12 parohii vacante pentru preoţii din Arhiepiscopia Iaşilor: şase sunt în judeţul Iaşi

luni, 26 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 12 parohii vacante pentru preoţii din Arhiepiscopia Iaşilor: şase sunt în judeţul Iaşi

Preoţii din Iaşi au la dispoziţie 12 parohii la care se pot transfera, atâta timp cât îndeplinesc condiţiile necesare pentru a solicita acest transfer. 

Şase dintre aceste parohii sunt în protopopiate din Iaşi, deci în acelaşi judeţ, cea mai mare şi mai „vandabilă” fiind parohia cu probleme din Ţigănaşi, care are 390 de familii, şi care a fost vacantată de către preotul prins cu amanta de soţie, în Postul Mare. Aceasta nu este însă parohia care este disponibilă de cel mai mult timp, fără a se găsi un titular pentru ea.

O altă parohie din Iaşi, de la Podoleni de Sus, care este mare – deserveşte 245 de familii, are şi biserică, şi casă parohială, este disponibilă pentru transfer de pe 25 ianuarie 2023. Următoarea e din localitatea Libertatea, cu 180 de familii, care este disponibilă de pe 17 februarie 2023.

Mai sunt două parohii disponibile din luna martie, una în Iaşi, la Jigoreni, alta în Neamţ, la Ţepeşeni, cea de la Ţigănaşi, declarată liberă pe 28 aprilie, iar apoi urmează cinci parohii libere din mai. Una singură este în Iaşi, la Pleşani, restul sunt din Neamţ – la Boboteni, Chiriţeni şi Itrineşti – cât şi din Botoşani, chiar din municipiu.

Aceasta din urmă, din Botoşani, care poartă hramul Sf. Martiri Brâncoveni este, alături de încă una, cu hramul Sf. Cuvioasa Teodora de la Sihla, nou înfiinţată. Ambele nu au nici biserică construită şi nici casă parohială. Cea mai recentă apariţie pe listă este o parohie din Iaşi, din Tungujei, cu 149 de familii, care a fost declarată liberă pe 22 iunie.

Comentarii