50 de persoane audiate de procurori la Iași. Trafic de țigări de 80 de milioane de euro

vineri, 18 decembrie 2020, 02:59
2 MIN
 50 de persoane audiate de procurori la Iași. Trafic de țigări de 80 de milioane de euro

Anchetatorii ieşeni au efectuat, ieri, 40 de percheziţii într-un dosar de contrabandă în care prejudiciul este estimat la 80 de milioane de euro.

Descinderile ce au avut loc ieri au fost conduse de de DIICOT Iaşi, iar la acţiuni au participat inclusiv anchetatori din Spania şi Marea Britanie. Descinderile au avut loc la sediile mai multor firme şi la locuinţele unor persoane din judeţele Bihor, Timiş, Galaţi, Constanţa, Iaşi, Bacău, Sibiu, Braşov, dar şi din municipiul Bucureşti.

Anchetatorii spun că acest caz a pornit de la două anchete declanşate, în perioada 2017-2019, la nivelul Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF). Cele două anchete vizau o grupare de criminalitate organizată ce era formată din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni.

„Membrii grupării au pus în funcţiune, pe teritoriul mai multor state membre ale UE, fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete. Conform raportului întocmit de OLAF, prejudiciul a­dus de activitatea grupării transfrontaliere se ridică la suma de peste 80 milioane de euro“, au precizat anchetatorii.

Aceştia au arătat că, începând cu mai 2019, reţeaua a început să acţioneze şi în România, unde s-a folosit de mai multe spaţii pentru a depozita materiale folosite la fabricarea ţigaretelor. Toate acestea materiale erau folosite pentru ambalarea ţigaretelor din Republica Moldova şi din Bulgaria care, ulterior, erau transportate cu acte false către state din Europa.

„Concomitent, în cadrul cazurilor OLAF, vor fi desfăşurate percheziţii pe teritoriul Ungariei şi Italiei, iar la percheziţiile efectuate pe teritoriul României asistă şi doi poliţişti din cadrul Guardia Civil din Spania. Pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, poliţiştii de frontieră români au cooperat, la nivel internaţional, pe lângă (OLAF) şi Guardia Civil din Spania, şi cu agenţia britanică HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs – Vama Britanică)“, au mai arătat anchetatorii.

În jur de 50 de persoane au început să ajungă ieri la sediul DIICOT, urmând a fi audiate. Acuzaţiile din acest dosar sunt de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, contrabandă în formă continuată şi evaziune fiscală în formă continuată.

Comentarii