Advertorial

130 de ani de la înființarea primului partid social democrat din România! (P)

Silviu Macovei, deputat PSD Iași și vicelider al parlamentarilor social-democrați din Camera Deputaților

vineri, 31 martie 2023, 13:50
3 MIN
 130 de ani de la înființarea primului partid social democrat din România! (P)

Este foarte interesant să observăm că inclusiv în zilele noastre, la mai bine de un secol distanță, social democrații încă ne luptăm pentru unele din dorințele și aspirațiile înaintașilor noștri (mai ales cota progresivă de impozitare!).

În data de 31 martie 1893 se înființa primul partid cu orientare social democrată din România: Partidul Social – Democrat al Muncitorilor din România (PSDMR), formațiune politică născută din evoluția naturală a idealurilor Revoluției de la 1848 mai ales că ideile socialiste au pătruns în Principatele Române în special datorită afinității față de cultura franceză prin intermediul tinerilor care își făceau studiile în străinătate.

Primul partid social democrat, PSDMR, avea un program cu adevărat revoluționar și progresist pentru societatea românească de atunci: instituirea votului universal, adoptarea unei legislații a muncii și reforma radicală a sistemului agrar în favoarea țărănimii, organizarea învățământului gratuit obligatoriu, garantarea dreptului la întrunire, instituirea impozitului progresiv pe venit.

Este foarte interesant să observăm că inclusiv în zilele noastre, la mai bine de un secol distanță, social democrații încă ne luptăm pentru unele din dorințele și aspirațiile înaintașilor noștri (mai ales cota progresivă de impozitare!).

Aș dori, să clarific și eu o marotă (interes excesiv, obsesiv) a unora dintre politicienii actuali (de opoziție) care clamează din ignoranță ideea că social-democrația din România este moștenitoarea comunismului! Este o minciună născută din necunoașterea istoriei parlamentarismului din țara noastră: Partidul Social Democrat a fost până în 1948 unul dintre partidele istorice, cu adevărat dedicat apărării drepturilor și nevoilor muncitorilor și oamenilor obișnuiți din păturile defavorizate ale societății.

În februarie 1948, comuniștii (care au fraudat mizerabil alegerile din noiembrie 1946 cu sprijinul armatei sovietice!) au „înghițit” PSD-ul de atunci într-un efort considerabil de a distruge orice alt partid politic de pe scena politică postbelică. Social democrații erau văzuți atunci de către sovietici drept niște progresiști periculoși, prin urmare au fost vânați cu ură de comuniști. Distanța ideologică între comunism și social-democrație este la fel de mare ca diferența între noapte și zi!

În zilele noastre, social-democrația din România este mai aproape ca niciodată de idealurile înaintașilor noștri și este cel mai puternic și mai mare partid din România! Orientarea sa pro-occidentală este de netăgăduit și suntem parteneri puternici și deschiși către principiile democrației autentice alături de membrii NATO și UE.

Forța pe care o are acum social-democrația ne permite să orientăm dezvoltarea economică fără precedent a României către bunăstarea oamenilor obișnuiți. Noi, social democrații români credem că oamenii sunt deasupra profitului, calitatea vieții de zi cu zi trebuie să fie deasupra indicatorilor statistici, iar păturile defavorizate din țara noastră să fie sprijinite cu toată forța pentru a fi scoase din riscul de sărăcie, oferindu-le oamenilor șansa de a avea un trai decent!

Fiindcă oamenii trebuie să fie în centrul oricărei politici, cred sincer că viitorul va fi unul social-democrat!

La mulți ani social democrației de pretutindeni!

Comentarii