A început numărătoarea inversă pentru Cîţu? A fost depusă moțiunea de cenzură

sâmbătă, 04 septembrie 2021, 01:59
5 MIN
 A început numărătoarea inversă pentru Cîţu? A fost depusă moțiunea de cenzură

Parlamentarii USR PLUS şi AUR au depus vineri seară o moţiune de cenzură împotriva guvernului, după ce şi ultimele discuţii din coaliţie s-au soldat cu un eşec. La prânz, premierul Cîţu a convocat o şedinţă fulger de guvern şi a adoptat proiectul PNDL 3, în lipsa miniştrilor de la USR PLUS.

Ultimele negocieri din Coaliţie au eşuat vineri seară. După o oră de discuţii tensionate, liderii USR-PLUS şi Florin Cîţu nu au ajuns la o soluţie pentru deblocarea crizei. Dan Barna şi Dacian Cioloş i-au cerut demisia lui Florin Cîţu, ameninţând cu moţiunea de cenzură. Premierul a ripostat, spunându-le că îi va scoate de la guvernare dacă o fac. După şedinţă, parlamentarii USR PLUS şi AUR au depus la Senat moţiunea de cenzură, cu 122 de semnături. De asemenea, miniştrii USR-PLUS au anunţat că îşi vor depune demisiile din Guvern săptămâna viitoare.

În textul moţiunii de cenzură se arată că „România este condusă în acest moment de un guvern care nu mai are legitimitate politică pentru că îi lipseşte susţinerea unei majorităţi parlamentare. Cea mai mare lipsă a guvernului condus de Florin Cîţu este însă lipsa legitimităţii morale“ dar şi că „planul naţional de investiţii Anghel Saligny este doar o puşculiţă de partid“.

Marcel Ciolacu a precizat vineri că PSD va vota o moţiune de cenzură USR-AUR dacă cele două partide vor avea semnăturile necesare pentru a fi depusă.

Drulă: „Pun pariu pe o sticlă de vin că o să veniţi cu alt premier“

Şedinţa coaliţiei de guvernare de vineri seara a fost extrem de tensionată, niciuna dintre tabere nedorind să facă niciun fel de concesie, deşi au fost mai multe apeluri la calm din partea unor membri PNL, UDMR şi a liderului minorităţilor, Varujan Pambuccian, au declarat surse participante la discuţie. Atât premierul Florin Cîţu, cât şi liderii USR PLUS, nu au manifestat niciun fel de deschidere pentru a se ajunge la o înţelegere.

Primul care a luat cuvântul în şedinţa coaliţiei a fost vicepremierul Dan Barna. „Anghel Saligny putea să mai fie un subiect de discuţie şi puteam merge mai departe. Dar chestiunea cu ministrul Justiţiei este un mesaj foarte clar, după episodul Vlad Voiculescu, care e exact identic. O dată la trei luni mesajul lui Florin Cîţu este că-l împuşc pe următorul“, a spus Barna. El a continuat subliniind că USR PLUS poate continua această coaliţie, dar cu un alt prim-ministru.

Următorul vorbitor a fost Dacian Cioloş, care a spus de la început că USR PLUS nu are intenţia de a face altă majoritate cu alte partide. „Subiectele PNDL, pensii speciale, SIIJ, rectificarea – toate au fost puse într-o succesiune la ultima şedinţă. Din păcate, cu Florin Cîţu nu mai putem construi pe încredere“, a spus europarlamentarul.

La rândul său, Florin Cîţu le-a reproşat direct celor de la USR PLUS că l-au mandatat pe Stelian Ion să nu dea aviz pentru OUG cu PNDL. „Am spus că acesta este un şantaj“, a acuzat şeful guvernului.

În discuţie a intervenit şi ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, care le-a reamintit liberalilor că USR PLUS nu a venit la şedinţa coaliţiei pentru a negocia poziţia lui Cîţu ca prim-ministru.

„Pentru PNL nu există altă opţiune decât Florin Cîţu. Îţi spun, Cătălin (Drulă – n. red.), tonul tău este foarte nepotrivit, dacă o făceai cu mine, nu mai erai în guvern. Negocierea cu AUR e toxică, asocierea cu ei este extrem de regretabilă“, a intervenit în discuţie şi Rareş Bogdan. „Eu pun pariu pe o sticlă de vin că o să veniţi cu alt premier“, a fost replica lui Drulă.

Liderul minorităţilor, Varujan Pambuccian, a intervenit spunând că, aşa cum arată lucrurile acum, „ne îndreptăm spre un eşec“.

„Progresişti travestiţi în liberali“

Biroul Politic Naţional al PNL a votat vineri, în unanimitate, susţinerea premierului Florin Cîţu precum şi faptul că niciun liberal nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. Susţinătorii lui Florin Cîţu s-au declarat nemulţumiţi în şedinţa BPN de faptul că sunt numiţi „progresişti travestiţi în liberali“ de către propriii colegi şi au cerut ca membrii de partid care aduc „atacuri de cea mai joasă speţă“ să se situeze de drept în afara formaţiunii, au declarat surse participante la şedinţă. Şi Ludovic Orban a votat pentru susţinerea lui Cîţu, dar i-a reproşat premierului convocarea nestatutară a şedinţei de joi.

PNDL 3, un minus de 26 miliarde de lei credite bugetare

Un singur act s-a aflat pe agenda pu­blică a Guvernului de vineri: adoptarea prin Ordonanţă de urgenţă a programului naţional de dezvoltare Anghel Saligny, în valoare de 10 miliarde de euro, care a aruncat în aer Coaliţia de Guvernare. La şedinţă nu au participat miniştri USR PLUS. În nota de fundamentare la proiectul afişat de Guvernul Cîţu se arată şi impactul bugetar: un minus de 26 miliarde de lei credite bugetare, în perioada 2022-2025, pe care Guvernul speră să-l compenseze prin creşterea veniturilor din implementarea programului de facturare electronică.

Ministrul interimar al Justiţiei, Lucian Bode, a schimbat-o vineri dimineaţă din funcţie pe şefa Direcţiei de avizare a actelor normative din minister, Raluca Spoeală, decizia având legătură cu faptul că MJ nu a avizat ordonanţa de urgenţă privind Programul „Anghel Saligny“. Stelian Ion, demis de Florin Cîţu pe motiv că a refuzat să avizeze proiectul, a reacţionat spunând că această decizie arată că premierul „foloseşte aceleaşi metode abuzive pe care le foloseau odinioară cei pe care atâta i-a criticat public“. Încă de joi seară, de la preluarea mandatului, Bode a anunţat că prima sa urgenţă va fi avizarea actului normativ privind programul „Anghel Saligny“.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, vineri, referindu-se la avizarea PNDL 3 de către Ministerul Justiţiei, că încă din 17 august direcţia de specialitate a emis un punct de vedere, însă adresa nu a fost semnată de către ministru. „Aş vrea să vad dacă acesta este un abuz de funcţie“, a declarat Cîţu, cerând ca situaţia să fie verificată. Reprezentanţii USR PLUS au afirmat vineri că adoptarea PNDL 3 reprezintă „un nou abuz marca OUG 13“: „Florin Cîţu şi Lucian Bode le-au făcut românilor exact ceea ce le-au făcut Dragnea şi Iordache în 2017“.

Comentarii