Activitate de drumar: strângerea gunoaielor de pe şosele

vineri, 13 aprilie 2018, 01:49
2 MIN

În loc de lucrări de întreţinere a drumurilor, angajaţii DRDP au făcut salubritate. La sfârşitul acestei luni va începe campania de refacere a marcajelor pe drumurile naţionale.

„Lipsa bunului-simţ şi a unei minime educaţii provoacă mari neplăceri participanţilor la trafic, aducând totodată prejudicii grave mediului înconjurător“, se arată într-un comunicat al Regionalei de Drumuri şi Poduri.

Comunicatul este însoţit de imagini care arate remorci pline cu gunoiul „recoltat“ de pe marginea drumurilor naţionale. Prin lege, atât Direcţia Drumurilor Naţionale, cât şi cea a Drumurilor Judeţene sunt obligate să cureţe doar vegetaţia înaltă de pe marginea arterelor pe care le administrează.

Practic, în loc să se ocupe de marcaje şi de întreţinerea căilor rutiere, drumarii de la DRDP sunt nevoiţi să strângă zilnic sute de kilograme de deşeuri de pe acostamente, dar şi din parcările special amenajate.

„Astfel de situaţii întâlnim zilnic pe drumurile naţionale din regiune. Avem un program periodic de salubrizare a spaţiilor aflate în subordinea noastră, dar, de multe ori, lipsa de civilizaţie depăşeşte puterea noastră de intervenţie. Cel puţin în perioada Sărbătorilor Pascale, lucrătorii noştri au strâns sute de kilograme de astfel de deşeuri în fiecare zi. Unii m-au întrebat dacă mai sunt drumari sau operatori de salubritate“, a afirmat Ovidiu Laicu, directorul general regional al DRDP Iaşi.

El s-a arătat indignat de transformarea acostamentelor în „vărsătoare“, dar mai ales de deversarea uleiurilor sau a diverselor reziduuri poluante. El a făcut apel la bunul-simţ al partici­panţilor la trafic, cât şi la autorităţile competente – Garda de Mediu, Poliţie – pentru identificarea şi sancţionarea celor care confundă drumurile naţionale cu un coş de gunoi.

Cât priveşte marcajele rutiere, refacerea acestora va începe din această lună. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va demara această activitate la nivelul întregii ţări. Directorul Laicu ne-a declarat că, în Iaşi, aceste lucrări vor merge mai repede pentru că Regionala tocmai a achiziţionat propriul utilaj de marcare a drumurilor, la pachet cu vopseaua specială necesară.

Comentarii