Accidentul vascular cerebral ischemic și accidentul vascular cerebral hemoragic (P)

duminică, 06 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Accidentul vascular cerebral ischemic și accidentul vascular cerebral hemoragic (P)

Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală absolută ca urmare a riscului de leziuni ireversibile pe care le poate induce la nivel cerebral. AVC-ul corespunde fie unei obstrucții vasculare cerebrale (arteriale sau venoase) caz în care vorbim de AVC ischemic, fie unei rupturi vasculare cerebrale cu efracția sângelui la nivel cerebral caz în care vorbim de AVC hemoragic.

Singurele tratamente cu viză curativă post AVC și care scad sechelele majore post AVC sunt tromboliza și trombectomia.

AVC-ul rămâne la nivel mondial I cauza de handicap dobândit la vârstă adultă, a II-a cauză de demență (prima fiind boala Alzheimer) și a IV-a cauză de mortalitate de cauză netraumatică (a II-a cauză în România). Se estimează ca la fiecare 4 minute cineva face un AVC.

AVC-ul ischemic (infarctul cerebral sau tromboza cerebrală) domină etiologia AVC-urilor, 80% dintre cazuri, și apare ca urmare a ocluziei unei artere de către un trombus (cheag de sânge). Cheagul apare în 25% dintre cazuri ca urmare a unei embolii cardiace (cel mai adesea în cadrul unei FA), în 25% dintre cazuri ca urmare a ruperii unei plăci de aterom dintr-un vas care irigă creierul cu embolizare la distanță (de exemplu de la nivelul carotidei interne în artera cerebrală medie homolaterală) sau cu embolizare loco-regională (de exemplu din artera cerebrala medie spre ramurile ei periferice), în 25% dintre cazuri ca urmare a afectării micro-vasculare cerebrale, restul de 25% din cazuri fiind atribuit altor cauze (disecția carotidiană, vertebrală, patologii auto-imune, diverse coagulopatii etc.). Mai rar, 1% din cazuri, AVC-ul ischemic se datorează unei tromboze venoase cerebrale întâlnită în special la pacientele tinere în legătură cu contextul hormonal (consumul cronic de contraceptive orale estro-progestative, sarcina și perioada post-partum) fiind favorizată de tabagism.

AVC-ul hemoragic se întâlnește la 20% din totalul AVC-urilor: 15% fiind dat de hemoragia cerebrală intra-parenchimatoasă și 5% de hemoragia meningee, fiind cauzat de ruptura unei artere cerebrale care deservește fie parenchimul cerebral, fie meningele. În cazul hemoragiei intra-parenchimatoase, cauzele sunt diverse: angiopatia amiloidă (care asociază apariția demenței vasculare și a anomaliilor peretelui vascular care induc hemoragia), microangiopatia vasculară cerebrală (cel mai adesea dată de HTA, tabac sau diabet), post-traumatică, malformațiile vasculare cerebrale sau tumorile cerebrale. În cazul hemoragiei meningee cauza principală este ruptura unui anevrism (dilatație) arterial.

Ca și în cazul AVC-ului ischemic, AVC-ul hemoragic se poate datora unei tromboze venoase cerebrale întâlnită în special la pacientele tinere în legătură cu contextul hormonal (consumul cronic de contraceptive orale estro-progestative, sarcina și perioada post-partum) fiind favorizată de tabagism.

AVC-ul provoacă leziuni cerebrale de cele mai multe ori ireversibile pentru parenchimul cerebral, iar din punct de vedere clinic mulți pacienți rămân cu sechele. Ca urmare a leziunilor vasculare din cadrul unui AVC în fiecare minut se pierd ireversibil aproximativ 2 milioane de neuroni. De unde și sintagma utilizată de peste 20 de ani în neurologia neurovasculară „time is brain” sau pe scurt pierderea de timp duce la pierderea de neuroni.

Prevenția primară este extrem de importantă putând evita până la 75% din cazurile de AVC și se bazează pe depistarea și tratamentul imediat al factorilor de risc neuro-vascular. Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Ionela Camelia Ralea, medic specialist Neurologie, Arcadia

 

Comentarii