Alegerile de la UMF: pasul II. Cine rămâne şi cine pleacă?

După validarea alegerilor, rectorul desemnează prorectorii şi alege decanii.

marți, 21 ianuarie 2020, 02:50
2 MIN
 Alegerile de la UMF: pasul II. Cine rămâne şi cine pleacă?

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi urmează să valideze în această săptămână, mai exact în cursul zilei de mâine, în şedinţa Senatului instituţiei de învăţământ superior, rezultatele alegerilor în Consiliul Departamentului, al Facultăţii şi în Senat. Şedinţa va fi printre ultimele în formatul vechi al Senatului, iar ulterior, odată încheiat mandatul, se va reuni noul Senat. 

Pe 23 ianuarie, universitatea va trimite la Ministerul Educaţiei Naţionale dosarul de confirmare a rectorului împreună cu metodologia de alegeri, astfel UMF Iaşi va fi prima universitate din Iaşi care va avea desemnat rectorul pentru mandatul 2020-2024. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă care sunt următorii paşi, de după aceste alegeri, relevanţi în contextul în care acelaşi scenariu îl vom vedea la celelalte instituţii de învăţământ superior din Iaşi. Cel mai probabil, ministerul va răspunde solicitării de confirmare a rectorului în ultima săptămână a lunii ianuarie, moment în care actualul rector, prof.dr. Viorel Scripcariu, poate declanşa concursul de alegere a decanului.

Ce spune legea educaţiei în acest sens: la nivelul Consiliului Facultăţii, în funcţie de metodologia proprie a fiecărei universităţi, se depun candidaturi sau se anunţă ad-hoc, la prima reuniune a consiliului, intenţia de a deveni decan. Consiliul are obligaţia de a transmite către validare, la rectorat, minimum două candidaturi. Înainte de a fi organizată proba de interviu a celor doi candidaţi de la fiecare facultate, rectorul trebuie să îşi desemneze o echipă de prorectori care să stea alături de el la această probă. Desemnarea prorectorilor cade integral în sarcina rectorului, în timp ce la numele decanilor există o mică marjă „de negociere“. Interviul propriu-zis este doar de faţadă, fiindcă rectorul şi echipa sa sunt cei care au ultimul cuvânt de spus şi, de cele mai multe ori, numele decanilor se cunosc înainte de competiţie.

Candidaţii preferaţi de rector însă pot să nu treacă de Consiliul Facultăţii dacă există o împotrivire şi un front al comunităţii: de acolo pot pleca alte două nume decât cel dorit de rector, iar atunci acesta va trebui să aleagă în urma concursului. După validarea decanilor, aceştia îşi desemnează prodecanii, echivalentul prorectorilor la nivelul facultăţii, iar etapa alegerilor pe perioada 2020 – 2024 este finalizată. În mod concret, din sursele „Ziarului de Iaşi“, la UMF vor rămâne cei trei decani din mandatul anterior, mai puţin la Medicină Dentară, iar la nivelul echipei de prorectori, vor apărea măcar două nume noi. 

Comentarii