şi anul trecut, în primele ore după sfinţirea apei, preoţii au fost cei care au umplut sticlele cu apă sfinţită ale credincioşilor sau le-au fost oferite sticle de plastic pregătite de către Mitropolie credincio­şilor, pentru a evita îmbulzea­la din preajma butoaielor.

Preoţii Catedralei Mitropolita­ne au pregătit 11.000 de litri de agheasmă în 11 butoaie de 1.000 de litri fiecare, 5.000 de sticle de jumătate de litru şi alte câteva sute de PET-uri de 1, 2 şi 5 litri.

După sfinţirea apei, cei 11 preoţi şi voluntarii prezenţi au luat sticlele peste gardul pus de jandarmi şi le-au umplut cu agheasmă în locul credincioşilor. Chiar şi aşa, romii tot nu au fost mulţumiţi, mulţi dintre aceştia venind la slujbă cu mai multe bidoane, aşa că s-au certat atât cu forţele de ordine, cât şi cu preoţii sau cu voluntarii care ajutau la umplerea sticlelor.

Înainte de slujba de sfinţire a apei, IPS Teofan a ţinut şi un scurt cuvânt de învăţătură pentru cei prezenţi, vorbind despre importanţa apei sfinţite.

„Prin rugăciunile noastre ale preoţilor, prin atingerea apei cu Crucea cea binecuvântată şi prin mâna sfinţită a preotului, apa a fost binecuvântată, a fost sfinţită pentru a ne fi oferită nouă, tuturor, pentru ca trupurile noastre să fie atinse de apa sfinţită, gospodăriile noastre, casele noastre. Apa sfinţită este rânduită să fie luată pe nemâncate în această săptămână care vine, iar după această săptămână, de-a lungul anului, cu binecu­vântarea preotului de la paro­hie. Sfinţirea apei care s-a făcut astăzi arată că Dumnezeu nu binecuvântea­ză doar pe om, nu-l sfinţeşte doar pe acesta. Dumnezeu sfinţeşte apele, munţii, ma­rea, copacii, Dumnezeu bine­cuvântează Soarele, sfinţeşte Luna şi toate astrele nenu­mă­ratelor galaxii pe care Dumnezeu le-a creat. Sărbă­toarea de astăzi ne arată că Dumnezeu binecuvântează întreaga creaţie care, spune Sfântul Apostol Pavel, suspină din cauza păcatelor noastre. Creaţia suspină şi aşteaptă ca noi oamenii să îndeplinim, prin credinţă şi fapte bune, voia lui Dumne­zeu pentru ca întreaga crea­ţie să se elibereze de bleste­mul faptelor noastre“, a afirmat IPS Teofan.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au estimat că agheasma nu va ajunge pentru toţi credincioşii, de aceea, tot în cursul zilei de ieri, în cea de-a doua parte a zilei, s-a mai ţinut o slujbă de sfinţire a apei, pentru ca toţi ieşenii să poată lua acasă agheasma mare.

Comentarii