Ambulanţa dă vina pe Spitalul de Pneumo în cazul pacientului cardiac mort cu zile

marți, 16 ianuarie 2018, 20:53
2 MIN
 Ambulanţa dă vina pe Spitalul de Pneumo în cazul pacientului cardiac mort cu zile

Serviciul de Ambulanţă Iaşi (SAJ) a transmis „Ziarului de Iaşi“ o serie de precizări în legătură cu cazul pacientului Alexandru Drăghici, caz prezentat pe larg în ediţia noastră vineri, 12 ianuarie, ca urmare a unor sesizări depuse de fiica ieşeanului la autorităţile sanitare. Cristina Drăghici a reclamat la Direcţia de Sănătate Publică, la Colegiul Medicilor şi la SAJ modul în care echipajul de pe ambulanţă a gestionat cazul tatălui său.

 

În legătură cu acuzaţiile ieşencei, SAJ a subliniat într-un comunicat de presă că echipajul B2, cu asistent medical, a fost corect direcţionat pe 18 decembrie la locul solicitării, conform gradului de urgenţă şi a resurselor existente la acel moment. „Echipajul medical de urgenţă a respectat protocolul de direcţionare din prespital pentru pacienţii ce apelează 112, astfel: cazurile preluate de echipaje fără medic, la care s-a putut stabili cu uşurinţă diagnosticul prezumtiv în urma examinării, vor fi direcţionate către o anumită unitate spitalicească, în funcţie de specialitate. În cazul cercetat, simptomatologia prezentă la momentul ajungerii echipajului la locul solicitării a fost sugestivă pentru o afecţiune pulmonară: tuse, dispnee, subfebrilitate, junghi toracic. În acest caz, pacientul a fost direcţionat către Spitalul Clinic de Pneumologie Iaşi, lucru confirmat şi prin faptul că pacientul a fost investigat şi internat în spital, înaintea eliberării echipajului, medicul pneumolog considerând cazul de competenţa spitalului respectiv“, se arată în comunicatul citat.

Potrivit acestuia, dacă direcţionarea pacientului nu ar fi fost corespunzătoare, bărbatul nu rămânea internat la Spitalul de Pneumoftiziologie, ci s-ar fi deplasat cu acelaşi echipaj la alt spital. Potrivit SAJ, serviciul nu are resurse disponibile în orice moment din cauza numărului redus de ambulanţe – cu un grad mare de uzură – raportat la numărul de locuitori ai judeţului Iaşi şi la numărul mare de solicitări. Alexandru Drăghici, în vârstă de 75 de ani, a murit pe 20 decembrie la Spitalul de Boli Infecţioase, după ce cu o zi mai devreme a fost transferat cu suspiciune de gripă de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Ulterior, în urma analizelor de laborator, suspiciunea de gripă în cazul pacientului nu s-a confirmat.

 

 

Comentarii